«Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να διορίσει τον Π. Κοντολέοντα στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα σε μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο είναι δεδομένο πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να σταματήσει τον διορισμό, εκτός εάν εγερθεί θέμα και από όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που ίσως αναγκάσει την κυβέρνηση να άρει την αρχική απόφαση. Κι αυτό δεδομένου ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις αρμόδιες επιτροπές.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ:
Οι πληροφορίες που έφερε στο φως το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», ο κ. Κοντολέων δεν έχει εργαστεί σε άλλη εταιρεία ασφάλειας πλην της G4S, στην ηγεσία της οποίας αναρριχήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε αναλάβει κομμάτι της φύλαξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης και παράλληλα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια αρκετών αεροδρομίων της χώρας, ενώ έχει παρουσία και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Όπως πρόσφατα αναφέρθηκε, πολλά είναι τα ζητήματα που εγείρονται με αφορμή την τοποθέτηση του Π. Κοντολέων στη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Ήδη έχουν αναδειχθεί η απόκρυψη του αναλυτικού βιογραφικού του καθώς και η ιδιότητά του -μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της πολυεθνικής εταιρείας G4S, ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας- που δημιουργεί ασυμβίβαστο και εκθέτει τον Κυρ. Μητσοτάκη για την επιλογή του. Τ.
Τέλος, στο ρεπορτάζ του Left.gr, μπορείτε να βρείτε ένα ακόμη βασικό στοιχείο στο… βιογραφικό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αυτό της παραβίασης στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων στην εταιρεία από την οποία ο κ. Κοντολέων αποχώρησε πριν μερικές ημέρες. Σημειώνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει “σαρώσει” τους διαγωνισμούς σε ευαίσθητα πόστα του κράτους (φυλακές, δικαστήρια κ.α.).
«Ασυμβίβαστο»
Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «ο διορισμός ενός πρώην στελέχους ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στην ηγεσία μιας υπηρεσίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, δεν προσφέρει την παραμικρή εγγύηση για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις, εξακολουθεί να μη δημοσιεύει το πλήρες βιογραφικό του κ. Κοντολέοντα. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην απαντά στο ερώτημα σχετικά με το αν ο εκλεκτός του Κυρ. Μητσοτάκη κατέχει ή όχι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στοιχείο αναγκαίο για τη συγκεκριμένη θέση;
Ο πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένες εξηγήσεις και να αποσύρει τον κ. Κοντολέοντα από τη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η ασφάλεια και το κύρος της χώρας δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν έρμαιο των ανεύθυνων επιλογών του κ. Μητσοτάκη».
«Αναγκαία η αντίδραση όλων»
Επίσης, σε πρόσφατη δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Πειραιά, ανέφερε πως, «ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη δεν παρέχει κανένα απολύτως εχέγγυο ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην εθνική του αποστολή με όρους εθνικού απορρήτου καθώς και με σεβασμό στο δημοκρατικό χαρακτήρα της υπηρεσίας.
Η εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, δεν είναι δυνατόν να ανατεθεί στον κ. Κοντολέοντα, μέχρι πρόσφατα ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών ασφάλειας.
Το καθολικό ασυμβίβαστο της τοποθέτησης του κ. Κοντολέοντα στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ είναι καταφανές, γεγονός που καθιστά εντελώς ανεξήγητη-προσωρινά-τη συγκεκριμένη απόφαση διορισμού του».
Η δε δημόσια αντίδραση όλων, είναι εξαιρετικά αναγκαία, είτε αυτοτοποθετούνται στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή στα χρονικά της μεταπολίτευσης προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη.