Τα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στη σημερινή, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του οργάνου:
«Όλο αυτό το διάστημα γίνονταν και γίνονται εντατικές διεργασίες έτσι ώστε να μπορέσουμε σύντομα, τις επόμενες ημέρες, στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και των Περιφερειών να έχουμε καταλήξει στις επιλογές μας. Έχουμε ήδη προχωρήσει στους μεγάλους δήμους των νομών, ενώ καταλήγουν ή έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τις 10 από τις 13 Περιφέρειες. Καταφέραμε να κινηθούμε με απόλυτο σεβασμό στη λογική της δημιουργίας αυτοδιοικητικών σχημάτων με βάση μια αυτοδιοικητική κατά κύριο λόγο αντίληψη, με βάση τις αντιθέσεις του αυτοδιοικητικού χώρου, με βάση τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια και κάθε δήμος».
«Υλοποιούμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη συγκρότηση πλατιών και νικηφόρων σχημάτων τα οποία όμως θα είχαν ένα σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα. Αποκρούσαμε τη λογική των χρισμάτων, μια ξεπερασμένη αντίληψη. Ο κόσμος έχει χειραφετηθεί από αυτή την πρακτική και λογική. Θέλω να πω ορισμένα πράγματα για την τακτική της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το θέμα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα, όπου ουσιαστικά, όχι μόνο έχρισε, αλλά ήταν σαν να διόριζε τους δικούς της ανθρώπους για τις αιρετές θέσεις. Αυτή η αντίληψη είναι μακριά από εμάς. Είναι, όμως, απόλυτα συνυφασμένη με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αντιλαμβάνεται τελικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από μία λογική που θέλει να την οδηγήσει – κι αυτό είναι απόλυτα φανερό με τις θέσεις που έχουν διατυπώσει για την ΤΑ τις τελευταίες ημέρες – σε συρρίκνωση.
Θεωρώ ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό, όταν οργανώνουμε την παρουσία μας στον αυτοδιοικητικό χώρο. Να καλέσουμε ακόμη και τους υποψήφιους αιρετούς που στηρίζονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας να μας απαντήσουν εάν, τελικά, συμφωνούν με την προγραμματική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ένα προς πέντε στις προσλήψεις. Σ’ αυτό πρέπει να πάρουν όλοι μια θέση. Πρώτα απ’ όλα ο εκλεκτός της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πατούλης. Μεθαύριο, τη Δευτέρα, έχει συνέδριο η ΚΕΔΕ. Εκεί δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο από τους σημερινούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αυτό το κρίσιμο θέμα. Να μας απαντήσουν πως βλέπουν το θέμα της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα. Πιστεύει ότι πολλές από αυτές πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες. Το είπε με μισόλογα και ο Κώστας Μπακογιάννης. Είναι ολοφάνερη μπροστά μας μια ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που θέλει τη συρρίκνωση των δήμων και που τους αντιλαμβάνεται σαν ένα γραφείο, το οποίο θα είναι μεν εκλεγμένο, αλλά θα μοιράζει δουλειές σε διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με αυτή την αντίληψη είμαστε κάθετα αντίθετοι».
«Εμείς, όπως είπα και πριν, δεν κινηθήκαμε με τη λογική των χρισμάτων σε συνέχεια και της κυβερνητικής πολιτικής. Το λέω αυτό διότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε, είτε από το υπουργείο Εσωτερικών – και συνεχίζουμε – είτε από το υπουργείο Οικονομίας μέσω των ΕΣΠΑ, όλους τους δήμους, όχι στη βάση της κομματικής προέλευσης των επικεφαλής τους, αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Κι είναι ένα ακόμη θέμα που θα πρέπει να αναδείξουμε. Εμείς δεν είδαμε εάν κάποιος δήμαρχος έχει στηριχθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Ακόμη και με ανθρώπους οι οποίοι βγήκαν με ακραίες αντικυβερνητικές θέσεις απέναντι στον «Κλεισθένη» και στην απλή αναλογική, εμείς είδαμε από πίσω τους τις ανάγκες των πολιτών. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των δήμων και γι’ αυτό δεν μπόρεσαν – παρά τις επιθυμίες της Νέας Δημοκρατίας και της κεντρικής έκφρασης της δεξιάς στον χώρο της Αυτοδιοίκησης – να οργανώσουν αντικυβερνητικές εκστρατείες σε διάφορες φάσεις».
«Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία συζητήσαμε για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστή η κινητικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Στην περίπτωση του Πειραιά, ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή, αλλά κυρίως το «Λιμάνι της Αγωνίας», ομόφωνα κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Μπελαβίλα. Νομίζω ότι η περίπτωση της συντρόφισσα Κατερίνας Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη είναι μια υποψηφιότητα – μιλώντας επί της ουσίας, με βάση τα χαρακτηριστικά της – η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση μιας ευρύτατης συσπείρωσης. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση αυτή τη στιγμή, μετά την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη, έτσι ώστε να μην έχουμε απλώς μια καλή καταγραφή, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη νίκη στη Θεσσαλονίκη, να εκφραστεί στο επίπεδο του δήμου ένα πλατύ μέτωπο συσπείρωσης, με εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται στην παρούσα συγκυρία».
«Στην προσπάθεια που γίνεται σήμερα, από διάφορους κύκλους, να ξαναζωντανέψουν και να καταστούν ελκτικές οι απόψεις της ακροδεξιάς, οι φασίζουσες απόψεις, πολύ μεγάλες είναι οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας. Διότι μέσα στο εσωτερικό της, μια ολόκληρη πτέρυγα, μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών, με δημόσιες δηλώσεις, ουσιαστικά, στρώνει το δρόμο για την ενίσχυση αυτών των ακροδεξιών απόψεων».