Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά το συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα μίλησε για σταδιακή επάνοδο σε μια “κανονικότητα”. Παράλληλα προανήγγειλε άμεσες λύσεις για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας και το από καιρού αναμενόμενο επίδομα θέρμανσης.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας που θεωρητικά λήγει στις 31/12 /2018 είπε ότι η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για την διατήρηση της προστασίας στα πραγματικά οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά χωρίς να αφήνει χώρο για νέους στρατηγικούς κακοπληρωτές “Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στο να προστατεύεται η κύρια λαϊκή κατοικία χωρίς να προστατεύονται οι κακοπληρωτές. Αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη εξίσωση και θέλει λίγο ακόμη δουλειά”, εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο ποσό από τα 47 εκ ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα και από το αποθεματικό, αν χρειαστεί εκεί δεν ανησυχώ”, είπε.
Σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, τόνισε ότι μέχρι και το τέλος του, ο ΟΔΔΗΧ θα δώσει στην δημοσιότητα μετά από πολλά χρόνια ένα ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2019. Μέσα σε αυτό – όπως είπε – θα προβλέπεται και εξαγορά ακριβών δανείων από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ξέσπασε δε ότι του τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για παροχολογία “Πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ορισμό τι είναι η παροχολογία. Να υπόσχεσαι κάτι και να μην το κάνεις; Να υπόσχεσαι πράγματα με δανεικά; Να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος; Εάν το να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος που δεν είχαμε είναι παροχολογία να το συζητήσουμε. Ξοδεύουμε τον χώρο από τον προϋπολογισμό σε τομείς κοινωνικούς που η Ελλάδα έχει χαμηλότερη δαπάνη σε ποσοστό ΑΕΠ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές” είπε, για να συνεχίσει λέγοντας ότι φέτος δίνεται έμφαση στην στέγαση, έναν τομέα που ήταν υποτιμημένος στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά σχέδια είπε ότι αν είναι ο ίδιος υπουργός Οικονομικών τα επόμενα χρόνια θα ήθελε να προχωρήσει σε ένα πιο απλό δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ελάφρυνση της άμεσης φορολογίας και για τα φυσικά πρόσωπα.
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει να μειωθεί και ο ΦΠΑ.
Θύμισε μάλιστα ότι για τις επιχειρήσεις έχει ήδη δρομολογηθεί ένα σχέδιο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 4% από το 29% στο 25% μέχρι και το 2022.
Ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο αφού χαρακτήρισε εντυπωσιακή την δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από το 2010 μέχρι και σήμερα τόνισε ότι η βασική πρόκληση σήμερα είναι η συνέχιση και η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις προκλήσεις:
- Η πρώτη, είναι η ολοκλήρωση των 16 μεταρρυθμίσεων για πολλές από τις οποίες επισήμανε καθυστερήσεις. Όπως είπε η ολοκλήρωση τους με εκταμίευση της δόσης των περίπου 700 εκ ευρώ(600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των Κεντρικών ομολόγων από ελληνικά ομόλογα και 100 εκατ. από την μείωση επιτοκίων) και θα δώσει σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα συνεχίζει στη ρότα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
- Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, είναι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού κάτι που αναμένεται πιθανότατα το Φεβρουάριο. Ο κ. Κοστέλο συνέστησε προσοχή στην λήψη αποφάσεων ώστε να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να μην χαθεί η πρόοδος που έχει γίνει ως τώρα.
- Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο τρίτο θέμα που αφορά τις τράπεζες. Επεσήμανε ειδικότερα την συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα είδος προστασίας αρκεί να είναι στοχευμένο και να μην εμποδίσει την μείωση των κόκκινων δανείων”. Το δεύτερο θέμα για τις τράπεζες είναι τα σχέδια για μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων μέσω SPV και ομολόγων που θα εκδοθούν με κρατικές εγγυήσεις. Στο θέμα αυτό είπε ότι είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αν και τόνισε ότι θα υπάρξουν με την DGCOM για κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες. Τόνισε, πάντως, ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί.
- Το τέταρτο, είναι ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει κάποιες από τις βασικές ιδιωτικοποιήσεις που είναι κοντά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης.