“Εμβόλιμες” εκλογές με απλή αναλογική και μετά ξανά εκλογές με “γερμανικό μοντέλο” μελετούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως περιγράφει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του στο liberal.gr ο καλά ενημερωμένος πολιτικός συντάκτης Γιάννης Τρουπής. Το σενάριο είναι γνωστό, ωστόσο έχει αξία ότι διακινείται, πλέον, και από δημοσιογραφικά κέντρα φίλα προσκείμενα στη νέα κυβέρνηση.
Στο ίδιο σενάριο περιλαμβάνεται η αναθεώρηση του άρθρου 54 ως προς τον αριθμό (200) βουλευτών που απαιτείται για να ισχύσει η αλλαγή εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, αν και δεν θεωρείται στέρεη η συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛ που θα απαιτούσε κάτι τέτοιο. Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει αποφασισθεί πως η αναθεώρηση του άρθρου 32 μπορεί να οδηγήσει σε εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους, παρότι επ΄ αυτού θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για από κοινού εκλογή με την Φώφη Γεννηματά.
Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του liberal.gr αναφέρει:
Χωρίς πρόθεση χρονοτριβής αλλά με απόλυτη προσήλωση στις συνταγματικές επιταγές θα πραγματοποιηθεί η πλήρης αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα ώστε η εκλογή του πρώτου πολίτη της χώρας τον Φεβρουάριο του 2020 να μπορεί να γίνει με απλή πλειοψηφία.
Τον δρόμο για αυτή την εξέλιξη άνοιξε, όταν κατά την πρόσφατη διαδικασία αναθεώρησης συγκεκριμένες διατάξεις έλαβαν 180 θετικές ψήφους και άρα στην επόμενη φάση, η οποία θα εκκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, απαιτούνται τουλάχιστον 151 για να αναθεωρηθούν. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων:
– την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής,
– τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, την κατάργηση προνομιακών ρυθμίσεων για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών,
– τον περιορισμό ίδρυσης ανεξάρτητων αρχών και του τρόπου επιλογής των μελών τους,
– το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας ώστε με 120 θετικές ψήφους να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές.
Το μεγάλο ερώτημα ασφαλώς που τίθεται δεν είναι άλλο από το ποιο θα είναι το προτεινόμενο πρόσωπο από την κυβερνητική πλειοψηφία, τις οποίας οι ψήφοι (158) αρκούν για την εκλογή. Ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, μια και στο μυαλό του πρωθυπουργού δεν βρίσκεται κανείς. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Από την ανανέωση της θητείας του σημερινού προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου μέχρι την επιλογή μίας άλλης προσωπικότητας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός επιλέγει για το ύπατο αξίωμα της χώρας ένα στέλεχος από την απέναντι όχθη του ποταμού. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία έχει παρατηρηθεί όλα τα τελευταία χρόνια και ως εκ τούτου κανείς δεν αποκλείει το φαινόμενο της λεγόμενης πολιτικής «συγκατοίκησης» να συνεχιστεί. Κανείς πάντως δε θα πρέπει να βιαστεί να βγάλει συμπεράσματα.
Παράλληλα με ενδιαφέρον αναμένονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για το νέο εκλογικό νόμο. Με δεδομένο ότι μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν τις 200 ψήφους, κάτι που θα επέτρεπε την άμεση αλλαγή του, τις τελευταίες μέρες ακούγεται ολοένα και πιο έντονα ένα διαφορετικό σενάριο. Υπάρχει συζήτηση για την προώθηση εκ μέρους της ΝΔ ενός νέου νόμου, βασισμένου στο γερμανικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει συνδυασμό λίστας και μονοεδρικών περιφερειών. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πρόταση τομή που θα μπορούσε να αποτελέσει καταλύτη για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού συστήματος.
Με άλλα λόγια είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει σε μία πρόταση της ΝΔ για έναν νέο εκλογικό νόμο με λιγότερες έδρες ως μπόνους, κάτι που ακούγεται έντονα τους τελευταίους μήνες, οι δυο τους δεν φτάνουν τον μαγικό αριθμό «200» που απαιτείται για την άμεση εφαρμογή του. Οι υποστηρικτές λοιπόν του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» τονίζουν ότι εξαιτίας των αριθμητικών συσχετισμών στη βουλή η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να έρθει σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, μια συμφωνία που ακόμα και αν επιτευχθεί δε θα μπορέσει να προκαλέσει την άμεση αλλαγή του νόμου.
Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι προβάλλουν ως πιο συμφέρουσα επιλογή την προσφυγή της χώρας σε εκλογές με απλή αναλογική, η οποία θα οδηγήσει σε ατελέσφορη Βουλή και αμέσως μετά οι επόμενες κάλπες να στηθούν με το λεγόμενο γερμανικό σύστημα, το οποίο θα μπορέσει η ΝΔ να εφαρμόσει μόνη της, αφού πρώτα θα το έχει ψηφίσει με τις δικές της ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση η οποία τέτοια συζήτηση είναι μάλλον πρόωρη, αφού οι οριστικές αποφάσεις είναι ακόμα μακρυά…