Σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση βρίσκονται στην Κουμουνδούρου, παρά τις διακοπές, καθώς τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως θα ανεβάσουν τους τόνους εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να καταργήσει την απλή αναλογική μέσω θεσμικής εκτροπής και παρερμηνεύοντας τους τύπους και την ουσία της διαδικασίας της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η Συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου αφού η ΝΔ επιθυμεί να ξεμπερδέψει και με το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αποσυνδεθεί από την προσφυγή στις κάλπες (σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής) και η λύση να δίνεται ακόμα και με απλή πλειοψηφία.
Όπως γράφει και ο Αντώνης Αντζολέτος στο newpost.gr, αρκετοί κοινοβουλευτικοί μένουν σε μια φράση του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης: “Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην επιχειρήσετε”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις πληροφορίες που υπάρχουν πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες για την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Είναι ξεκάθαρο πως η αριθμητική της Βουλής δεν επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκεντρώσει 200 ψήφους προκειμένου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και να του δώσει άμεση ισχύ. Ουσιαστικά με την παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην συναινέσει σε καμία περίπτωση στη φημολογούμενη αλλαγή του άρθρου 54 του Συντάγματος στην αναθεωρητική διαδικασία. Για την αξιωματική αντιπολίτευση κάτι τέτοιοιο θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή και “εργαλειοποίηση” του Συντάγματος τη στιγμή, μάλιστα που το σύστημα της απλής αναλογικής δεν έχει προλάβει καν να δοκιμαστεί.
Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 54 παρ. 1 του Συντάγματος ορίζει πως “το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δυο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών”.
Όλη η κουβέντα ξεκίνησε τόσο από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδο όσο και από το πρόσφατο άρθρο του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου στην “Καθημερινή της Κυριακής” στο οποίο έθετε ως λύση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου τη μείωση της προβλεπόμενης πλειοψηφίας από τους 200 στους 180 βουλευτές. Με αυτόν τον τρόπο το “μπαλάκι” πέφτει κατευθείαν στο ΚΙΝΑΛ αφου μαζί με τη ΝΔ διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (158+22).
Ασφαλώς αυτό προϋποθέτει μετά την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος την κατάθεση νέου εκλογικού νόμου που θα επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και θα ψηφιστεί από τα δύο κόμματα.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα συνταχθούν όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ πίσω από την απόφαση που έχει πάρει η Φώφη Γεννηματά να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να καταργήσει την απλή αναλογική την οποία έτσι και αλλιώς δεν είχε στηρίξει και το καλοκαίρι του 2016.
Με τη βοήθεια Συνταγματολόγων από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως το κεκτημένο της αυξημένης πλειοψηφίας των 2/3, όπως κατοχυρώθηκε το 2001, δεν πρέπει να χαθεί αφού απομακρύνει την πιθανότητα η εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό σύστημα με βάση τους σχεδιασμούς και τους πολιτικούς συσχετισμούς που τη βολεύουν. Η συνέχεια θα δοθεί από το φθινόπωρο στη Βουλή με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προβλέπουν πως πιθανότατα να είναι η πρώτη μεγάλη σύγκρουση που θα κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Πηγή: newpost.gr