Πρωτιά για το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), αλλά και εντυπωσιακή άνοδος για την ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) δείχνουν τα μέχρι στιγμής έξιτ πολ μετά τις εκλογές της Κυριακής στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας.
Η CDU, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και του τοπικού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ, κερδίζει καθαρά την πρώτη θέση με 32,5%, καταγράφοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της και υπερβαίνει πλέον το 27%. Κατάρρευση για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που περιορίζεται στο 10%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει ποτέ στη Σαξονία. Μία ακόμη απογήτευση περίμενε τους σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι πέφτουν κάτω από το 8%, καταγράφοντας τη χειρότερη εκλογική επίδοση στην ιστορία τους στην Ομοσπονδιακή Γερμανία. Εντυπωσιακά αυξημένο είναι το ποσοστό συμμετοχής των ψηφηφόρων στη Σαξονία, που φτάνει το 65%.
Εάν παραμείνει αυτός ο συσχετισμός δυνάμεων, πιθανό σενάριο είναι μία μετεκλογική συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών με τους Πράσινους. Και τα δύο κόμματα πανηγυρίζουν το βράδυ της Κυριακής. “Ήταν ένα φανταστικό αποτέλεσμα”, δηλώνει στη γερμανική τηλεόραση (ARD) ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Όσο για την πιθανή σύμπραξη του κόμματός του με τους Χριστιανοδημοκράτες, επισημαίνει ότι “στο παρελθόν η CDU ακολουθούσε μία ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική στη Σαξονία, αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό θα αλλάξει στο εξής”. Γρίφος θεωρείται η περίπτωση του σοσιαλδημοκράτη υποψηφίου Μάρτιν Ντούλινγκ: αν και ο ίδιος προσωπικά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, δεν κατάφερε να αποτρέψει το “ιστορικό χαμηλό” για το κόμμα του. Πάντως το αντιμετωπίζει με γενναιότητα: “Αν υπάρχει ένα κόμμα που ξέρει να πέφτει και να ξανασηκώνεται, αυτό είναι το SPD της Σαξονίας. Το ίδιο θα κάνουμε και αυτή τη φορά”, δηλώνει.
Υψηλά ποσοστά για τον πρωθυπουργό Κρέτσμερ
Η εντυπωσιακή άνοδος της AfD στη Σαξονία προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει “ικανοποιημένο” έως “πολύ ικανοποιημένο” με το κυβερνητικό έργο του σημερινού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ (CDU). Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας σε ολόκληρη τη Γερμανία. Πάντως, σε μία πρώτη ανάλυση για τη “δεξαμενή” ψηφοφόρων της AfD στις εκλογές της Κυριακής, η γερμανική τηλεόραση επισημαίνει κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία: “Η AfD όχι μόνο κατάφερε να προσελκύσει 83.000 ψηφοφόρους από τους Χριστιανοδημοκράτες και 27.000 από το Κόμμα της Αριστεράς, αλλά- το πιο σημαντικό- κατάφερε να προσελκύσει και 223.000 ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει προηγουμένως. Και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τα παραδοσιακά κόμματα”.
Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που ενδεχομένως εξηγούν τα υψηλά ποσοστά της AfD, παρά το επιτυχημένο έργο του πρωθυπουργού Κρέτσμερ: σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 66% των ερωτηθέντων στη Σαξονία συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι “οι Ανατολικογερμανοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη Γερμανία”, μάλιστα το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό στους ψηφοφόρους της AfD, αλλά και του Κόμματος της Αριστεράς. Ακόμη και μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών ένα μεγάλο ποσοστό (56%) συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα της Infratest Dimap που δημοσιεύθηκε λίγο πριν τις εκλογές, το 77% των ερωτηθέντων στη Σαξονία επικρίνει το γεγονός ότι “οι Δυτικογερμανοί εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική και στην οικονομία”, όπως υποστηρίζουν.
Το στοίχημα του προσφυγικού
Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στη Σαξονία δηλώνει ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της παροχής ασύλου και την προσφυγική κρίση. Το γεγονός προκαλεί αίσθηση, καθώς τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στο κρατίδιο της Σαξονίας, ενώ και το συνολικό ποσοστό των αλλοδαπών δεν υπερβαίνει το 5%. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν πολλοί ειδικοί, η ανερχόμενη οικονομία της Σαξονίας χρειάζεται περισσότερους εργαζόμενους από το εξωτερικό, προκειμένου να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει σήμερα.
