Στην ανάγκη αναθεώρησης και του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ επιμένει η Νέα Δημοκρατία, η οποία ταυτόχρονα δεν δέχεται την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ περί καθορισμού και του περιεχομένου των αναθεωρητέων άρθρων από την παρούσα Βουλή, με το βλέμμα ιδίως στο άρθρο 32 για τον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και την αποσύνδεση της από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα συνάντηση με συνταγματολόγους και στη συνέχεια σε δήλωση του ανέφερε:
“Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα. Η τρέχουσα σύνθεση του Κοινοβουλίου αποφασίζει τα άρθρα του Συντάγματος τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Και η επόμενη Βουλή καθορίζει το ακριβές περιεχόμενό τους. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που μεσολαβούν εκλογές μεταξύ των δύο σταδίων της αναθεώρησης.
Η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση. Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού.
Κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους.
Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;
Καλώ, λοιπόν, τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα. Και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια.
Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους”.
Πηγές της ΝΔ εν τω μεταξύ κατηγούσαν το ΣΥΡΙΖΑ ότι “επιχειρεί κάτι πρωτοφανές. Να εργαλοιοποιήσει ακόμη και την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, επιδιώκοντας να δεσμεύσει από σήμερα την επόμενη βουλή για την διατύπωση των αλλαγών που προτείνει, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε καμία Συνταγματική Αναθεώρηση.”
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως: “H αναθεώρηση προβλέπει την εξής διαδικασία. Αυτή η βουλή να αποφασίσει ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, και η επόμενη βουλή -αφού μεσολαβήσουν εκλογές- δηλαδή αφού υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή να καθορίσει επακριβώς το περιεχόμενό τους” και προσέθεταν:
“Το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων δεν καθορίζεται από την προτείνουσα Βουλή αλλά από την επόμενη, την αναθεωρητική. Η αντίθετη άποψη που διακινείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι απλά ως προς τα προτεινόμενα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους προσκρούει όχι μόνον σε αυτό που έγινε στο παρελθόν, αλλά στην άποψη που υποστηρίζουν δημοσίως και διαχρονικά όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας.”
Η ΝΔ προς έκπληξη του κυβερνώντος κόμματος ψήφισε στην επιτροπή προς αναθεώρηση και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή του τρόπου εκλογής ΠτΔ, με στόχο να κριθεί αναθεωρητέο από την παρούσα Βουλή και εφόσον εκείνη έχει κερδίσει τις επόμενες εκλογές να το αλλάξει καταπώς κρίνει με 151 ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο πρόκλησης νέων πρόωρων εκλογών το 2020. Αλλα και γενικότερα η ΝΔ δεν θέλει να επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να καθορίσει εκείνος και το περιεχόμενο των αλλαγών των προς αναθεώρηση άρθρων, ενώ κάνει λόγο για αποσπασματική αναθεωρητική πρόταση από την κυβέρνηση και εστιάζει ιδιαίτερα στο 16.
“Σχετικά με το άρθρο 32, ο στόχος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Συνεπώς, ως προς τον τελικό στόχο δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων αφού και οι δυο αποβλέπουν στην αποτροπή της πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Οι διαφωνίες αφορούν στον τρόπο που θα επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος κοινός στόχος. Για τον τρόπο, όμως, θα αποφασίσει η επόμενη Βουλή και όχι η σημερινή. Αν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δύο εκλογές πρέπει να αποσυνδεθούν δεν έχει καμία δικαιολογία. Αλλωστε η ΝΔ ποτέ ως αντιπολίτευση δεν εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή για να ρίξει μια κυβέρνηση, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το ΠΑΣΟΚ το 2009 που χρησιμοποίησαν ως όχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ” σημειώνουν χαρακτηριστικά γαλάζιες πηγές.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε για την Παιδεία, την Δικαιοσύνη, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Επι της ουσίας η πρόταση της κυβέρνησης συνειδητά επιδιώκει μια μικρή, κουτσουρεμένη αναθεώρηση διότι αντιμετωπίζει φοβικά όλη αυτή τη διαδικασία. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το “Σύνταγμα της Ευτυχίας”, διότι απλά βάζει λέξεις και ευχές στα άρθρα, λες και το Σύνταγμα μπορεί να διασφαλίσει την ευτυχία των πολιτών. Για παράδειγμα θέλει να βάλει στο Σύνταγμα ειδική διάταξη με την οποία να εξασφαλίζονται «αποτελεσματικές παροχές υγείας» ωσάν το συγκεκριμένο ζήτημα να είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί με μία αλλαγή στον καταστατικό χάρτη της χώρας” αναφέρουν επίσης πηγές της ΝΔ.
