Η μεταβλητότητα στην αγορά των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει καταστήσει πιο δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Reuters. Τόνισε ωστόσο ότι μπορεί να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια.
Η ανοδική τάση στο χρέος της ιταλικής κυβέρνησης ώθησε προς τα πάνω το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο.
«Το κατέστησε λίγο πιο δύσκολο, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι οι αγορές καταλαβαίνουν τώρα ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και έχει ένα μαξιλάρι ασφαλείας ώστε οι ανάγκες χρηματοδότησής της να είναι υπό έλεγχο για δύο με δυόμισι χρόνια», τόνισε. «Επίσης, η Ελλάδα έχει μία συμφωνία για το χρέος, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους της είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι είναι στην Πορτογαλία και την Ιταλία», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε ερώτηση του πρακτορείου εάν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων μέσω κοινοπραξίας, ο υπουργός είπε ότι θα αφήσει το χρονοδιάγραμμα στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.
«Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να προχωρήσουμε. Αλλά είναι δουλειά του να κάνει την έρευνα και να μας πείτε πότε είναι ο βέλτιστος χρόνος», πρόσθεσε.
«Αισθανόμαστε άνετα που μπορούμε να περιμένουμε αφού έχουμε το μαξιλάρι ασφαλείας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε όταν ο χρόνος είναι σωστός. Και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι σωστός μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
«Η Κομισιόν θα πρέπει να έχει κατανόηση με την Ιταλία»
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κομισιόν θα πρέπει να έχει κατανόηση όταν θα συζητήσει με τη Ρώμη τα σχέδια προϋπολογισμού.
«Η Ιταλία είναι μία χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μία χώρα με τεράστιες περιφερειακές ανισότητες», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτο. «Είναι λοιπόν σημαντικό – πρόσθεσε – η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη να λάβουν υπόψη την κατάσταση της Ιταλίας και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό, το οποίο θα είναι καλό για τους Ιταλούς, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη.
Στο ερώτημα εάν η Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσει εναλλακτική οδό, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η Ιταλία στην Ε.Ε.
«Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους. Ένας όμως σημαντικός λόγος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι εάν διαλυθεί η Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα τις άσχημες λαϊκίστικες δεξιές πολιτικές της δεκαετίας του 1930, με τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους αντίπαλους εθνικισμούς», εξήγησε.
«Πιστεύω λοιπόν ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους και για μία προοδευτική ατζέντα, όχι μόνο να αποφύγουμε αλλά να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με έναν τρόπο που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι από την άποψη των κοινωνικών ανισοτήτων, τον διαθέσιμο αριθμό θέσεων εργασίας και την ποιότητα αυτών των εργασιών», κατέληξε.