«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μια μετατόπιση του πολιτικού φάσματος σε ακροδεξιές κατευθύνσεις, είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου προοδευτικών ανθρώπων, το οποίο θα αποτελέσει ανάχωμα σε αυτό που βιώνουμε συνολικά». Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Tv, το βράδυ της Τρίτης (26/2).
Όπως ανέφερε, ο νεοφιλελευθερισμός «κατεδάφισε πολλά κοινωνικά κεκτημένα και εν πολλοίς ήταν και γενεσιουργός αιτία όλων αυτών των ακροδεξιών τεράτων» πανευρωπαϊκά. Γι’ αυτό, συνέχισε «θα πρέπει να συσταθεί ένα ενιαίο μέτωπο δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων».
Το μέτωπο αυτό, σημείωσε η Φ. Βάκη, θα πρέπει να συσταθεί μέσα από «δομημένο διάλογο, με βάση κάποιες προγραμματικές θέσεις και να γίνει από τα κάτω προς τα πάνω, όχι με μία κοντόφθαλμη θεώρηση με φόντο εκλογές και εκλογικά αποτελέσματα». Όπως είπε, «δεν είμαι υπέρ της διολίσθησης σε έναν κυβερνητισμό ή σε μία πασοκοποίηση. Από την άλλη, θεωρώ υπερβολικές έως τοξικές τις αντιδράσεις που κάνουν λόγο για διεμβολισμό κομμάτων». Πόσο μάλλον ενώ το «το ΚΙΝ.ΑΛ επέλεξε, σε αντίθεση με τη σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή που μετατοπίστηκε προς τα αριστερά, να παραμείνει ένας ένοικος της γαλάζιας πολυκατοικίας και μάλιστα με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς έτσι όπως πάει θα εξαερωθεί στο τέλος».
Εξάλλου, τόνισε, «αυτή τη στιγμή τα διλήμματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σκληρά. Αφορούν τα δίπολα ‘δημοκρατία ή ακροδεξιά’, ειδικά στην Ευρώπη και ‘ κοινωνικό κράτος ή νεοφιλελευθερισμός’».
Σύμφωνα με τη Φ. Βάκη, θρυαλλίδα και καταλύτης για να γίνουν πολιτικές ανακατατάξεις ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, όπου εκεί εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο ριζικά διακριτοί κόσμοι: ένας κόσμος δημοκρατικός που επιθυμεί γέφυρες συνεργασίας» και ένας κόσμος που έλκεται από εθνικιστικά τείχη μεταξύ των λαών.
Όσον αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε τη δήλωσε του κ. Μητσοτάκη ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και αναρωτήθηκε με τι θα τον αντικαταστήσει. «Με το νόμο του Πινοσέτ, με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες;». Πρόσθεσε πως οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί έως 33% και πως αυτή η κυβέρνηση κατάργησε «τον υποκατώτατο μισθό, αυτό το επαίσχυντο μέτρο που είχε φέρει η ΝΔ με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου το 2012». Από την άλλη, επί ΝΔ έγιναν δώδεκα οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, επισήμανε.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο και έκτοτε «κάναμε έναν μεγάλο αγώνα και τα καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις συντάξεις και οι συντάξεις δεν κόπηκαν» ενώ «έπονται μία σειρά μέτρων τα οποία θα ανακουφίζουν τους μη προνομιούχους».
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Φ. Βάκη σημείωσε πως από «Μακεδονία» που «ήταν η συνταγματική ονομασία από 140 χώρες, τώρα τη λέμε Βόρεια Μακεδονία και είναι μια πολύ καλή συμφωνία που επιτέλους έφερε την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στην περιοχή. Τόνισε επίσης ότι το δημοσίευμα του BBC αποτελεί προϊόν παραπληροφόρησης και πως δεν υπάρχει κανένα θέμα μειονότητας. «Έχετε αποφασίσει να είστε σε ομηρία με τους ακραίους σας και τον κύριο Σαμαρά», συμπλήρωσε σχολιάζοντας τη γενικότερη στάση της ΝΔ.
Απατώντας σε σχόλια των συνομιλητών της, η Φ. Βάκη ανέφερε πως πρέπει να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Διακυβεύεται το μέλλον της εργασίας και των δικαιωμάτων και γι αυτό το λόγο απαιτείται η δημιουργία αναχωμάτων όπως περιέγραψε.
Σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτής της περιόδου η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος σημείωσε, τη σειρά θετικών μέτρων για την προστασία της εργασίας και της πρώτης κατοικίας. Σχετικά με το ζήτημα των κόκκινων δανείων, υπογράμμισε πως θα πρέπει, «να συμπεριλάβουμε κάτι που λεγότανε θαλασσοδάνεια έναντι αέρα κοπανιστού και οικοδόμησαν ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής και τα δάνεια των κομμάτων». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπής, αποπληρώνει τα δάνεια του, δεν χρεώνει τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά το σπάσιμο του Δήμου Κέρκυρας, επισήμανε πως «η Κέρκυρα έχει άλλα πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα με προεξάρχον αυτό των σκουπιδιών και ενός άτυπου ‘εμφυλίου’ που εκτυλίσσεται στη Λευκίμμη με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Επομένως, νομίζω ότι προτεραιότητά μας είναι να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα και η διάσπαση του δήμου να συμβάλλει στην επίλυση και όχι στην αναπαραγωγή τους». Σημείωσε ακόμη σχετικά με το ζήτημα των σκουπιδιών, ότι τα αιτήματα των κατοίκων δεν γίνεται να διεκδικούνται με προπηλακισμούς αιρετών εκπροσώπων του κερκυραϊκού λαού και με καταστροφή της δημόσιας περιουσίας.