«Σε απόλυτο αριθμό, τα 11 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που σε αριθμό δανειοληπτών είναι 150.000, μπορούν να υπαχθούν στο νόμο». Αυτό τόνισε η Χαρούλα Απαλαγιάννη, γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών, κατά την συζήτηση της υπουργικής τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου είχαν κληθεί να εκφράσουν τις απόψεις τους αρμόδιοι φορείς.
Όπως είπε η κ. Απαλαγιάννη, «η νέα ρύθμιση ισορροπεί σε απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο τις επιδιώξεις της Ένωσης Τραπεζών», σημειώνοντας ότι, «υπάρχει σοβαρή κατηγορία δανειοληπτών που πρέπει να προστατευθούν». Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης για τα εισοδηματικά κριτήρια, επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι να μην δημιουργηθεί νέα γενιά οφειλετών.
«Η ρύθμιση θα καλύπτει 150.000 δανειολήπτες, ποσοστό 70%, που είναι αρκετά υψηλό» είπε, ενώ υποστήριξε ότι «ήταν πολύ κακός ο νόμος Κατσέλη και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα για έχοντες και μη έχοντες».
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι όσο κερδίζει χρόνο αυτός που δεν χρήζει προστασίας, τόσο χάνει αυτός που την χρειάζεται», ανέφερε η γ.γ. της Ένωσης Τραπεζών και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η εμπορική αξία του ακινήτου και πως θα καθορίζεται».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της Τράπεζας Ελλάδος, Ηλίας Πλασκοβίτης, υποστήριξε ότι «αν η περίμετρος όλων των δανείων είναι 85 δισ. ευρώ, στην περίμετρο της ρύθμισης είναι 8,5 δισ. ευρώ – δηλαδή περίπου το 10% των δανείων».
«Μετά τις διαβουλεύσεις και τις βελτιώσεις στην αρχική διατύπωση, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει δυσμενές αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά», ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης.
Στο σημείο αυτό, ο σύμβουλος της ΤτΕ διευκρίνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στους ισολογισμούς της, «γιατί δεν είναι με βάσει τα πάγια στοιχεία που έχει η ίδια, αλλά με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιες οι τράπεζες».
«Για να κάνεις υπολογισμούς, πρέπει να έχεις το επίπεδο του δανειακού φακέλου με τα ατομικά στοιχεία του δανειολήπτη. Εμείς δεν τα έχουμε και τα παίρνουμε από τις τράπεζες ήδη επεξεργασμένα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Πλασκοβίτης υποστήριξε ακόμα, ότι ο νόμος εστιάζει σε ένα επίπεδο δανειοληπτών που ενδεχομένως έχουν ανάγκη, αλλά όπως είπε, θα μπορούσε να δει και περαιτέρω βελτιώσεις.
«Μας απασχολεί ότι τα κριτήρια αφορούν μόνον το δανειολήπτη και όχι και τον εγγυητή. Όμως σε μια δανειακή σύμβαση, ενδεχομένως να μην είχε εγκριθεί το δάνειο. Συνεπώς πρέπει να αξιολογείται και ο εγγυητής, γιατί αν είναι σε αδυναμία ο οφειλέτης, τότε δεν έχει νόημα η ρύθμιση», είπε.
Ο κ. Πλασκοβίτης μίλησε ακόμα για ένα τεχνικό πρόβλημα που υπάρχει και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή καθυστέρηση και να οδηγήσει σε δικαστικές εμπλοκές, σημειώνοντας ότι «ο νόμος αναφέρεται στην εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς να διευκρινίζεται πώς προκύπτει αυτή η αξία του».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Δανειοληπτών, Μιχάλης Κούβαρης, υποστήριξε ότι «δεδομένης της αύξησης των δικαστικών αποφάσεων που απορρίπτουν το νόμο Κατσέλη, θα έπρεπε να εξαιρεθούν μόνο τα πρόσωπα που αναφέρεται ότι είχαν άμεσο δόλο και όχι για αυτά στα οποία καταλογίζεται ενδεχόμενος δόλος».
Επίσης, υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είναι άδικο και χαμηλό το ποσό των 130.000 ευρώ, και τόνισε ότι επειδή υπάρχουν πολλές εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, πρότεινε το πλαφόν των 15.000 ευρώ να αφορά, είτε τους ατομικούς λογαριασμούς, είτε τα εξαρτώμενα άτομα, καθώς, όπως είπε, μπαίνουν σε πολλούς λογαριασμούς ηλικιωμένων και μπορεί να τους αφήσει έξω από τη ρύθμιση.
Ακόμα, χαρακτήρισε «μικρό» το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, υποστηρίζοντας ότι θα κάνει μη ελκυστικό τον νόμο.
Ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, υποστήριξε ότι είναι πολύ μικρός ο αριθμός των δανειοληπτών στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση, έκανε λόγο για δραστική μείωση του αριθμού αυτών που θα επωφεληθούν σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη, ενώ σημείωσε ότι είναι ασαφής ο υπολογισμός του ορίου 120% της αξίας του ακινήτου.
«Είναι εντός της ρύθμισης οι πλούσιοι και έξω οι φτωχοί. Δεν προβλέπεται έλεγχος με αντικειμενικά κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, εξέφρασε την ικανοποίηση του, τονίζοντας ότι η ρύθμιση ικανοποιεί χιλιάδες επιχειρηματίες, ενώ πέρα από την ανακούφισή τους, θα δημιουργήσει και ομαλότητα στην αγορά.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ορισμένων διορθωτικών παρεμβάσεων, ώστε όπως είπε, να μην συνεχίσουν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και πρόσθεσε ότι «επιμένουμε στην αρχή της ισονομίας και στο ενιαίο όριο για όλα τα δάνεια».
«Έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι το τελικό κείμενο θα είναι κοντά στις προσδοκίες μας. Καλές είναι οι ρυθμίσεις – ξεχνάμε όμως την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών», σημείωσε.