Προτάθηκε για μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η Κατερίνα Παπαγοπούλου; Το επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένα ΜΜΕ και εντάχθηκε στην ρητορική της Ν.Δ για να οδηγήσει στο άλλο επιχείρημα περί δήθεν “συναλλαγής”. Κάτι το οποίο προφανώς δεν προκύπτει από πουθενά.
Κατ΄ αρχάς, είναι ακριβές το ενδιαφέρον του Μαξίμου να προταθεί η κ. Παναγοπούλου για την ΔΟΕ; Φαίνεται πως είναι. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει την (αμισθί) σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα αποδήμου ελληνισμού κ. Παπαγοπούλου για μία θέση μεταξύ των 115 μελών της ΔΟΕ (IOC). Κάτι που μόνο κακό δεν είναι.
Οι μη μυημένοι σχετικά με όσα συμβαίνουν στα άδυτα του διεθνούς οργανισμού που έχει έδρα την Λωζάνη της Ελβετίας διολισθαίνουν στην συνωμοσιολογία. Δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως ο κανονισμός επιλογής των μελών της ΔΟΕ έχει αλλάξει από το 2017. Μέχρι τότε μέλη του οργανισμού μπορούσαν να γίνουν μόνο προσωπικότητες που προτείνονταν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπής. Τελευταία ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή του Λάμπη Νικολάου, η θητεία του οποίου έληξε τον Ιανουάριο του 2016 ( διαβάστε εδώ ). Έκτοτε αρκετοί Έλληνες ενδιαφέρθηκαν για τη θέση αυτή, επικρατέστεροι μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας Πέτρος Συναδινός, δύο πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό και υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης και την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004).
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ κωλυσιεργεί έκτοτε την αναπλήρωση της ελληνικής συμμετοχής, χωρίς, βεβαίως, να είναι υποχρεωμένος να το πράξει. Εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των αθλητικών παραγόντων στην Αθήνα έχουν προκαλέσει, άλλωστε, την οργή της ΔΟΕ και δίνουν λαβή στον Μπαχ.
Από το 2017, ωστόσο, έχει αλλάξει ο κανονισμός της ΔΟΕ. Τα 115 μέλη χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: οι 70 επιλέγονται από την ΔΟΕ με κριτήρια τη γενικότερη προσφορά τους στο Ολυμπιακό κίνημα και είναι κυρίως προσωπικότητες, οι υπόλοιποι επιλέγονται μεταξύ σπουδαίων αθλητών που έχουν αποχωρήσει (π.χ Σεργκέϊ Μπούμκα), προέδρων Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και άλλοι. Επικεφαλής της επιτροπής που κάνει τις επιλογές κάθε χρόνο (στην ετήσια σύνοδο της ΔΟΕ τον Ιούνιο) είναι η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αλλά και την ηλικία κάθε υποψηφίου αφού με τον νέο κανονισμό υπάρχει, πλέον, όριο ηλικίας (η έννοια του “αθανάτου” έχει καταργηθεί). Μέχρι τα 70 έτη. Μετά λήγει η θητεία κάθε μέλους…
Εφεξής, με την αλλαγή, του κανονισμού κάθε προσωπικότητα μπορεί να αυτοπροταθεί και συνήθως συλλέγει συστατικές επιστολές μελών του Ολυμπιακών Κινήματος, Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, αθλητών, ακόμα και κυβερνήσεων. Και η πριγκίπισσα Άννα (με την αρμόδια επιτροπή) αποφασίζει και προτείνει στην ΔΟΕ…
Η περίπτωση της Κατερίνας Παναγοπούλου εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Γνωστή στους κύκλους της ΔΟΕ και με μακροχρόνια διεθνή παρουσία, η Εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι ( δείτε εδώ ) πληρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Και φαίνεται πως αποτελεί για την ΔΟΕ και μια μεγάλη ευκαιρία να υπερβεί τις εσωτερικές αντιθέσεις στην ελληνική ΕΟΕ. Όλα κρίνονται, βεβαίως, τελικά από τον ίδιο τον Τόμας Μπαχ.