Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους συνταξιούχους για το πώς θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από περικοπές συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να αρκεστούν στην υποβολή μιας ηλεκτρονικής αίτησης στον ΕΦΚΑ ή αν θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και να κάνουν αγωγή.
Οι προσφυγές στα δικαστήρια, έχουν ξεκινήσει από το 2015 μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές μια σειρά περικοπών (κυρίως του νόμου 4093). Αφορούν στην κατάργηση των «κουτσουρεμένων» δώρων (400 ευρώ Χριστούγεννα και 200 ευρώ ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) αλλά και σε περικοπές κυρίως σε συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1000 ευρώ.
Η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει ότι είναι αντισυνταγματικές αυτές οι περικοπές αλλά ορίζει ότι δεν μπορεί να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι ποσά πριν από την έκδοση της απόφασης, δηλαδή πριν από τα μέσα του 2015. Το κουβάρι ωστόσο μπλέχτηκε μετά την έκδοση πρόσφατων σε επίπεδο πρωτοδικείου οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για διεκδικήσεις και πριν από το 2015 (σ.σ ουσιαστικά από το 2013 καθώς δεν μπορεί να υπάρξουν διεκδικήσεις πέραν της 5ετίας).
Η κυβέρνηση αναμένει νέα απόφαση του ΣτΕ η οποία θα εξετάσει εκ νέου το θέμα και κυρίως το βάθος χρόνου διεκδίκησης των αναδρομικών. Επειδή οι περικοπές που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, στην πραγματικότητα παύουν να υπάρχουν μετά την ενεργοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την περίοδο καταβολής των αναδρομικών. Ακόμη όμως και μια μαζική επιστροφή των ποσών από τα μέσα του 2015 μέχρι και το τέλος του 2018 (σ.σ από 1/1/2019 υποτίθεται ότι ισχύει νέος τρόπος υπολογισμού) ισοδυναμεί με δημοσιονομική βόμβα το ύψος της οποίας μπορεί να ξεπερνά τα 9 δις. ευρώ. Μόνο τα κουτσουρεμένα δώρα είναι πάνω από 8 δις. ευρώ καθώς ουσιαστικά μιλάμε για 800 ευρώ επί μια τριετία σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Την ίδια ώρα οι γραμματείες των δικαστηρίων έχουν ήδη γεμίσει από αγωγές συνταξιούχων οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως σε ομαδικά δικόγραφα τα οποία τους κοστίζουν μερικές εκατοντάδες ευρώ συν ένα ποσό της τάξεως του 5-8% επί του ποσού που ενδεχομένως να επιδικαστεί στο μέλλον. «Είναι πολλά τα λεφτά» της συγκεκριμένης υπόθεσης καθώς είναι τεράστιες και οι διεκδικήσεις. Αυτή την περίοδο, εκδικάζονται αγωγές οι οποίες είχαν υποβληθεί στο α’ εξάμηνο του 2016 άρα υπάρχει ήδη μια καθυστέρηση 2-3 ετών.
Δεδομένου ότι μετά και τη δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, οι αγωγές ήδη πολλαπλασιάζονται –πολλοί συνταξιούχοι δεν αρκούνται στην ηλεκτρονική αίτηση- οι υποθέσεις αναμένεται να κριθούν οριστικά μετά το 2021.
ΠΗΓΗ:thetoc.gr