Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μη διεκδικήσει ξανά στο συνέδριο του Δεκεμβρίου την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών δεν ήρθε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία, μετά τα άσχημα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Έσσης.
Όμως σε κάθε περίπτωση ανατρέπει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό, καθώς σημαίνει ουσιαστικά ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχει για τον υπόλοιπο βίο της κυβέρνησής της “συγκάτοικο” τον διάδοχό της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.
Το ποιος θα είναι ο διάδοχός της θα κρίνει το κατά πόσον αυτή η συγκατοίκηση θα είναι αρμονική ή προβληματική, και ενδεχομένως να κρίνει και το πόσο θα αντέξει η σημερινή κυβέρνηση που κλονίζεται από τη σημαντική μείωση της εκλογικής επιρροής τόσο των Χριστιανοδημοκρατών, όσο και των Σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, οι υποψήφιοι για τη διαδοχή της Μέρκελ είναι τέσσερις, και είναι οι εξής:
Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ
Η γενική γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών είναι μία αφοσιωμένη κεντρώα, πιστή στη Μέρκελ και φαβορί για τη διαδοχή της. Η 56χρονο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ θεωρείται η εκλεκτή της Μέρκελ για να συνεχίσει το έργο της ως προς τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ θεωρείται πραγματίστρια και ήταν μία σιωπηλή υπέρμαχος της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, όμως έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το δικαίωμα γάμου και υιοθεσίας για ζευγάρια ομοφυλόφιλων. Η πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος αντιμετωπίστηκε με χειροκροτήματα από στελέχη του κόμματος.
Γενς Σπαν
Ο 38χρονος υπουργός Υγείας είναι ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος διάδοχος της Μέρκελ. Ανοιχτά ομοφυλόφιλος, τοποθετείται ιδεολογικά σαφώς δεξιότερα της Μέρκελ και περιγράφει τον εαυτό του ως “μπουρκαφοβικό”. Έχει επίσης ταχθεί κατά της υπερβολικής “τιμωρίας” της Βρετανίας για το Brexit. Ίσως ο σκληρότερος επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ εντός του κόμματος, ο Σπαν είναι γνωστός για το μαχητικό του στυλ, το οποίο όμως φαίνεται πως δεν τον έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Σε αντίθεση με την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της CDU φέρεται να αντιμετωπίστηκε με… νεκρική σιγή από τα στελέχη του κόμματος.
Φρίντριχ Μερτς
Ο παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Το 2002 είχε συγκρουστεί με τη Μέρκελ, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, λόγω της φορολογικής πολιτικής της Γερμανίδας καγκελαρίου, και λόγω των εκκλήσεών του για μία “κυρίαρχη γερμανική κουλτούρα”. Η Μέρκελ δρομολόγησε ουσιαστικά την αποχώρησή του από το πόστο του, αλλά και γενικότερα από την πολιτική, πριν το comeback του 62χρονου Μερτς.
Άρμιν Λάσετ
Ο 57χρονος πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, πιστός καθολικός, τοποθετείται στα δεξιά της Μέρκελ όσον αφορά στο μεταναστευτικό και τα ζητήματα θρησκείας και οικογένειας. Στο παρελθόν έχει εμπλακεί σε συζητήσεις για το ρόλο του Ισλάμ στη Γερμανία και είναι σκληρός πολέμιος των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και των στρατιωτικών επεμβάσεων της Γερμανίας στο εξωτερικό. Θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στο φιλελεύθερο FDP όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική.
ΠΗΓΗ: koutipandoras.gr