“Υπέρ του συμφώνου για τη μετανάστευση η φον ντερ Λάιεν” επιγράφεται ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Σύμφωνα με την εφημερίδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν “εξέφρασε τη θέλησή της να διευκολύνει την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα με ένα ‘νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο’. Ο αρθρογράφος σημειώνει ωστόσο ότι “ενώ η φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε πρωτίστως στη μεταναστευτική πολιτική, ο ίδιος ο Κόντε είπε ότι για την Ιταλία ύψιστη προτεραιότητα θα έχουν η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους”.
Στο μεταναστευτικό αναφέρεται και το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV. Κατ’ αρχάς εστιάζει στις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν ότι “λόγω γεωγραφικής θέσης η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στο πρόβλημα”. Στη συνέχεια πάντως επισημαίνει ότι “η φον ντερ Λάιεν θέτει και περιορισμούς σε μία εξαγγελία που, από ιταλική σκοπιά, ακούγεται πολλά υποσχόμενη: η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος, αναφέρει, αλλά θα πρέπει να προέρχεται και από τις δύο πλευρές. Η πολιτικός των χριστιανοδημοκρατών δεν αναφέρει ποια μορφή θα λάβει αυτή η νέα προσέγγιση. Το πρόβλημα είναι γνωστό και είναι τραγικό: κράτη-μέλη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αρνούνται να αναγνωρίζουν οποιαδήποτε δέσμευση για υποδοχή όσων αιτούνται άσυλο”.
Καλύτερο από το …τίποτα
Σκεπτικισμός, αλλά και μία αισιόδοξη νότα από την εφημερίδα Nürnberger Nachrichten: “Αναλαμβάνοντας καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου η φον ντερ Λάιεν θέλει να προτείνει ένα σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Θα είναι ένα σύμφωνο που δεν θα ισχύει ισότιμα για όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά θα είναι καλύτερο από το τίποτα…”
Με την ευκαιρία της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν στη Ρώμη, η Süddeutsche Zeitung εστιάζει και στο αναπάντητο- μέχρι στιγμής- ερώτημα, ποιός θα είναι ο νέος Ιταλός Επίτροπος: “Η Ρώμη επιμένει να αναλάβει ένα ‘σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο, όπως δήλωσε ο Κόντε. Το ιδανικό για τους Ιταλούς θα ήταν να ορίσουν τον Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό. Αλλά για λόγους τακτικής η Λέγκα που έχει το δικαίωμα της σχετικής πρότασης μετά τη νίκη της στις ευρωεκλογές, διστάζει να αναφέρει συγκεκριμένο όνομα. Ο ορισμός νέου Επιτρόπου κρύβει μία ευκαιρία, αλλά και ένα δίλημμα: εάν ο Σαλβίνι αποστείλει έναν από τους έμπιστους συνεργάτες του, για παράδειγμα τον Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, (…) θα απωλέσει τη δυνατότητα να ασκεί συνεχώς κριτική στις Βρυξέλλες. Γιατί αυτή η κριτική θα περιελάμβανε πλέον και τον δικό του άνθρωπο”.
Αυστηροί κανόνες στην …παραλία
Ένα καλοκαιρινό θέμα: Χαλάρωση και ξεκούραση υπόσχονται οι καλοκαιρινές διακοπές, αυτό ισχύει και για τις παραλίες της Βαλτικής Θάλασσας. Ωστόσο οι γερμανικές παραλίες έχουν κανόνες, όπως εξηγεί στο περιοδικό DER SPIEGEL η Μάνα Πέτερ, επικεφαλής του Τουριστικού Οργανισμού στο νησί Ρίγκεν της Βαλτικής. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “στο θέρετρο του Μπιντς ο κανονισμός της παραλίας απαγορεύει, στην παράγραφο 5, να χτίζονται στην άμμο κάστρα υψηλότερα των 30 εκατοστών και με διάμετρο μεγαλύτερη των 3,5 μέτρων”. Αυτό γίνεται διότι όπως εξηγεί η κυρία Πέτερ, “τέτοιες κατασκευές προκαλούν κίνδυνο τραυματισμού για όσους τρέχουν στην παραλία”. Όσον αφορά το κάπνισμα, η κυρία Πέτερ επισημαίνει ότι “δεν απαγορεύεται, αλλά δεν είναι και επιθυμητό από πολλούς επισκέπτες. Γι αυτό στην παραλία του Γκέρεν υπάρχουν ήδη δύο οριοθετημένα τμήματα για μη καπνιστές. Νομίζω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες παραλίες για μη καπνιστές”.
Τί γίνεται όμως με τη διανυκτέρευση στην παραλία, κάτι που πολλοί θεωρούν ως υπέρτατη απόλαυση των θερινών διακοπών; Και εδώ η κυρία Πέτερ μας …προσγειώνει: “Ακούγεται πολύ ρομαντικό αυτό αλλά η αλήθεια είναι ότι το βράδυ έχει πολύ κρύο στη Βαλτική Θάλασσα. Δεν συνιστούμε να το δοκιμάσετε. Και άλλωστε, κατά κανόνα απαγορεύεται σε σκηνή ή άλλη αντίστοιχη κατασκευή, για λόγους προστασίας της φύσης”.
Πηγή; DW