Βαρύς, απειλητικός και ανελέητος μπήκε ο χειμώνας. Και ακόμα πιο βαριά, απειλητική και ανελέητη μπήκε στον χειμώνα η κυβέρνηση. Απέναντι στους πολίτες, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και προστατεύει. Και το ερώτημα «πόσο θα αντέξει;» κυριαρχεί έναντι όλων των άλλων ερωτημάτων της καθημερινότητας που τίθενται αδυσώπητα στην κοινωνία.
Και είναι λογικό. Διότι η καθημερινότητα, και για την ακρίβεια οι όροι επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ αυτή τη χώρα συναρτώνται με την επιβίωση αυτής της κυβέρνησης. Μια κυβέρνηση, η οποία έχει κάνει πέρα το Σύνταγμα και νομοθετεί κατά βούληση των αρχηγών των τριών κομμάτων που την συγκροτούν και όχι κατά την κρίση της Βουλής. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και εντολές παραβίασης των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες δεν είναι αρεστές στον κ. Στουρνάρα και στην τρόικα.
Τα χειρότερα έρχονται. Τους διθυράμβους του κ. Σαμαρά για την εξασφάλιση της περίφημης δόσης των μερικών δεκάδων δισ. ευρώ από τους άπληστους τοκογλύφους δανειστές ακολουθεί η επέλαση των δρεπανηφόρων αρμάτων εναντίον της ελληνικής κοινωνίας προς είσπραξη των υπεσχημένων με:
*Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει νέες περικοπές μισθών ή εισφορές επαγγελματιών, και θα πρέπει να ψηφιστεί εντός του Ιανουαρίου.
*Την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, επίσης εντός του Ιανουαρίου.
*Την ψήφιση ενός νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος εντός του Φεβρουαρίου, με το οποίο θα επανακαθοριστούν οι δαπάνες για κάθε υπουργείο με νέα μέτρα σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, οι ένοπλες δυνάμεις κλπ.
*Την απομάκρυνση ακόμη μερικών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή μερικές δεκάδες χιλιάδες οικογένειες θα μείνουν χωρίς ψωμί στο τραπέζι.
Και όλα αυτά, υπό την απειλή νέων επιπλέον μέτρων, δέσμευση την οποία έχει λάβει ο κ. Σαμαράς για την περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην εκτέλεση των εντολών της τρόικας.
Μια τέτοια κυβέρνηση λοιπόν πόσο μπορεί να αντέξει, όταν μάλιστα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 12ης Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Α 240) παραιτείται «αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία», ανεξάρτητα αν είναι δημόσια ή ιδιωτικά;
Καθόλου, αν δεν καταργήσει και τυπικά τη Δημοκρατία. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ολοκλήρωση της εκτροπής, της οποίας η πρώτη πράξη έγινε με τον ορισμό του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργού της χώρας, πριν ακριβώς ένα έτος.