Πρόκειται για γεώτρηση ή για μια ακόμη “ψυχολογική επιχείρηση” της Άγκυρας;
Από χθες πληροφορίες που προέρχονται από την Κύπρο κάνουν λόγο για την πιθανότητα το γεωτρύπανο “Πορθητής” να έχει “τρυπήσει” στην κυπριακή ΑΟΖ. Ωστόσο όσοι παρακολουθούν από κοντά την παρουσία του “Πορθητή” στην Κύπρο, διαβεβαιώνουν ότι χθες το γεωτρύπανο δεν ήταν σταθεροποιημένο, όπως απαιτείται για να κάνει γεώτρηση. Υποστηρίζουν με βάση το στίγμα του ότι είχε μετακινηθεί περίπου 16 μέτρα σε 14 ώρες, κάτι που αποδεικνύει ότι δεν ήταν σταθεροποιημένο.
Όπως και να έχει η Άγκυρα έχει κατορθώσει να προκαλέσει μεγάλη φασαρία στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το κλίμα των τελευταίων ημερών οδήγησε στην απόφαση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία έγινε περισσότερο για να σταλεί μήνυμα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Οι πολίτες έχουν λογικά ανησυχήσει από άθλιες κινδυνολογίες που προκαλούν ένα δηλητηριώδες κλίμα ηττοπάθειας στην κοινή γνώμη.
Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει την εικόνα μιας “υπερδύναμης” που δεν λογαριάζει κανέναν και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική:
– Η Τουρκία είναι ένα βήμα πριν την απόλυτη οικονομική κατάρρευση που πιθανώς θα την οδηγήσει για ακόμη μια φορά στα δεσμά του ΔΝΤ
– Είναι εγκλωβισμένη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με το θέμα των F-35 και των S-400. Αν επιλέξει τα πρώτα θέτει σε δοκιμασία τη σχέση της με τη Ρωσία και τον Πούτιν, τον μοναδικό σύμμαχο που έχει. Ο οποίος όπως λένε οι πληροφορίες ήταν κι αυτός που τον έσωσε από τα χειρότερα στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αν επιλέξει τους S-400 εκτός από το οικονομικό ναυάγιο θα υποστεί τέτοιες κυρώσεις που θα έχουν επίπτωση στις τουρκικές ΕΔ και εδικά στην αεροπορία του.
– Είναι μπλεγμένη στη Συρία όπου βρίσκει απέναντί της τη “σύμμαχο” Ρωσία.
– Πρέπει να ανησυχεί για το τι θα κάνουν τελικά οι ΗΠΑ με το Ιράν, με το οποίο διατηρεί πολύ στενές σχέσεις.
– Ψάχνει να βρει τρόπο να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι της νοτιοανατολικής Μεσογείου και μέχρι στιγμής δεν το ΄χει πετύχει.
Ο Ερντογάν στις 23 Ιουνίου παίζει ένα ακόμη πολιτικό-προσωπικό στοίχημα: Ακόμη κι αν κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, πολιτικά έχει πληγεί σοβαρά.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, με την ευκαιρία της αποψινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη: «Στη διάρκεια της μακράς συνομιλίας τους συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκε στενός συντονισμός για την επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20 και 21 Ιουνίου, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου. Λέει τέλος ότι οι δυο ηγέτες από κοινού παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα και με ψυχραιμία και προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση στις μεθοδεύσεις και την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας εξέτασε και αξιολόγησει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι το ερευνητικό σκάφος Φατίχ κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως γράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος και αναλυτής Κώστας Βενιζέλος από την Λευκωσία, η μεταφορά από τουρκικά πλοία στο γεωτρύπανο «Πορθητής» τσιμέντου και λάσπης συνιστά ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει γεώτρηση.
Τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης και θεωρούνται απαραίτητα για τη διενέργειά της. Αυτό είναι ένα στοιχείο προς αξιοποίηση στις μεγάλες μάχες που αναμένεται να δοθούν σε διπλωματικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Στη Λευκωσία δεν επιβεβαιώνουν, αλλά ούτε και διαψεύδουν, τις πληροφορίες εάν έγινε ή όχι γεώτρηση, ωστόσο οι πιθανότητες γέρνουν προς την κατεύθυνση ο «Πορθητής» να έχει «τρυπήσει» τον κυπριακό βυθό. Τουρκικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως το γεωτρύπανο έχει φθάσει πέραν των 2.000 μέτρων.
Η κίνηση αυτή όπως και η κάθοδος, εντός Ιουλίου, του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος. Το πήγαινε-έλα πλοίων στον «Πορθητή» γίνεται από τουρκικά λιμάνια, ενώ αναζητείται τρόπος να χρησιμοποιούνται και υποδομές στα κατεχόμενα. Τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ομάδα από την Τουρκία μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο με στόχο να εξετάσει επί τόπου τις δυνατότητες για αξιοποίηση υποδομών ή και κατασκευής τους. Αυτό που γίνεται λόγος με βάση τα όσα μεταδίδονται είναι για κατασκευή ναυτικής βάσης. Θέμα που είχε βρεθεί στο προσκήνιο και στο παρελθόν. Την ίδια ώρα που επανέρχεται για μια ακόμη φορά και το θέμα της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο.
Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές πως σε αυτή τη φάση οι γεωτρήσεις αφορούν την περιοχή δυτικά της Κύπρου, στο σημείο στο οποίο βρίσκεται από την 4η Μαΐου ο «Πορθητής», και η δεύτερη στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, όπου θα σταλεί το «Γιαβούζ» τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη κίνηση σε αυτή τη φάση. Εάν, όμως, υπάρξει αυτή θα γίνει νοτίως της Κύπρου.
Σημειώνεται συναφώς ότι ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι είχε προτείνει στο καθεστώς Ερντογάν όπως δοθεί προτεραιότητα σε γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου, εισήγηση που δεν έγινε αποδεκτή επί του παρόντος. Ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε αναφέρει, μάλιστα, για να δείξει πόσο κοντά θα είναι σε θαλασσοτεμάχια που έχουν αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι «θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες».
Πηγή: news247.gr, hellasjournal.com