Κυρίως για δύο λόγους η δυσαρέσκεια στο Μαξίμου έχει μετατραπεί σε τεκμήριο αποδείξεων ότι ο Διοικητής της ΤτΕ όχι μόνο δεν βοήθησε στη διαπραγμάτευση με τα κόκκινα δάνεια αλλά μάλιστα στάθηκε στην απέναντι όχθη. Αφενός ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έλαμψε δια της απουσίας του, αφετέρου η… εκκωφαντική σιωπή του, έδειξε ξεκάθαρα τη στάση του για το ζήτημα.
Μάλιστα κάποιοι μιλούν για “πολιτικά κέντρα στην Ελλάδα που δεν ήθελαν μία τόσο καλή συμφωνία που περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια, ειδικά σε προεκλογική περίοδο και σ’ αυτή τους την προσπάθεια είχαν ως σύμμαχο τον Έλληνα Τραπεζίτη”.
Νέα στοιχεία για τον συνεργάτη Στουρνάρα – 70 τα θαλασσοδάνεια, τα περισσότερα για την αγορά μετοχών
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος είπε ότι “υπάρχουν κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας στη χώρα, που προσπαθούν προφανώς να υπονομεύσουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας”.
Παράλληλα “έσκασε” το ζήτημα με τη δίωξη που ασκήθηκε στον Γ. Πάσχα, συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Κακουργηματική δίωξη για θαλασσοδάνεια σε στενό συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα
Ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Κ. Κούτριας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργήματα σε βάρος πρώην στελέχους της Εθνικής Τράπεζας και νυν προϊστάμενου της διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων εταιριών στην Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο κατηγορείται ότι έλαβε το 2007 προσωπικά δάνεια που αγγίζουν τις 800.000 ευρώ, τα οποία φέρονται να μην εξυπηρετούνται.
Η δίωξη αφορά στα κακουργήματα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απλή συνέργεια σε απιστία και ηθική αυτουργία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση. Τα αδικήματα αφορούν τόσο το στέλεχος της τράπεζας που χορήγησε τα δάνεια όσο και συναδέλφους του που τα ενέκριναν
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας μάλιστα το ρεπορτάζ ανέφερε ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο αναμένουμε τις εξηγήσεις του (σ.σ. του Γιάννη Στουρνάρα), την δημόσια τοποθέτησή του καθώς εγείρει τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διοικεί σήμερα την Τράπεζα της Ελλάδας». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι σε παλαιότερες υποθέσεις όπως αυτή του Παύλου Πολάκη «είχε επιδείξει ακαριαία αντανακλαστικά».