427 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές του 2019 και ήδη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η προσέλευση σε πολλές χώρες είναι υψηλότερη από ό,τι στην αναμέτρηση του 2014.
Στην Ισπανία, όπου οι Σοσιαλιστές πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να επαναλάβουν τον πρόσφατο θρίαμβο στις εθνικές εκλογές, μέχρι τις 2 μ.μ. τοπική ώρα, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτοι αριθμοί, είχε ήδη ψηφίσει το 34,3%, όταν την αντίστοιχη ώρες στις ευρωεκλογές του 2014, του 2009 και του 2004 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ποσοστό γύρω στο 24%. Ήδη περισσότεροι Ισπανοί ψήφισαν το 2019 απ’ όσους είχαν ψηφίσει μέχρι τις 18:00 πριν από πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των ειδικών, που περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη από τη στιγμή που στήνονται κάλπες όχι μόνον για τις ευρωεκλογές, αλλά και για περιφερειακές και τοπικές εκλογές. Οι Ισπανοί αντιπροσωπεύουν χονδρικά το 10% του εκλογικού σώματος πανευρωπαϊκά, πράγμα που σημαίνει ότι μια αύξηση της συμμετοχής κατά 20% στην Ισπανία θα σημαίνει αύξηση κατά 2% σε επίπεδο ΕΕ. Αν συνεχίσει μ’ αυτό τον ρυθμό η προσέλευση στις κάλπες στην Ισπανία, τότε πιθανότατα θα ξεπεράσει το 50% από 44% το 2014.
Στη Γαλλία, όπου το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν να χάνει έδαφος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η συμμετοχή σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με τις ευρωεκλογές προ πενταετίας. Μέχρι το μεσημέρι (12:00) είχαν πάει στις κάλπες γύρω το 19,27% των ψηφοφόρων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο στο Twitter, ενώ την ίδια ώρα το 2014 είχε ψηφίσει περίπου το 15,7% του εκλογικού σώματος.
Στην Ουγγαρία μέχρι τις 11 το πρωί είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 17,2%, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή στη Βουδαπέστη. Προ πενταετίας την ίδια ώρα το ποσοστό ήταν 11,5%. Σύμφωνα με εκλογολόγους αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι το κυβερνών κόμμα Fidesz του εθνολαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατάφερε να κινητοποιήσει περισσότερους ψηφοφόρους απ’ ό,τι μέχρι τώρα. Η Ουγγαρία είναι μέλος της ΕΕ από το 2004 και την ίδια χρονιά στήθηκαν εκεί για πρώτη φορά κάλπες για τις ευρωεκλογές.
Στη Σλοβακία σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις κομμάτων και ΜΜΕ η συμμετοχή φαίνεται ότι θα αγγίξει το 20%, υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις μέχρι τώρα ευρωεκλογές, που μετείχε η χώρα. Πριν από πέντε χρόνια είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα μόνον το 13%, χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών για κράτος μέλος της ΕΕ σε ευρωεκλογές.
Αλλά και στη Ρουμανία η προσέλευση στις κάλπες σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση είναι σαφώς υψηλότερη απ’ ο,τι προ πενταετίας. Έξι ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, δηλαδή μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν ψηφίσει 19,75% των εκλογέων ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό την ίδια ώρα ήταν μόλις 12,4%. Οι Ρουμάνοι του εξωτερικού σχημάτισαν ουρές στα προξενεία της χώρας τους για να ψηφίσουν. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η αυξημένη συμμετοχή είναι κακό σημάδι για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες και κυρίως των αρχηγό τους Λίβιου Ντραγκνέα, τον οποίο αναμένεται να ρίξει το κόμματα σε περίπτωση απογοητευτικού αποτελέσματος.
Αλλά και στην Κύπρο και την Κροατία η προσέλευση είναι υψηλότερη απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές του 2014. Μέχρι τις 11 π.μ. είχε ψηφίσει το 19% στη μεγαλόνησο – (+1%) σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, ενώ στην Κροατία στις 11:30 π.μ. είχε ψηφίσει το 9,9% (+2% σε σχέση με το 2014 την ίδια ώρα). Στη Λετονία, όπου ψήφισαν ήδη χθες για τις ευρωεκλογές, η συμμετοχή σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή στη Ρίγα έφθασε το 33,51% -ελαφρώς υψηλότερη από το 2014 (30,24%). Στη Μάλτα, όπου επίσης έληξε η ψηφοφορία για τις ευρωεκλογές, ψήφισαν σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής επιτροπής 72,6%, ποσοστό κατά τι μικρότερο από το 2014 (74,8%).
Πηγή: iefimerida.gr