Όλα δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να αξιοποιήσει την «αδράνεια» του καλοκαιριού και πρώτιστα του Αυγούστου, για να σχεδιάσει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ του αύριο, καθώς η επιθυµία του είναι ένα γενναίο άνοιγµα του κόµµατος προς την κοινωνία. Το στοίχηµα της διεύρυνσης µε την Προοδευτική Συµµαχία «περπάτησε», αν και ορισµένοι από την Κουµουνδούρου θεωρούν ότι η επιτυχία του 31,53% προήλθε κυρίως από την οργανωτική υποστήριξη του κόµµατος και την προσπάθεια που κατέβαλε ο ίδιος ο πρόεδρός του, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική.
Το είπε όσο πιο ξεκάθαρα γινόταν στο Ζάππειο τη νύχτα των εκλογών, το επανέλαβε στην Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόµµατος: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστοιχηθεί µε το περίπου 1.800.000 ψηφοφόρων και να γίνει ένα µαζικό κόµµα του αριστερού και προοδευτικού χώρου. ∆ηλαδή να γίνει ο πραγµατικός εκφραστής της µεγάλης δηµοκρατικής παράταξης και να ισχυροποιήσει τη βάση του µε την εγγραφή νέων µελών, που σύµφωνα µε τον Αλ. Τσίπρα θα πρέπει αριθµητικά να είναι τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του.
Κοιτάζοντας µε σχετική απόσταση από τα γεγονότα τα εκλογικά αποτελέσµατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει πως οι ηλικίες µεταξύ 17-34 ετών κατέταξαν το κόµµα του πρώτο στις προτιµήσεις του. Για τον ίδιο, αυτό αποτελεί µια «κληρονοµιά» που οφείλει να αξιοποιήσει, επιχειρώντας το σχέδιο για διεύρυνση του κόµµατος και άνοιγµα προς την κοινωνία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ήδη έγραψε το «Έθνος», δεν επιθυµεί να οδηγηθεί το κόµµα σε ένα συνέδριο ενίσχυσης των υπαρχόντων µηχανισµών. «Σε κάτι τέτοιο δεν θέλω να συµµετάσχω» φέρεται να είπε σε συνεργάτες του και υψηλόβαθµα µέλη του κόµµατος. Κατά καιρούς έχει αναφερθεί στην αναγκαιότητα ενδυνάµωσης της Προοδευτικής Συµµαχίας – άλλωστε πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει στην εφηµερίδα µας πως «πρέπει να διαφυλάξουµε τη Συµµαχία ως κόρην οφθαλµού».
Τι σηµαίνει αυτό πρακτικά; Προφανώς ότι θα δώσει και ρόλο και αρµοδιότητες σε στελέχη της Προοδευτικής Συµµαχίας, αλλά κυρίως ότι θα θελήσει να βάλει ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις πρόσωπα που προέρχονται από τον µεσαίο χώρο, την Κεντροαριστερά και συνολικότερα από τις προοδευτικές δυνάµεις. Συγχρόνως όµως επιθυµεί να «αγκαλιάσει» όλους εκείνους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αριστεροί, όµως θέλουν να συµµετάσχουν στον µετασχηµατισµό του κόµµατος σε ένα ευρύ, πλειοψηφικό ρεύµα του προοδευτικού χώρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως σκέφτεται ότι η επιχείρηση «άνοιγµα στην κοινωνία» πρέπει να προηγηθεί του Συνεδρίου του κόµµατος. Εποµένως, πρώτα θα ανοίξουν οι οργανώσεις ενδεχοµένως και µέσα από έναν κύκλο περιφερειακών συνεδρίων (πρόταση Παππά) που θα φέρουν πιο κοντά στην Κουµουνδούρου ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, τα επιµελητήρια και τον συνδικαλιστικό χώρο και ασφαλώς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση -όπου αναγνωρίζεται ότι και πάλι έγιναν λάθη στις επιλογές προσώπων-, και έπειτα θα πραγµατοποιηθεί ένα συνέδριο ριζικής επανεκκίνησης. Αυτό σηµαίνει ότι για την εκλογή των συνέδρων θα έχουν ήδη ψηφίσει και όλα τα νέα µέλη του κόµµατος µαζί µε τα παλιά.
Δύο πλάνα
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αποφύγει µια «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τη δηµιουργία µηχανισµών και εσωκοµµατικών αντιπαλοτήτων. Το µοντέλο του νέου ΣΥΡΙΖΑ θα το αναζητήσει το επόµενο διάστηµα, ακούγοντας βεβαίως και τις προτάσεις από το εσωτερικό του κόµµατος. Το κυρίαρχο αίτηµα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει µπροστά και να µη διστάσει να κάνει restart, ακόµη κι αν χρειαστεί να επιλέξει µια µορφή επανίδρυσης.
Στον αντίποδα υπάρχει η πρόταση ορισµένων στελεχών που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατηρηθεί ως πόλος µε αµιγώς αριστερά χαρακτηριστικά και να µην αλλοτριωθεί από το άνοιγµα προς τον προοδευτικό κόσµο. Δηλαδή η ενσωµάτωση των νέων µελών να µην «καταπιεί» τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως να γίνει προσπάθεια ο κόσµος που υποστηρίζει τον χώρο να στρίψει πιο αριστερά.
Υπάρχει και µια ενδιάµεση άποψη που θεωρεί καλή τη διεύρυνση του κόµµατος και ορατή τη συνεισφορά της Προοδευτικής Συµµαχίας, όµως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να απολέσει τον παλαιό του εαυτό και να µετατραπεί σε κάτι άλλο. Κοινώς, άνοιγµα, αλλά µε µέτρο και µε βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται σε κόµµα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάρει τις αποφάσεις του µε «καθαρό µυαλό» και σε απόσταση από τα γεγονότα. Προσώρας καλείται να επιλέξει ποιο µοντέλο «αξιωµατικής αντιπολίτευσης» θα ακολουθήσει απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Οι αντιδράσεις της Κουµουνδούρου στις πρώτες κυβερνητικές επιλογές δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήνει να πέφτει τίποτα κάτω, όµως η µορφή της αντιπολίτευσης που θα επιλέξει «θα είναι ευπρεπής». Τα πρώτα δείγµατα θα καταγραφούν άλλωστε κατά τη συζήτηση επί των προγραµµατικών δηλώσεων, αφού προηγουµένως θα έχει συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Οµάδα του κόµµατος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr