Η Άγκυρα σύμφωνα με πληροφορίες στέλνει το έτερο ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις, αδελφό πλοίο του Barbaros (απέπλευσε από το λιμάνι στην Κωνσταντινούπολη) στο λιμάνι της Σελεύκειας ανατολικά του Καστελόριζου! Το πλοίο αν συνεχίσει να πλέει με την ίδια ταχύτητα αναμένεται να βγει στο Αιγαίο μέχρι αύριο. Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων ήδη σήμανε συναγερμό στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής.
Οι Τούρκοι με αυτόν τον τρόπο υλοποιούν την απόφαση Ερντογάν αλλα και τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ στις αρχές του μήνα πως περί τα τέλη Αυγούστου η Τουρκία θα στείλει στην Ανατολική Μεσόγειο και το έτερο ερευνητικό της σκάφος για έρευνες!
Μάλιστα το θέμα τότε είχε αποκαλύψει η Sabah στις αρχές Αυγούστου, προσθέτοντας ότι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας βρίσκεται σε επιφυλακή με πλοία, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επί 24ώρου βάσεως. Εγραφε η τουρική εφημερίδα ότι:
«Η Τουρκία συνεχίζει με ταχύτητα τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατ. Μεσόγειο. Το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ ξεκίνησε ήδη τις εργασίες του στα ανοιχτά της Καρπασίας. Το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή 3 εβδομάδες. Αντίστοιχα το πλωτό γεωτρύπανο Πορθητής έχει προχωρήσει αρκετά στα τεμάχια δυτικά της Κύπρου. Ο Πορθητής θα συνεχίσει για λίγες εβδομάδες ακόμη στο υπάρχον σημείο, ενώ αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σε βάθος περίπου 5 χιλιάδων μέτρων. Τις επόμενες ημέρες κατέρχεται και το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis στην ανατ. Μεσόγειο για να συνδράμει στις έρευνες του Barbaros».
Όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία έχουν τεθεί σε επιφυλακή παρακολούθησης των τουρκικών κινήσεων δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ακολουθούσε τη διπλωματία των κανονιοφόρων: Απειλούσε δηλαδή με χρήση βίας ενάντια σε όλες τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο σε περιοχές που είτε θεωρούνται από την Τουρκία ως το έδαφός της είτε στην ΑΟΖ του ψευδοκράτους, ως μέρος των δικαιωμάτων στην βάσει των ρυθμίσεων του 1960 που δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία με μια φόρμουλα 7/3 μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων.
Πλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, «η Άγκυρα και το ψευδοκράτος αποφάσισαν να μην καταφύγουν στη χρήση βίας αλλά να υπερασπιστούν σθεναρά τις τουρκικές γεωτρήσεις ή τις έρευνες, ξεκαθαρίζοντας στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την διεθνή κοινότητα ότι αν κάποιος εγκαταστήσει μια εξέδρα σε αμφισβητούμενα ύδατα, στο οποίο χορηγήθηκαν άδειες ερευνών από το ψευδοκράτος, τότε θα μπορούσε να τοποθετηθεί παράλληλα μια (τουρκική) εξέδρα σε κοντινή απόσταση και σύντομα “μπορεί να βρεθούμε χαιρετούμε ο ένας τον άλλο από τις χωριστές μας πλατφόρμες εξόρυξης».
Ο αρθρογράφος, τονίζει πως «πρόκειται για μια επαναστατική και εκρηκτική αλλά και αποφασιστική προσέγγιση που αποδεικνύει ότι ούτε η Άγκυρα ούτε η Βόρεια Κύπρος θα παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους στην ανατολική Μεσόγειο».
«Σε μια εποχή που η Τουρκία έχει κάποιες σοβαρές οικονομικές, ασφαλιστικές και εγχώριες πολιτικές προκλήσεις και το ψευδοκράτος διέρχεται μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους του, που εισάγεται σε μεγάλο βαθμό με την παραπαίουσα σε αξία τουρκική λίρα – μια απότομη αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τις εσωτερικές πολιτικές αφού συνήθως τέτοιες εξελίξεις βοηθούν το έθνος στο να ενωθεί ενάντια στον αντιληπτό εχθρό. Αυτό ήταν που έχει φροντίσει η Τουρκία; Μερικοί άνθρωποι το πιστεύουν. Ωστόσο, περπατώντας σε τέτοιους επικίνδυνους δρόμους μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή πρόκληση. Με κάθε τρόπο, μια τέτοια αλλαγή πολιτικής μπορεί να είναι πολύ πιο ασφαλής σε σύγκριση με την πρόκληση που θέτει η διπλωματία των κανονιοφόρων», καταλήγει.