Τοπικές εκλογές με ανατροπές στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου την Κυριακή. Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ το ξενοφοβικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) κερδίζει περισσότερες από έντεκα ποσοστιαίες μονάδες και αναδευκνείεται δεύτερη πολιτική δύναμη, ξεπερνώντας το 23% των ψήφων. Ωστόσο, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντίτμαρ Βόιντκε διατηρεί την πρωτιά με 26%, αν και καταγράφει απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. “Πρέπει να επικοινωνήσουμε περισσότερο με τον κόσμο, αρχίσαμε να το κάνουμε αυτό τα τελευταία χρόνια, αλλά μάλλον ήταν κάπως αργά”, παραδέχεται ο Βόιντκε μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση (ARD) μετά την ανακοίνωση των πρώτων έξιτ πολ. Ωστόσο, στο SPD κυριαρχεί πάνω απ’ όλα η ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν το SPD και την AfD να ισοψηφούν. “Αισθανόμαστε ανακούφιση γιατί διατηρούμε την πρωτιά και αυτό αποδεικνύει ότι αξίζει να αγωνίζεσαι ως το τέλος…” δηλώνει στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος του SPD Τόρστεν Σέφερ Γκίμπελ.
Επιτυχία και για τους Πράσινους, που καταγράφουν για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό (10%) στο Βρανδεμβούργο. Τεράστια απογοήτευση από την άλλη πλευρά για το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), που χάνει σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους σε αυτό το ανατολικογερμανικό κρατίδιο και περιορίζεται στο 10,5%. Εκτός Βουλής παραμένει στο Βρανδεμβούργο, όπως και στη Σαξονία, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP). Αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό συμμετοχής, που φτάνει το 60%.
Μία “δύσκολη” εκλογική περιφέρεια
Το Βρανδεμβούργο θεωρείται αγροτική περιφέρεια, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει εν μέρει αστικοποιηθεί, καθώς αποτελεί τον “πράσινο πενύμονα” του Βερολίνου και προσφέρει πιο οικονομικές λύσεις για διαμονή και αναψυχή σε σύγκριση με τη γερμανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, στην περιοχή παραμένει το οικονομικό χάσμα ανάμεσα σε αστικές ή τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές και στην ύπαιθρο. Πολλοί οικισμοί δεν διαθέτουν επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συγκοινωνία, αγορά, ούτε καν άνετη πρόσβαση στο Ίντερνετ. Πάντως, πάνω από το 80% των κατοίκων του Βρανδεμβούργου δηλώνει σε σχετικές δημοσκοπήσεις ότι η οικονομική του κατάσταση είναι “καλή” έως “πολύ καλή”.
Από το 2009 οι σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν στο κρατίδιο αυτό μαζί με το Κόμμα της Αριστεράς. Η συνέχιση του συνασπισμού είναι μάλλον αδύνατη, ωστόσο δεν αποκλείεται μία τριπλή συμμαχία με αριστερό πρόσημο και με τη συμμετοχή του SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς.
“Η AfD ήρθε για να μείνει”
Ο επικεφαλής της “Εναλλακτικής για τη Γερμανία” και υποψήφιος για την πρωθυπουργία στο Βρανδεμβούργο, Αντρέας Κάλμπιτς, κάνει λόγο για ένα “πολύ καλό αποτέλεσμα” και “ένα μήνυμα, ότι η AfD ήρθε για να μείνει”. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν μετεκλογικά με την “Εναλλακτική για τη Γερμανία”. Ο Κάλμπιτς δεν φαίνεται να πτοείται και τονίζει ότι “ο δρόμος για την ανάληψη ευθύνης περνάει μέσα από τα έδρανα της αντιπολίτευσης”.
Αίσθηση είχε προκαλέσει, την παραμονή των εκλογών, η αποκάλυψη του περιοδικού DER SPIEGEL ότι ο Αντρέας Κάλμπιτς συμμετείχε το 2007, μαζί με στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος NPD και άλλους Γερμανούς ακροδεξιούς, σε πολιτική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα. Μάλιστα οι συμμετέχοντες από τη Γερμανία είχαν αναστατώσει το ξενοδοχείο τους στο κέντρο της Αθήνας υψώνοντας στο μπαλκόνι ναζιστική σημαία. Ο ίδιος ο Κάλμπιτς είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Αθήνας, αλλά υποστηρίζει ότι ποτέ δεν υπήρξε μέλος του NPD και ότι παραμένει πιστός στο Σύνταγμα της Γερμανίας.
Πηγή: DW