Ομόφωνα το Συμβούλιο των Αρχηγών, που συνεδρίασε σήμερα στη Λεμεσό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απέρριψε διά κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσε, την τουρκική πρόταση που υπέβαλε η Άγκυρα μέσω του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και προβλέπει ουσιαστικά τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέχτες της επιστολής του.
Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη θα σταλεί άμεσα, και σε αυτή θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την πρόταση του κ. Ακιντζί.
Ταυτόχρονα, θα επαναλαμβάνεται ο κύριος στόχος της ε/κ πλευράς για συνολική λύση του Κυπριακού και τη δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών.
Το κοινό ανακοινωθέν
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών, και το οποίο ανέγνωσε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, αναφέρονται τα εξής:
«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο αν υπάρχει απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τους υπόλοιπους αποδέχτες της επιστολής του».
Πάντως, παρά το κοινό ανακοινωθέν, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα του Κυπριακού και το πώς επιτυγχάνεται επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση, επαναβεβαιώθηκαν και κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών.
Το γεγονός αυτό δεν απέκρυψε, ούτε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πάλμας στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών, αλλά ούτε και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, να εμφανίζεται περισσότερο έντονος όσον αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του κόμματός του.
«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακιντζί», υπέδειξε ο Βασίλης Πάλμας.
Ακιντζί: Η πρότασή μου θα συντόμευε την πορεία προς τη λύση
Το απόγευμα της Τρίτης, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας τοποθετήθηκε με μια γραπτή ανακοίνωση σχετικά με την απόρριψη της τ/κ πρότασης περί δικοινοτικής επιτροπής για το φυσικό αέριο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την λύπη του για την απόρριψη της τ/κ πρότασης από το Εθνικό Συμβούλιο. Ο ίδιος δεν κρύβει την έκπληξη του απέναντι στους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρόταση.
Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν την ε/κ πλευρά στην απόρριψη της πρότασης, ο κ. Ακιντζί επισήμανε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι η πλευρά που ζητεί λύση στην Κύπρο περισσότερο από όλους υπήρξε (ανέκαθεν) ο Τ/κ λαός, οποίος υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από το status quo. Αυτό το απέδειξε όχι μόνο με λόγια, αλλά και στο δημοψήφισμα του 2004 και το 2017 στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα».
Στην συνέχεια ο τ/κ ηγέτης, επεσήμανε τα εξής: «Ο λόγος για τον οποίο αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης που είναι επικεντρωμένη στην λύση, δεν είναι η τ/κ πλευρά, αλλά η ε/κ πλευρά που απορρίπτει με επιμονή την πολιτική ισότητα και την ενεργή συμμετοχή στις αποφάσεις της τ/κ πλευράς. Επιπλέον, για το ζήτημα των υδρογονανθράκων, οι συστάσεις μας προτείνουν τη συνεργασία, και εστιάζουν στα οφέλη των δύο κοινοτήτων σε αντίθεση με την αξίωση της ελληνικής πλευράς».
Τέλος, ο κ. Ακιντζί τονίζει πως «η συνεργασία στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής στον τομέα των υδρογονανθράκων θα είχε ως αποτέλεσμα την συντόμευση της πορείας προς τη λύση και όχι την παρεμπόδιση της. Δυστυχώς, η ελληνική ηγεσία προτιμά την πολιτική της έντασης παρά την ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου και τη διευκόλυνση της διαδικασίας επίλυσης. Είναι σαφές ότι αυτή η στάση δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή».