Με την τροπολογία για την πρώτη κατοικία στη Βουλή, τη ρύθµιση για τις 120 δόσεις στα σκαριά και τις φήµες για επίδοµα Πάσχα να γειώνονται, η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει µηνύµατα προς τους θεσµούς ότι η ίδια καθορίζει την οικονοµική της πολιτική, χωρίς να παρεκκλίνει από τους στόχους. Η αλήθεια είναι ότι ακόµη κι αν η κυβέρνηση είχε στο µυαλό της την απόδοση ενός «δώρου» Πάσχα, δεν προτίθετο να υπονοήσει ή να ανακοινώσει µια τέτοια πρωτοβουλία την ώρα που καταθέτει χωρίς τη σύµφωνη -µέχρι τώρα- γνώµη των θεσµών τη ρύθµιση για το νέο πλαίσιο Κατσέλη, ενώ εκκρεµεί και το µείζον θέµα των 120 δόσεων.
Επί της ουσίας, ακόµη κι αν υπήρχε µια σκέψη για κάποιον πασχαλιάτικο «µποναµά», το Μαξίµου δεν θα ανακοίνωνε κάτι τέτοιο χωρίς να έχει τελειώσει µε τα δύο µείζονα ζητήµατα της πρώτης κατοικίας και των 120 δόσεων, και µάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία ενός τέτοιου σχεδιασµού που προϋποθέτει και την ύπαρξη του σχετικού δηµοσιονοµικού χώρου. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ούτως ή άλλως το δηµοσιονοµικό περιθώριο για τέτοιες κινήσεις και επιµένουν ότι «ουδέποτε έγινε τέτοια κουβέντα».
Με αυτόν τον τρόπο αιτιολογούν και την αντίδραση του υπουργού Οικονοµικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εµφανίστηκε ενοχληµένος από την παρέµβαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος εµµέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για το επίδοµα Πάσχα. «Αυτό που ακούγεται ότι θα δώσουµε κάτι πρόσθετο είναι θέµα που θα δούµε σε µια προοπτική δυνατοτήτων που έχει η χώρα» είπε. Η διατύπωση αυτή προκάλεσε συναγερµό στο Μαξίµου και το οικονοµικό επιτελείο, που σχολίαζαν πως δεν έχει γίνει κεντρικά ποτέ τέτοια συζήτηση, καθώς δεν υπάρχει και το δηµοσιονοµικό περιθώριο για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, κύκλοι της κυβέρνησης µιλούσαν για επικοινωνιακή ακράτεια ακούγοντας τον κ. Πετρόπουλο να αναφέρει πως «αυτές είναι αποφάσεις που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός».
Η κυβέρνηση υπενθυµίζει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια στις 20 Αυγούστου, άρα δεν τίθεται ζήτηµα παράκαµψης των δανειστών, ούτε, φυσικά, µονοµερών ενεργειών
Αργότερα, και λόγω του θορύβου που προέκυψε, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε µε δήλωσή του στο ΑΠΕ πως «ουδέποτε δήλωσα ότι πρόκειται να καταβληθεί “δώρο Πάσχα” στους συνταξιούχους. Αντιθέτως, υπογράµµισα ότι τα θέµατα αυτά αποτελούν αντικείµενο της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο οποίος τα ανακοινώνει». Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, άλλωστε, τόνιζαν χθες πως «δεν υπάρχει σενάριο περί δώρου Πάσχα, ούτε γίνεται τέτοια επεξεργασία».
Κατά τα άλλα, η ρύθµιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στηρίζεται στην πρόταση στην οποία συµφώνησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, χωρίς ωστόσο να έχει συνοµολογηθεί ακόµη από τους θεσµούς. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις τηλεδιασκέψεις µε τους εκπροσώπους των δανειστών, όµως πρόθεσή της είναι να µη χαθεί άλλος χρόνος περιµένοντας την έγκριση των θεσµών, που, κατά τη γνώµη της, αδικαιολόγητα δεν έρχεται.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις πληροφορίες, συζήτησε τις τελευταίες λεπτοµέρειες της ρύθµισης για το διάδοχο πλαίσιο του νόµου Κατσέλη-Σταθάκη χθες το µεσηµέρι σε σύσκεψη µε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και ∆ηµήτρη Λιάκο, πάντα στο πλαίσιο της πολιτικής απόφασης να ξεκινήσει η συζήτηση στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής και στην πορεία, εάν υπάρξουν συγκλίσεις, να εµπλουτίσουν τη νέα ρύθµιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα έχει αναδροµική ισχύ από την 1η Μαρτίου.
Η κυβέρνηση αρνείται ότι προχωρά σε µονοµερείς ενέργειες και υπενθυµίζει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα µνηµόνια στις 20 Αυγούστου, άρα δεν τίθεται ζήτηµα παράκαµψης των δανειστών, µε τους οποίους ούτως ή άλλως διαβουλεύεται. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αρνείται ότι πιθανή κατάθεση και της ρύθµισης για τις 120 δόσεις για χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταµεία θα συνιστούσε µονοµερή πρωτοβουλία.
Ως γνωστόν, τεχνοκράτες εκπρόσωποι των θεσµών έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις και για τις 120 δόσεις, ωστόσο το Μαξίµου έχει πάρει την πολιτική απόφαση να τις προωθήσει, διευκολύνοντας εκατοµµύρια οφειλετών. Η κατάθεση ενδέχεται να γίνει περί τις αρχές Απριλίου και οπωσδήποτε πριν από τις γιορτές του Πάσχα, ακόµη κι αν το Eurogroup του Απριλίου επαναλάβει ότι µπλοκάρει την εκταµίευση του 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από τη διακράτηση των κερδών των ελληνικών οµολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr