Στην τελευταία τριάδα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2011, το 45% των Ελλήνων ηλικίας 16-74 ετών δεν έχουν κάνει ποτέ χρήση του Παγκόσμιου Ιστού. Πίσω από την Ελλάδα βρίσκονται μόνον η Βουλγαρία με 46% και η Ρουμανία με 54%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά των ψηφιακά αναλφάβητων στην ΕΕ καταγράφονται στη Σουηδία (5%), τη Δανία και την Ολλανδία (7%), το Λουξεμβούργο (8%) και τη Φινλανδία (7%). Συνολικά στην Ευρώπη των 27 το ποσοστό των πολιτών ηλικίας 16-74 που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο ανέρχεται σε 24%.
…
Την τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ των 27 χωρών-μελών της ΕΕ καταλαμβάνει η Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, με μόνους ουραγούς και πάλι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μόνο τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ήταν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο το 2011, με τη διείσδυση του Διαδικτύου ωστόσο να υπερδιπλασιάζεται μέσα στην τελευταία 5ετία (από 23% το 2006 στο 50% το 2011).
Μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα μας, από το 4% το 2006 στο 45% το 2011, ωστόσο και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα είναι στην τελευταία τριάδα των 27.
Συνολικά στην ΕΕ των 27, συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο είναι το 73% των νοικοκυριών, ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων ανέρχεται σε 68%.
Συγκριτικά με τη μέση χώρα της ΕΕ, η Ελλάδα έχει χάσει μια πενταετία όσον αφορά τη διείσδυση της διαδικτυακής πρόσβασης.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους λόγους χρήσης του Διαδικτύου, τους τελευταίους 12 μήνες το 58% των χρηστών Ίντερνετ στην ΕΕ έχουν χρησιμοποιήσει το μέσο για να παραγγείλουν προϊόντα ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση, το 48% για να αποκτήσουν πληροφορίες από sites δημοσίων υπηρεσιών και το 28% για να υποβάλουν ηλεκτρονικές φόρμες σε sites δημοσίων υπηρεσιών.
Αναφορικά με τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, οι χρήστες Διαδικτύου στη χώρα μας που τους τελευταίους 12 μήνες έχουν παραγγείλει ηλεκτρονικά προϊόντα ή υπηρεσίες για ιδιωτική χρήση ανέρχονται στο 33%.
Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στην 7η θέση από το τέλος στη λίστα των 27. Στον αντίποδα, το ηλεκτρονικό εμπόριο ανθεί σε Μεγάλη Βρετανία (82% των πολιτών έχουν παραγγείλει προϊόντα και υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου το τελευταίο 12μηνο), Δανία και Γερμανία (77%) και Σουηδία (75%).