Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τις πρόσφατες αποφάσεις της πρέπει να ανατρέξει κανείς για να δει τι ισχύει για τις μετατάξεις, καθώς η όλη απόφαση έχει ληφθεί στην ουσία της από το διακομματικό συλλογικό όργανο. Στη Διάσκεψη των Προέδρων παρέπεμψε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μετάταξη μονίμου δημοσίου υπαλλήλου σε τεχνική υπηρεσία του Κοινοβουλίου.
Η αλήθεια είναι πως η ίδια η ΝΔ όχι μόνο μετείχε στη Διάσκεψη των Προέδρων και συναίνεσε στη διαδικασία των μετατάξεων, αλλά ήταν αυτή που μέσω του κ. Τραγάκη ζήτησε βάσει του νόμου για την κινητικότητα να εναρμονιστεί και η Βουλή.
Στις 13 Ιουλίου 2018 ο κ. Τραγάκης έλεγε συγκεκριμένα, όπως επιβεβαιώνει η Πειραιώς δια των πρακτικών της συνεδρίασης:
“Το οργανόγραμμα της Βουλής προβλέπει πολύ μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στη Βουλή, από αυτόν που υπάρχει τώρα. Κατά καιρούς έχουν γίνει βέβαια αρκετές προσθήκες αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί και πολλοί υπάλληλοι. Όπως ξέρετε, με το ν. 4531/2018, άρθρο 33, παράγραφος 2, υπάρχουν ορισμένες ρυθμίσεις, που αφορούν τους αποσπασμένους υπαλλήλους στα υπουργεία. Δηλαδή, όσοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι υπηρετούν καλώς, ότι αμείβονται από τον φορέα στον οποίο υπηρετούν – δεν αλλάζει τίποτα, δηλαδή, η ίδια αμοιβή είναι όπου και αν βρίσκονται – και επειδή ορισμένοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στη Βουλή έχουν ενσωματωθεί ήδη στη Βουλή, η πρότασή μου ήταν ό,τι ισχύει στο Δημόσιο, να ισχύσει και στη Βουλή”.
Εν προκειμένω, η ΝΔ αποσιωπά το γεγονός πως μετείχε και η ίδια σε μια διαφανή και διακομματική διαδικασία της Βουλής η οποία κατέληξε στην τροπολογία 1518/143 16.3.2018.
Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την ομολογουμένως κυνική ομολογία της κ. Χριστοδουλοπούλου και τις παραιτήσεις συγγενών εργαζομένων στη Βουλή, αν ανατρέξει κανείς στις κοινοβουλευτικές μετατάξεις θα δει πως από την εναρμόνιση στην κινητικότητα, ωφελήθηκαν ιδίως όσοι ήταν αποσπασμένοι στη Βουλή από το 2009 και μετά και αυτό το ζήτημα αφορά τις πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους. Χρήση της δυνατότητας να αξιοποιήσουν την κινητικότητα δε, έχουν κάνει πολλοί, αν όχι όλοι οι αποσπασμένοι στα γραφεία των Αντιπροέδρων της Βουλής όλων των κομμάτων.
Πηγή από την Βουλή επεσήμανε ακόμη ότι από τους περίπου 64 υπαλλήλους οι οποίοι δήλωσαν ενδιαφέρον για μετάταξη, πάνω από τους 40 είχαν αποσπαστεί στη Βουλή πριν από την προεδρία του Νίκου Βούτση.
Στη διευκρινιστική του δήλωση άλλωστε, ο κ. Σταθάκης σημειώνει για την περίπτωση που τον αφορά: “Η κυρία Κατερίνα Μπούμπα είναι μόνιμη δημόσιος υπάλληλος (ΠΕ Μηχανικών), πρώην υπάλληλος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρώην σύμβουλός μου, που από τον Οκτώβριο του 2018 αποσπάστηκε στην τεχνική υπηρεσία του Κοινοβουλίου. Τον Ιανουάριο του 2019, η Διάσκεψη των Προέδρων (διακομματικό όργανο) αποφάσισε ομόφωνα να μετατρέψει τις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων σε μετατάξεις”.
Ίσως λοιπόν θα ήταν πρέπον, μετά το ζήτημα που άνοιξε περί ηθικής και όχι νομιμότητας, να κάνουν όλα τα κόμματα την αυτοκριτική τους όπως οφείλουν, αντί να επιδίδονται σε ένα μικροπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων το οποίο αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, μετά την πρώτη δήλωση Μητσοτάκη περί “ρουσφετιών”.
Σε ο,τι αφορά τη Διάσκεψη των Προέδρων, είναι το διακομματικό συλλογικό όργανο που συστάθηκε με τον Κανονισμό της Βουλής του 1987 και αναγνωρίσθηκε συνταγματικά με την αναθεώρηση του 2001. Αποστολή του, είναι η καλύτερη οργάνωση των εργασιών της Βουλής μέσα από τη συνεργασία του Προεδρείου και όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων Βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).
Η Διάσκεψη των Προέδρων συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση μία φορά την εβδομάδα. Αποστολή της είναι να εξετάζει την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Βουλής, να οργανώνει τη διεξαγωγή του νομοθετικού έργου, να αποφασίζει για τη διεξαγωγή οργανωμένης συζήτησης και να ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που της αναγνωρίζει το Σύνταγμα ή ο Κανονισμός της Βουλής.
Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.
Επίσης, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, επιλέγει τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και δύο μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και εκφράζει γνώμη, μετά από ακρόαση των υποψηφίων, για την επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.
Έτσι, και το ζήτημα των μετατάξεων έχει αποφασιστεί με επαυξημένη πλειοψηφία των 4/5 μελών, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια για δηλώσεις εντυπωσιασμού, τουλάχιστον από όσους ψήφισαν την απόφαση αυτή που μετέτρεψε τις αποσπάσεις σε μετατάξεις.
Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Τσίπρας φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τα όσα έλαβαν χώρα στο κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησε από τον κ. Βούτση να παγώσουν όλες οι μετατάξεις καθώς και οι προσλήψεις.
Ασχέτως με όσα δούμε να διαδραματίζονται το αμέσως επόμενο διάστημα πριν τις εκλογές, το δεδομένο είναι πως “μάτωσε” ακόμη περισσότερο το ήδη τραυματισμένο κύρος του εγχώριου πολιτικού γίγνεσθαι και ίσως όλο αυτό αποτυπωθεί – γενικευτεί και στις κάλπες.
ΠΗΓΗ: news247.gr