Μπορεί στο Eurorgroup της Παρασκευής η Ελλάδα να πήρε το πρώτο ΟΚ για την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ όμως την οριστική έγκριση θα δώσει η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ από τις 12 έως και τις 14 Απριλίου στην Ουάσινγκτον. Μέχρι στιγμής Γερμανία και Ολλανδία έχουν αντιδράσει στην πρόθεση της Ελλάδας. Ο λόγος είναι απλός:
Δεν θέλουν τα κοινοβούλια τους που θα κληθούν να εγκρίνουν την δόση των 973 εκατ. ευρώ αλλά και τις υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν μέχρι και το 2022 να εγκαλέσουν τους εισηγητές υπουργούς οικονομικών για την αποδυνάμωση του εποπτικού ρόλου του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Άλλωστε και η συμφωνία για την ενισχυμένη εποπτεία η οποία ισχύει κατ αρχήν έως το 2022 προβλέπει ότι το ΔΝΤ θα είναι ένας από τους επόπτες της ελληνικής οικονομίας. Οι συναντήσεις και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Αμερικανική Πρωτεύουσα θα δώσουν μια καλή ευκαιρία εκτός από τα βαριά θέματα που θα συζητηθούν ( Brexit επιβράδυνση Ευρωζώνης εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ Κίνας ΕΕ ) να κλείσει και το ελληνικό θέμα.
Το πρόβλημα με το χρέος των 9,4 δισ. της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δεν αφορά το σύνολο του ποσού.
Το όριο του ποσού που μπορεί να δανείζεται κάθε κράτος μέλος του Ταμείου φτάνει στο ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΝΤ ορισμένο σε λογιστικές νομισματικές μονάδες τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα (SDR ) που ορίζονται από μια σταθμισμένη συμμετοχή στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών που είναι μέλη του Ταμείου. Ο δανεισμός γίνεται πολύ ακριβότερος όταν ένα κράτος μέλος του ΔΝΤ όπως η Ελλάδα έχει δανειστεί πάνω από το όριο που επιτρέπουν τα ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα αφού βάση του επιτοκίου μπαίνει και το μέσο κόστος δανεισμού του δημοσίου για την χώρα που δανείζεται. Το όριο δανεισμού για την Ελλάδα είναι 2,4 δις ευρώ. Συνεπώς σήμερα ξεπερνά το όριο δανεισμού της κατά 6 δις ευρώ το οποίο τοκίζεται με επιτόκιο 4,9%.
Η αρχική σκέψη του οικονομικού επιτελείου ήταν να πληρωθεί αυτό το ποσό από τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να μείνουν για αποπληρωμή μόνο τα 2,4 δις ευρώ.
Μετά τις αντιρρήσεις Γερμανίας και Ολλανδίας στόχος είναι να γίνει αποδεκτό να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις ύψους 4,5 – 4,7 της χώρας προς το ΔΝΤ ως το τέλος 2021 και να μείνει μόνο η αποπληρωμή περίπου 4,7 δις ευρώ που απομένουν για την τριετία 2022 – 2024 οπότε και η Ελλάδα θα εξοφλήσει το σύνολο του χρέους της στο Ταμείο.
Με δεδομένη την «αποστασιοποίηση» του από την Ελλάδα το ΔΝΤ δεν πρόκειται να φέρει καμία αντίρρηση. Τούτο διότι το Ταμείο θέλει ως «προτιμητέος πιστωτής» να εξασφαλίσει με κάθε τρόπο την αποπληρωμή των δανείων που έχει δώσει . Εξάλλου η Ελλάδα δεν θα είναι η πρώτη χώρα που θα αποπληρώσει το χρέος της στο Ταμείο μετά το τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης που ακολούθησε αφού έχουν προηγηθεί η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Θα πρέπει όμως να πουν το ναι και οι Ευρωπαίοι.
ΠΗΓΗ: news247.gr