Εγκύκλιο με θέμα την εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο απέστειλε προς τις Περιφέρειες της χώρας και τους φορείς του Δημοσίου, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ωστόσο, ανάλογη εγκύκλιος έχει εκδοθεί από το 2017 και μάλιστα προβλέπει υψηλότατα πρόστιμα έως και 3.000 ευρώ για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο ενώ επιβαίνει παιδί κάτω των 12 ετών.
Όλες οι προβλέψεις της νέας εγκυκλίου Κικίλια προβλέπονται και σε παλαιότερες εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας, κάτι που επιβεβαιώνει όσους επισημαίνουν πως πέρα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των ανακοινώσεων το όλο ζήτημα αφορά την εφαρμογή του νόμου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση επιθυμεί καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως ισχύει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές. Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας, από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης αποφάσισαν την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Στόχος της εγκυκλίου του αντικαπνιστικού νόμου είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας μέσω της αποτροπής των δυσμενών επιδράσεων του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και χώρους συνάθροισης κοινού. Βασικό στοιχείο πέραν των απαραίτητων ενεργειών ενημέρωσης του κοινού αποτελεί και η υπενθύμιση της κείμενης νομοθεσίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η εντατικοποίηση των ελέγχων αναφορικά με την ορθή και αυστηρή τήρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κατά προτεραιότητα:
Πού ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος
Ι. Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.
III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης
α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Διαβάστε την εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Τσουχτερό πρόστιμο 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για έναν μήνα θα επιβάλλεται σε όσους οδηγούς καπνίζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους, ενώ βρίσκεται μέσα σε αυτό παιδί κάτω των 12 ετών.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε αυτόν που καπνίζει, ενώ η αφαίρεση της άδειας αδήγησης θα γίνεται από τον οδηγό, ανεξάρτητα από το εάν είναι ο ίδιος, που έκανε την παράβαση.
Μάλιστα, εάν ο οδηγός, που καπνίζει, οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, όπως ταξί, τότε το πρόστιμο γίνεται ακόμη πιο τσουχτερό και ανεβαίνει στα 3.000 ευρώ.
powered by Rubicon Project
Πρόστιμα έως 500 ευρώ σε όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους
Οι αυστηρές ποινές προβλέπονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, με την οποία ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός καλεί την αστυνομία, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και τους επιθεωρητές Υγείας να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
Ο κ. Ξανθός ξεκαθαρίζει πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, αλλά και τους κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής, ενώ υπογραμμίζει πως το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στα καζίνο, τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων) και τα νόμιμα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, υπό τον αυστηρό όρο ότι έχουν δημιουργηθεί χώροι καπνιζόντων, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτεροι από το μισό του μεγέθους του καταστήματος.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία θα έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ. Τα πρόστιμα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τους καταστηματάρχες, φτάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, που παραβιάζουν τη νομοθεσία, θα έχουν και πειθαρχικές κυρώσεις.
Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις απο το Dikaiologitika News
Που απαγορεύεται το κάπνισμα
Όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα:
(α)σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας,
(β)σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον (ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά),
(γ)στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
(δ)στααεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,
(ε)στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,
(στ)στα παντός είδους κυλικεία,
(ζ)στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
(η)στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
(θ)σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ).
(ι)σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: 1) Νοσοκομεία, 2) Ιδιωτικές Κλινικές, 3) Κέντρα Υγείας, 4) Περιφερειακά Ιατρεία, 5) Δημοτικά Ιατρεία, 6) Ιατρεία Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, 7) Ιδιωτικά Ιατρεία – Οδοντιατρεία, 8) Φαρμακεία, 9) Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), 10) Σε κάθε άλλο χώρο που δεν αναφέρεται παραπάνω, όπου παρέχονται υπηρεσίες υγείας,
(ια) σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια,
(ιβ)νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους,
(ιγ)κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων,
(ιδ)κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.