Εντός Φεβρουαρίου θα έρθει η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης στη Βουλή. Ακόμη προανήγγειλε ότι μέσω, του ΤΑΝΕΟ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να εκδώσουν ομόλογα.
«Επιδιώκουμε η δόση που θα πληρώνει δανειολήπτης να είναι δραστικά μικρότερη κατά περίπτωση για να διευκολύνεται η αποπληρωμή. Επίσης να επεκταθεί η προστασία και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται πχ μικρέμποροι» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε: «η όποια ρύθμιση πρέπει πρώτον να βλέπει τις κοινωνικές συνέπειες. Τι σημαίνουν αυτά που νομοθετούμε με την κοινωνία. Όπως το θέμα τις πρώτης κατοικίας που θα νομοθετήσουμε εντός του Φεβρουαρίου. Δεύτερον, οι δημοσιονομικής φύσης συνέπειες. Έχει επιβαρύνσεις για το κράτος; Έχει επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους; Κι αυτό πρέπει να το υπολογίσουμε. Και το τρίτο είναι οι συνέπειες σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Υπάρχουν συνέπειες; Θα χρειαστούν κεφάλαια; Πώς θα τα βρούμε; Αυτά είναι στοιχεία που νομίζω ότι, όποιος διαθέτει καλή θέληση μπορεί να συμφωνήσει, είναι πλαίσιο για μια ορθολογική συζήτηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων». «Υπάρχει χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί από το τραπεζικό σύστημα. Πριν από τρία χρόνια είχα μιλήσει για παράλληλο τραπεζικό σύστημα για να καλυφθεί. Τώρα βλέπουμε ότι αυτό καλύπτεται διότι έχουν δημιουργηθεί ειδικά επενδυτικά ταμεία» επεσήμανε ο Γ. Δραγασάκης. Είπε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα εκδώσουν ομόλογα, τα οποία θα μπορούν να τα αγοράσουν τα ειδικά ταμεία όπως το ΤΑΝΕΟ και θα ενεργοποιηθούν δημόσιοι πόροι, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιωτικοί πόροι.
Αναφερόμενος στην πολιτική σπέκουλα για τις τράπεζες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «ορισμένες δυνάμεις, στην προσπάθειά τους να αντιπολιτευθούν, θυσιάζουν και σοβαρότητα και υπευθυνότητα» αναφερόμενος στην κατάσταση των τραπεζών. Ο υπουργός εξήγησε ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση και «διαψεύσθηκαν οι καταστροφολογίες». Μάλιστα επικαλέσθηκε και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που αναγκάσθηκε να το παραδεχθεί. «Θεωρώ θετικό το ότι ο Γ. Στουρνάρας, η Τράπεζα της Ελλάδας, επισήμως είπε κάτι που έπρεπε να έχει λεχθεί ίσως προ πολλού, αλλά ελέχθη τώρα. Είπε ότι τα δύσκολα για τις τράπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό» ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης.
ΠΗΓΗ: avgi.gr