Η διορθωτική δήλωση του Παύλου Πολάκη για το θέμα του Στέλιου Κυμπουρόπουλου ήρθε μετά από επαφή που υπήρξε με το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό που ζητήθηκε από τον Παύλο Πολάκη, ήταν να κάνει μια δήλωση με την οποία να εξηγούσε επακριβώς τι εννοούσε με την ανάρτηση που έκανε για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Έτσι ο Παύλος Πολάκης πήγε στην Βουλή και εξήγησε αναλυτικά στους δημοσιογράφους τι εννοούσε με την ανάρτηση του.
Ο πρωθυπουργός πάντως με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο Παύλος Πολάκης λέγοντας στην Βουλή ότι «Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα καταθέσει μετά το Πάσχα πρόταση δυσπιστίας σε έναν υπουργό της κυβέρνησης. Επιχειρεί να αποφύγει την συζήτηση για τα κρίσιμα και τα μεγάλα και επιθυμεί να βάλει στο επίκεντρο της κουβέντας αν το ύφος του Πολάκη είναι καλό ή κακό αν είναι ευγενής ή αγενής αφού κατάγεται από τα Σφακιά και λόγω καταγωγής γνωρίζει το ύφος το αψύ των Σφακιανών».
Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι πρωτοφανές για τα χρονικά το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πρόταση δυσπιστίας καθώς μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Το γεγονός μάλιστα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να ελιχθεί πολιτικά και να βρεθεί σε θέση ισχύος, καθώς η μετατροπή της πρότασης δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης αφενός θα συσπειρώσει τον ΣΥΡΖΑ αφετέρου θα σταματήσει ενδεχόμενη έκφραση δυσαρέσκειας μέσω αποχής από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που… έχουν πάρει αποστάσεις από τη δήλωση Πολάκη.
Σε ότι αφορά τώρα την ουσία της υπόθεσης κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει στην πράξη τον σεβασμό του απέναντι σε άτομα ΑΜεΑ.Πρόσθεταν μάλιστα ότι ο κ. Στέλιος Κυμπορόπουλος ως όφειλε έκανε χρήση του νόμου και η Πολιτεία το 2016 δημιούργησε θέση Ψυχιάτρου στο Αττικό νοσοκομείο.
Η στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία εστιάζει στα κρίσιμα για την κυβέρνηση ζητήματα, εν όψει εκλογών επιχειρεί να μην προσωποποιήσει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
“Μία μόλις μέρα μετά την πρόσκλησή μου για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία επέλεξε έναν αντιπερισπασμό που καταδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο” είπε άλλωστε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
“Ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης θα μετατρέψω την πρόταση αυτή, σε ψήφο εμπιστοσύνης και θα κληθεί να μιλήσει για όλα τα μεγάλα θέματα γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, για όλα τα ουσιαστικά” είπε ο Α. Τσίπρας.
Επανέρχεται στα τρωτά σημεία της ΝΔ, κοινώς στα νεοφιλελεύθερα σημεία του προγράμματος που έχει παρουσιάσει πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Θυμίζουμε δε πως τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με αφορμή το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ.
Η δε ΝΔ ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να “χτυπήσει” με τη νέα πρόταση δυσπιστίας και εκτιμά πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, επενδύοντας σε μια αφορμή που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισης της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.