«Θέλουμε να ζήσουμε στο Αιγαίο ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν την κυριαρχία, τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη παρουσίαση και ένταξη στην Προεδρική Φρουρά της Εθνικής Παραδοσιακής Ενδυμασίας του «Βρακοφόρου του Αιγαίου».
Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, από σήμερα, οι «Βρακοφόροι του Αιγαίου» αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Προεδρικής Φρουράς και πρόσθεσε ότι αυτή η πρωτοβουλία συνιστά εκπλήρωση οφειλόμενου χρέους. «Και το χρέος αυτό το οφείλουμε στους κατοίκους αγωνιστές του Αιγαίου. Σ’ εκείνους οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση του Αιγαίου, αγωνίσθηκαν για την ένταξη του Αιγαίου στον Εθνικό μας Κορμό και αγωνίζονται ακόμα και σήμερα για την υπεράσπιση της πατρίδας, των συνόρων μας, της κυριαρχίας μας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μας», διευκρίνισε.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι σήμερα, εμείς, έχουμε χρέος να εμπνεόμαστε από το παράδειγμά τους για να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση τι σημαίνει για μας το Αιγαίο. «Για μας, λοιπόν, τους Έλληνες το Αιγαίο είναι και πρέπει να είναι θάλασσα Ειρήνης, Φιλίας, Συνεργασίας» είπε και πρόσθεσε: «Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μας. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι αυτή είναι η πρόθεσή μας. Ύστερα από τον καθορισμό των συνόρων κάθε κράτους, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε όλοι χρέος να σεβασθούμε τους κανόνες του. Γιατί η φιλία και η καλή γειτονία προϋποθέτουν τον πλήρη σεβασμό, τον ειλικρινή σεβασμό, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν τον σεβασμό, επίσης, και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει βεβαίως την επικράτεια, τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως ταυτοχρόνως την επικράτεια και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολούθως, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο της Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. «Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω – είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη του Montego Bay. Διότι η Συνθήκη αυτή παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους», επισήμανε.
Χαρακτήρισε, επίσης, αυταπόδεικτη αλήθεια το γεγονός ότι «ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε στο Αιγαίο ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβασθούν Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, να σεβασθούν την κυριαρχία, τα σύνορα, το έδαφος, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι σ’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. «Το λέγω αυτό διότι η υπεράσπιση αυτών των Αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας. Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Θα το κάνουμε, όμως, πολύ περισσότερο, γιατί σήμερα πια δεν είμαστε μόνοι μας. Διότι, αντιλαμβανόμενη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα τι αρνητικό και επικίνδυνο προηγούμενο θα δημιουργούσε οποιαδήποτε έκπτωση προς αυτή την κατεύθυνση και, ιδίως, σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, έχουμε τώρα πια και τη συμπαράστασή τους, όπως επίσης τη συμπαράσταση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών», παρατήρησε.
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να είναι σαφές προς τη γείτονα Τουρκία. Και το λέμε και για το δικό της συμφέρον. Γιατί είμαστε οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε την αξία της ειρήνης. Αλλά είμαστε και οι πρώτοι που αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η υπεράσπιση της ελευθερίας. Αυτό μας ενέπνευσαν οι πρόγονοί μας, οι Βρακοφόροι του Αιγαίου, οι Αγωνιστές του Αιγαίου. Και αυτή την παρακαταθήκη, σας διαβεβαιώ, θα την τιμήσουμε στο ακέραιο».