Ως προς το άρθρο 16, σημειώνουν ότι “είναι κατάλοιπο της φοβικής αντίληψης που είχε η χούντα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εμποδίζει την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για το νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στη γνώση. Φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν θα μπορουσαν να μείνουν εδώ. Ακαδημαϊκοί και ερευνητές που αναζητούν το μέλλον τους σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε μη κρατικά Πανεπιστήμια. Μεγάλα ιδρύματα που δίνουν πλήθος χορηγιών σε ξένα πανεπιστήμια, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτόν τον νέο πυλώνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και βεβαίως, εκτός από το εγχώριο ταλέντο που θα συγκρατούσε ηχώρα, θα προσέλκυε και νέο από το εξωτερικό. Όπως ακριβώς έκανε η Κύπρος η οποία σε πολύ λίγα χρόνια μετατράπηκε σε εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της εκτός όλων των άλλων.”
Οι ίδιες πηγές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι “ αρνείται εμμονικά την αναθεώρηση του άρθρου 16, βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Unesco που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Κάτι που επιτρέπεται ακόμη και στην Κούβα. Θα είναι εγκληματικό λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ να παραπέμψει στις καλένδες την αλλαγή αυτού του κρίσιμου άρθρου για άλλα 10 χρόνια εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες του όταν ο κόσμος αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς. Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα ας βάλει επιτέλους ο κ. Τσίπρας το καλό της χώρας πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του Κόμματός του.”
Προσθέτουν δε απευθυνόμενες στον πρωθυπουργό: “Ας επιτρέψει σε κάποιους βουλευτές του που το πιστεύουν να ψηφίσουν την αλλαγή του άρθρου 16 προκειμένου να περάσει ως αναθεωρητέο σε αυτή τη βουλή με 151 βουλευτές, και η επόμενη να τον αναδιαμορφώσει αν σε αυτό συμφωνήσουν 180 βουλευτές. Δηλαδή να υπάρξει έστω στην επόμενη ευρεία πλειοψηφία γι αυτό το ζήτημα. Ούτε αυτό όμως το έχει δεχθεί μέχρι σήμερα. παρ’ όλο που αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Μιχελογιαννάκης έχουν συμφωνήσει -έστω υπό όρους- να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να αλλάξει το δεσμευτικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και 43 χρόνια.”
Η ΝΔ δηλώνει ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους στις προτάσεις της και ιδίως στην ανάγκη αναθεώρησης πολλών κομβικών άρθρων, όπως το 16 και το 24, και αφήνει ανοιχτό τι θα πράξει μετά τις εκλογές τονίζοντας: “Εάν αυτά αποκλειστούν από το ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη Βουλή θα κρίνει εάν υπάρχει μια κρίσιμη μάζα αναθεωρητέων άρθρων που να δικαιολογεί την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης ή αν θα ξεκινήσει από την αρχή νέα διαδικασία ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα άρθρα και να μετατεθεί η ολοκλήρωση της αναθεώρησης στην μεθεπόμενη Βουλή. Η στάση της ΝΔ σε αυτήν την βουλή δεν την δεσμεύει καθοινοδήποτε τρόπο για το τι θα πράξει στην επόμενη”.
ΠΗΓΗ: News247.gr