Από τη Δευτέρα ανοίγει και ξανά η ολομέλεια της Βουλής και τα κόμμα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να συνεχείς συγκρούσεις. Μπορεί η λίστα Λαγκάρντ και οι προτάσεις για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου να είναι στην κορυφή της επικαιρότητας και οι βουλευτές των κομμάτων να προετοιμάζονται για δυναμικές κόντρες και πολιτικές αντιπαραθέσεις, ωστόσο ο πρώτος γύρος για το 2013 θα δοθεί με τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο.Το ένα αφορά τις συγχωνεύσεις – λουκέτα σε 79 υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα και το δεύτερο το φορολογικό.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα των συνεδριάσεων θα δοθεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το τι θ ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Στις 8 και 9 Ιανουαρίου θα συζητηθεί και θα έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο, το οποίο θα κάνει ποδαρικό στη Βουλή για το 2013 και αφορά τις συγχωνεύσεις σε υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, αφού σύμφωνα με Μνημόνιο θα πρέπει να το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων να ολοκληρωθεί άμεσα ώστε το Μάρτιο να έρθει στην Βουλή και η επόμενη φάση συγχωνεύσεων σε δημόσιους οργανισμούς, αλλά και η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη Ιανουαρίου στην ολομέλεια της Βουλής θα έρθει το νέο φορολογικό που έχει περάσει από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως αυτό που προέχει είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 11 του μήνα το φορολογικό.
Οι παραπάνω συζητήσεις στη Βουλή και ειδικά αυτή για το φορολογικό σε διαφορετική χρονική περίοδο θα μετέτρεπε το Κοινοβούλιο σε πεδίο πολιτικής μάχης, ωστόσο αυτό που θα συμβεί την πρώτη εβδομάδα των συζητήσεων για το 2013 θα είναι ουσιαστικά μία «πρόβα τζενεράλε» για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην συζήτηση για την λίστα Λαγκάρντμ και τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτήν. Με την κυβέρνηση να κάνει λόγο μόνο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και να παρέχει στήριξη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να στρέφει τα βέλη του και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά και τη Χρυσή Αυγή να ζητούν προκαταρκτική και για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η ΝΔ θέλει πάση θυσία να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή
Στη συζήτηση που θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής για τις δύο προτάσεις για προκαταρκτική , ενδέχεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και θα κληθεί να διαχειριστεί με πολύ λεπτό τρόπο την υπεράσπιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκληθούν τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή.
Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η κυβέρνηση και οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε για να οδηγήσει στη διαλεύκανση της, ενώ θα επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο προσπαθεί να εμπλέξει και άλλα πρόσωπα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, προκαλώντας σύγχυση.
Εως τώρα πάντως τα στελέχη της ΝΔ που έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα έχουν κρατήσει κοινή στάση επιρρίπτοντας ευθύνες για τη διαδρομή και την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εξάλλου η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μείνει εκτός κάδρου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που απαιτούν την κοινή δράση και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Μάλιστα από τις εκτιμήσεις που κάνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, προκύπτει πως αν υπάρξουν διαρροές, αυτές θα είναι ελάχιστες και ίσως δεν ξεπεράσουν ούτε τις τρεις.
Βενιζέλος: Τεκμηριωμένες απαντήσεις στις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει έτοιμος να σφοδρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και στην Ιπποκράτους κάνουν λόγο πολιτική σκευωρία, προσπάθεια διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Πέραν των ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κ. Βενιζέλος θα αναφερθεί και στο ρόλο που είχε και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως καμία από τις συκοφαντίες που θα ακουστούν για τον ίδιο δεν θα μείνει αναπάντητη.
Τα επιχειρήματα πάνω στα οποία θα στηριχθεί θα είναι πως ο ίδιος ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ σχεδόν ένα χρόνο μετά την άφιξη της στην Ελλάδα και δύο μήνες αφού ανέλαβε τα τότε καθήκοντα του. Παράλληλα από το στενό περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να να αποδείξει πως ο κ. Βενιζέλος ενήργησε με δόλο στην υπόθεση, άρα θα ξεπεραστεί σχετικά ανώδυνα η προσπάθεια να του επιρρίψουν ποινικές ευθύνες.
ΣΥΡΙΖΑ: Απέκρυπταν τη λίστα Λαγκάρντ για να περάσουν το Μνημόνιο
Με βασικό όπλο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει στο κόκκινο τους τόνους της πολιτικής σύγκρουσης για την αλλοίωση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.
Στην Κουμουνδούρου την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της πρότασης της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν πως επιθυμούν την απόλυτη διαφάνεια στα ζητήματα της πολιτικής ζωής, τονίζοντας παράλληλα πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέκρυπταν τη λίστα Λαγκάρντ για να περάσουν το Μνημόνιο και να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία.
Στο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να στηθούν στη Βουλή δύο κάλπες μία για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει κυβερνητικούς βουλευτές σε ανταρσία και να υπερψηφίσουν την παραπομπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση το 2013 αναμένεται να μπει δυναμικά στη Βουλή, αφού το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει φτάσει ήδη στα ύψη, χωρίς να έχει ακόμα ξεκινήσει η κοινοβουλευτική μάχη.
Πηγή:| iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/84425#ixzz2H5chdGUx