Δημόσια έκκληση να μην απαιτήσουν τα αναδρομικά, παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οι συνταξιούχοι βουλευτές οι οποίοι είχαν προσφύγει, απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισημαίνοντας πως με την έκκληση αυτή εκφράζει όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
«Το ζήτημα είναι ηθικό και πολιτικό. Και για μία ακόμη φορά ζητάμε από τους παλαιότερους συναδέλφους να αποσύρουν τις διεκδικήσεις τους ή να παραιτηθούν των αποφάσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση ουδείς, ούτε η Βουλή, ούτε η κυβέρνηση, μπορεί να ακυρώσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης αναδρομικών από τέως βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι από το 2009 – επί προεδρίας Δημήτρη Σιούφα – είχε εκφραστεί η βούληση από όλες τις ΚΟ να αποσυνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση από τους μισθούς των δικαστών. Το 2015, η Βουλή έλαβε την απόφαση να μην ακολουθούν οι βουλευτικές αποζημιώσεις τις αυξήσεις των μισθών των δικαστών και μάλιστα -όπως είπε ο κ. Βούτσης- ακολούθησαν και ονομαστικές μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια, οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν δημοσίως διατυπώσει τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει διεκδίκηση αναδρομικών εκ μέρους των βουλευτών.
«Αυτό το επαναλαμβάνω και τώρα. Ακριβώς επειδή δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι βουλευτές για να διεκδικούν, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, μέρος ή το όλον των απωλειών που είχαν κατά την περίοδο της κρίσης, υπάρχει ηθικό και πολιτικό πρόβλημα και η έκκληση που επαναλαμβάνουμε είναι να αποσυρθούν οι διεκδικήσεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι επί των διεκδικήσεων αυτών έχουν ληφθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
«Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό. Για να είμαστε σαφείς. Δηλαδή, δεν μπορεί επί της απόφασης η οποία ελήφθη στο ανώτατο επίπεδο κι έχει τελεσιδικήσει να απαγορεύσει, παρά μόνο, προφανώς, μπορεί να βραδύνει ή να επιβραδύνει ή εν πάση περιπτώσει να θέσει ένα μακρύ χρονοδιάγραμμα, για την ικανοποίησή τους».
«Δεν μπορεί κανείς τελεσίδικες αποφάσεις να τις ακυρώσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής. Υπογράμμισε, όμως, ότι για τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες καλώς ή κακώς ελήφθησαν, «δεν έχει καμία ευθύνη το παρών πολιτικό σύστημα».