Η δήλωση του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την πρόταση να δοθεί Νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς προβλήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως απόδειξη διχογνωμίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ γαλάζια στελέχη επέμειναν στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στον πρωθυπουργό. «Η δημοσιοποίησή της εν μέσω προεκλογικής περιόδου δημιουργεί την εντύπωση ότι ίσως είναι εκ του πονηρού. Όμως η πρόταση υποψηφιότητας για το Νόμπελ Ειρήνης στον οποιοδήποτε ´Έλληνα πρωθυπουργό αναμφίβολα είναι τιμητική για τη χώρα», δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μεϊμαράκης στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Το γεγονός ότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αξιοποιήσουν αυτή τη δήλωση, οδήγησε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν κάθετα κατά της πρότασης για Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.
Η επίσης υποψήφια ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 πήρε αποστάσεις από την τοποθέτηση Μεϊμαράκη για την υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας: “Για εμάς η συμφωνία των Πρεσπών είναι βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα και αυτό άρχισε ήδη να φαίνεται. Η υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης αφορά αυτή τη συμφωνία”.
“Δεν νομίζω να είπε αυτό. Ο κ. Μεϊμαράκης που είναι επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου είναι παρασάγγας πιο αρμόδιος για να σας το εξηγήσει” είπε η επίσης υποψήφια στις ευρωεκλογές, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πρόσθεσε:
“Ο κ. Τσίπρας κατά τη γνώμη μου όχι Νόμπελ δεν πρέπει να πάρει, πρέπει να πάει σπίτι του. Ποια τιμή για τη χώρα; Τι συζητάμε; Πρέπει να πάρει Νόμπελ ψεύδους και Νόμπελ λαϊκισμού”.
Ο υποψήφιος με τη ΝΔ στο Νότιο Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στην ΕΡΤ κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ.Μεϊμαράκη, εκτιμώντας πάντως ότι η τοποθέτηση του πρώην προέδρου της ΝΔ ήταν επί της αρχής και γενική. Ο κ.Κυρανάκης μάλιστα εκτίμησε ότι “ και η προσωπική προβολή μέσω της υποψηφιότητας για το βραβείο Νόμπελ του κ. Τσίπρα είναι μία εξαγορά του ιδίου για να ανταλλάξει, να πουλήσει το εθνικό θέμα της Μακεδονίας”. Χαρακτήρισε δε: “Προσβολή για τη χώρα και τα συμφέροντά της, ένας άνθρωπος ο οποίος για λίγα χρόνια προσωπικής προβολής, για λίγες στιγμές δόξας, ρισκάρει, επιβαρύνει, καταστρέφει όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια και αγώνα προσπάθησαν να προστατέψουν, δηλαδή τα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.
Εν τω μεταξύ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την παραίτηση του από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ το 2016 (με αφορμή τα γεγονότα στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ) ο Ανδρέας Παπαμιμίκος αναφέρθηκε στη σύγκρουση του με τον κ.Μεϊμαράκη αλλά και στα γεγονότα των εσωκομματικών εκλογών του 2015.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι με τον κ.Μεϊμαράκη “οι διαφορές ήταν πολιτικές και όχι προσωπικές” προσθέτοντας: “Τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και τη χώρα”.
Ερωτώμενος για τα γεγονότα του εσωκομματικών εκλογών του 2015, σχολίασε πως δέχθηκε πολλές επιθέσεις και τόνους λάσπης, καθιστώντας σαφές πως “έκανα όμως αυτό που όφειλα, το καθήκον μου ως γραμματέας της ΝΔ, να πάρω τις ευθύνες πάνω μου παρά το ότι δεν μου αναλογούσαν. Το έκανα γιατί ήθελα να διαφυλάξω την ενότητα στη ΝΔ. Δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα στη ΝΔ”.