«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο Πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καταφέραμε όμως να βγούμε από αυτην την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, την επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και τις θυσίες του που δείχνουν τοι τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο».
Ειδικότερα, κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε στην Ελλάδα τον Πρόεδρο της Σλοβενίας, «μιας φίλης χώρας με την οποία συνεργαζόμαστε στενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Χαρακτήρισε τον κ. Παχόρ «φίλο της Ελλάδας και πολιτικό που στην καριέρα του έχει αγωνιστεί για την ευρωπαϊκή ιδέα», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις».
«Στην Ευρώπη αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουμε πολύ σημαντικές προκλήσεις», είπε ο κ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση από την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού και πρέπει να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και να κάνουμε την ΕΕ πιο ελκυστική στους λαούς της». «Στα Βαλκάνια», πρόσθεσε, «όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών που διαιρούν τους λαούς, τους θέτουν αντιμέτωπους πολλές φορές και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, της ειρηνικής συμβίωσης και της σταθερότητας, που για μένα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο».
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/196981404584265/?__xts__[0]=68.ARCm_QovMHeCaM9TPAEMqisGgw7SvzaOuucLYae7Xl-22fc10PEUEgTP3qj8lVJtr5k4ncwiJ5zuHQLO9psvVK0mynF3qPznm2RtAYlfJvPvj3rmpnmdtrCkZaCvHvfHawLZ_jpoNo3Xj638lPr7slaFiPB3hAB8Avr2A8qAIb1H_Kpn-SWzswwDfzyk1c60CGleCPGa8eY4bUy8e2bTbDeqHGuQWoqdwSvnXF8aJ2cZvU98iUQdPGUdxTUce5gcxKYACan8lFJ-ubZz5pl123T9ejgSpP1AgkfXxzgOKuehf2ziIqIbBEiUuFTIb0YqbJb_XMULp462k-EeAaJM0vKnG4A&__tn__=-R
«Βγήκαμε από την κρίση χάρη στην επιμονή και τις θυσίες του ελληνικού λαού»
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε πολύ σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καταφέραμε όμως να βγούμε από αυτήν την κρίση χάρη στην επιμονή του ελληνικού λαού και τις θυσίες του, την επιμονή του στον ευρωπαϊκό δρόμο και τις θυσίες του που δείχνουν το τελευταίο διάστημα να πιάνουν τόπο».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνια που υπογράψαμε το 2018 με την ΠΓΔΜ».
Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία. «Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μια από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως ‘Μακεδονία’, από δω και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε ‘Βόρεια Μακεδονία’, γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα ειναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά και με τις Σλοβενία και με όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, με στόχο να βάλουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για τη σταθερότητα στην περιοχή, ένα σημαντικό λιθαράκι στην προοπτική της σταθερότητας στην Ευρώπη συνολικά». Σημείωσε ότι «τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από εδώ και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης».
Ο Σλοβένος Πρόεδρος συνεχάρη τον Αλ. Τσίπρα γιατί «καταφέρατε με τον ομόλογό σας στα Σκόπια να υπογράψετε τη συμφωνία»
Από την πλευρά του, ο Σλοβένος Πρόεδρος εξέφρασε τον «ειλικρινή θαυμασμό» του για το ότι κατάφερε η Ελλάδα να εξέλθει από την οικονομική κρίση και συνεχάρη τον πρωθυπουργό για «το πολύ εντυπωσιακό σας έργο να εξέλθετε από την κρίση». «Ο θαυμασμός μου αυτός ξεκινά ήδη από την εποχή που ήσασταν στη Λιουμπλιάνα, τότε ήμουν ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εσείς δεν είχατε γίνει ακόμα πρωθυπουργός, αλλά η κρίση είχε ήδη επέλθει στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι την εποχή που ήταν η κρίση στην Ελλάδα, η Σλοβενία ανήκε στην ευρωπαϊκή ομάδα που οικονομικά υποστήριξε την Ελλάδα και πως «η Σλοβενία ήταν το πιο εκτεθειμένο κράτος τότε, αλλά προσπάθησα να ανταπεξέλθουμε στην απόφαση μας και πιστεύω ότι αυτό επέφερε αποτελέσματα σήμερα».
Ο κ. Πάχορ χαιρέτησε «με ενθουσιασμό» τις σκέψεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού όσον αφορά στην έννοια της Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι «αυτή η απόφασή σας και η αποφασιστικότητά σας για μια δίκαιη και ασφαλή Ευρώπη και για εσάς και για τα παιδιά σας, μου φαίνεται σαν μια υπέροχη συμφωνία του Μπετόβεν και για τα δικά μου και για τα δικά σας αυτιά». Τόνισε ότι για το ελληνικό κράτος και το σλοβενικό κράτος, αυτή η προσπάθεια που έχουμε όσον αφορά στην Ευρώπη, την υποστήριξη της Ευρώπης είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον». Ο Σλοβένος Πρόεδρος άφησε στον κ. Τσίπρα την πρωτοβουλία των διανοουμένων της Λιουμπλιάνας, «για την οποία συνεργάστηκα κι εγώ, και η οποία αναφέρεται στην ευρωπαϊκή διαδικασία και την υποστήριξη της Ευρώπης».
Μιλώντας για τα δυτικά Βαλκάνια, ο Σλοβένος Πρόεδρος επισήμανε ότι νωρίτερα κάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του, Προκόπη Παυλόπουλο να έρθει σε μια από τις Συνόδους που έχουν με την Πρόεδρο της Κροατίας, στη διαδικασία Μπάρμπα-Μπρούνι. Αναφερθείς στη Συμφωνία των Πρεσπών, συνεγχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό «γιατί καταφέρατε με τον ομόλογο σας στα Σκόπια να υπογράψετε τη συμφωνία». Είπε ότι πολλοί θεωρούν «και νομίζω δικαιολογημένα» ότι ο Ζ. Ζάεφ «ήταν σε μια πολύ δύσκολη θέση όταν έπρεπε να αποφάσισει να κάνει ένα συμβιβασμό, αυτό είναι αλήθεια».
«Θέλω όμως να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου και στο δικό σας προσωπικό κουράγιο, γιατί όταν εμείς εισήλθαμε στην ΕΕ, ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης και ξέρω ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε μια τέτοια απόφαση». Τόνισε ότι «αυτό που συμφωνήθηκε πρέπει και να εκτιμηθεί και επίσης να υλοποιηθεί». Σημείωσε ότι και η Σλοβενία και η Ελλάδα υποστηρίζουν το κράτους του Δικαίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί να έρθουν εις πέρας όλες οι συμφωνίες. Είπε ότι γνωρίζει πως με τη συμφωνία που υπεγράφη δεν έχει τελειώσει η διαδικασία αυτή, ότι θα υπάρξουν και αρκετά πράγματα ακόμα να γίνουν και ευχήθηκε «να συνεχιστούν όλα καλά και να έχετε καλά αποτελέσματα».
«Θέλω και εκ μέρους του σλοβενικού κοινοβουλίου να σας συγχαρώ γι’ αυτό που επιτύχατε», είπε, κλείνοντας, στον κ. Τσίπρα.