Υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η στήριξη περισσοτέρων κυβερνήσεων στον υπό συζήτηση ad hoc μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο. Η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών ακολουθεί μια συνάντηση στο Ελσίνκι της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία δεν κατορθώθηκε να εξασφαλιστεί συμφωνία για έναν μηχανισμό ανακατανομής των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών.
Η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη δημιουργία του μηχανισμού θα μπορούσε να επιτρέψει στη θεωρία η Ιταλία και η Μάλτα να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο. Και οι δύο κυβερνήσεις αυτές έχουν λάβει τέτοια μέτρα επανειλημμένα, διότι φοβούνται πως θα εγκαταλειφθούν από τους εταίρους τους στην ΕΕ να διαχειριστούν μόνες τους μετανάστες.
Στη συζήτηση στο Ελσίνκι ακούστηκαν «πολύ διαφορετικές απόψεις», σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, με ορισμένους υπουργούς να τονίζουν ότι οι χώρες τους αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες, άλλους να απευθύνουν έκκληση να επιδειχθεί αλληλεγγύη και πολλούς να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ο μηχανισμός να αποτελέσει κίνητρο σε ακόμη περισσότερους μετανάστες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους αποπειρώμενοι τον διάπλου της Μεσογείου.
Κατά τον Καστανέρ, σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να εξασφαλιστεί υποστήριξη περίπου 15 χωρών στον μηχανισμό αυτόν.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στη Μάλτα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Οι εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης δεν έχουν κοπάσει.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι εξεμάνη χθες ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν «μόνες τους» για τη μεταναστευτική πολιτική, «αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες» στο πρόβλημα. «Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», διεμήνυσε μέσω Facebook.
Ο Σαλβίνι δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση: θα «εκπροσωπηθεί» από τεχνοκράτες.
Η Τουρκία απειλεί να (ξανα)ανοίξει τα σύνορα
Την ίδια ώρα η Άγκυρα σκληραίνει τη στάση της προς την Ευρώπη η Τουρκία με αιχμή το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε για την τήρηση της Συμφωνίας του 2016 και απείλησε την Ευρώπη ότι η Άγκυρα θα ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες.
Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του από τη Σμύρνη την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.
«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες» είπε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες παρατηρούν αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και εκφράζουν φόβους επανάληψης της κρίσης του 2015.
Οπως είπε ο κ. Σοϊλού, εκείνοι που θέλουν να μετατρέψουν την Τουρκία σε κέντρο παράτυπων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα της αδιαφορίας τους. «Δεν είναι αρκετό να χτυπάνε συγκαταβατικά την Τουρκία στην πλάτη. Επικρίνουν την Τουρκία από τις θέσεις τους στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε μεταξύ άλλων.
Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την τήρηση της Συμφωνίας του 2016 και αλλάζει πολιτική
Οπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ πως αθέτησε τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη συμφωνία για την μετανάστευση που υπέγραψε με την Αγκυρα το 2016. Μια συμφωνία που συναντά αντίσταση και στο εσωτερικό της Ενωσης, με μια σειρά από χώρες να αρνούνται να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.
Η Τουρκία ανέλαβε να ανακόψει το κύμα μεταναστών και προσφύγων από τα εδάφη της στο Αιγαίο, με την Ευρώπη να υπόσχεται ως αντάλλαγμα χρηματική ενίσχυση 6 δις ευρώ. Ωστόσο, η Αγκυρα ισχυρίζεται πως μόνο ένα μέρος της χρηματικής αυτής ενίσχυσης έχει δοθεί στη χώρα από τις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόυλου, βρέθηκε σε πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής στο λιμάνι της Σμύρνης, όπου είχε δείπνο με τον διοικητή της Ακτοφυλακής. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως τα μέλη της τουρκικής Ακτοφυλακής δεν εργάζονται απλά για το υπουργείο του, αλλά σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία που σχετίζεται και με το κύμα μεταναστών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει μια πολιτική απώθησης μεταναστών στα σύνορά της με τη Συρία, καθώς σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι Σύροι πρόσφυγες στη χώρα αγγίζουν πλέον τα 4 εκατομμύρια. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη φαίνεται πως διαμένουν σήμερα 500.000 Σύροι που εκτοπίστηκαν από τη χώρα τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιούν τα τελευταία 24ωρα συντονισμένες επιχειρήσεις σε σπίτια όπου διαμένουν Σύροι πρόσφυγες, εντείνοντας τον φόβο πως αναμένεται να ακολουθήσουν μαζικές απελάσεις. «Η Τουρκία ξεκινά όπως φαίνεται μαζικές απελάσεις προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει ο Τζέρι Σίμπσον, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο τμήμα Κρίσης και διαχείρισης Συγκρούσεων.