Διαστάσεις πρωτοφανούς κρίσης λαμβάνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό, με τις ροές να είναι τις τελευταίες ημέρες ιδιαίτερα αυξημένες, τα κέντρα υποδομής στα νησιά να στενάζουν λόγω υπερπληθυσμού και τους πρόσφυγες και μετανάστες να είναι αναγκασμένοι να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να επιδεινωθεί τον χειμώνα θα είναι το κεντρικό θέμα της διυπουργικής σύσκεψης που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ανησυχίας καθώς διαπιστώνει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση μπορεί να της δημιουργήσει και οξύ πολιτικό πρόβλημα. Ως αξιωματική αντιπολίτευση η Ν.Δ κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως έχει μετατρέψει τα ελληνικά σύνορα σε “ξέφραγο αμπέλι”, ενώ τώρα βρίσκεται η ίδια μπροστά σε αυξημένες προσφυγικές ροές που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα.
Προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για τα “γεωπολιτικά αίτια” της προσφυγικής κρίσης, κάτι το οποίο η Ν.Δ δεν αναγνώριζε παλιά και είχε μετατρέψει σε σημαία της τις ατυχείς δηλώσεις της Τάσιας Χριστοδουλοπούλου (από το 2015) για “μετανάστες που λιάζονται στις πλατείες”. Ακόμα και όταν ο πρώην πρωθυπουργός επέμενε σε “ευρωπαΪκή λύση” για το πρόβλημα, η Ν.Δ το αντιμετώπιζε ως ευθύνη της κυβέρνησης για την μη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων. Τώρα είναι εκείνη που ως κυβέρνηση ζητά “ευρωπαϊκή λύση”, ενώ η διαμαρτυρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Τούρκο πρέσβη δημιούργησε εντυπώσεις ότι η Αθήνα πέφτει στην παγίδα να θεωρεί διμερές το πρόβλημα.
Με την απειλή της Άγκυρας να αφήσει πάνω από 100.000 μετανάστες και πρόσφυγες να κινηθούν από τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης προς τον Έβρο και τα ελληνικά νησιά καθιστά την κατάσταση έκρυθμη, την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίσει ανεπαρκώς το ζήτημα.
Ασφυκτική η κατάσταση στα νησιά
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο την Τρίτη έφτασαν στα νησιά 140 άτομα, 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσο και στη στάση των τουρκικών αρχών, που κάνουν τα «στραβά» μάτια στα κυκλώματα των διακινητών.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικές, αφού μόνο στη Μόρια είναι εγκλωβισμένα περισσότερα από 9.000 άτομα. Χθες, μάλιστα, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, που ζητούσαν την άμεση μεταφορά τους σε δομές της ενδοχώρας.
Σε μία προσπάθεια η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στη Μυτιλήνη υπό την προεδρία του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της περιοχής και άλλων εμπλεκομένων παραγόντων της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν προέκυψε και ούτε θα μπορούσε από τη σύσκεψη να προκύψει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Οι δήμαρχοι έδωσαν στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση επτά σημείων, δηλώνοντας την απόφασή τους να παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σ’ αυτό το μέτωπο, το οποίο χαρακτηρίζουν «κορυφαίο για τις νήσους του Βορείου Αιγαίου». Προγραμμάτισαν, μάλιστα, νέα συνάντηση εντός του Σεπτεμβρίου στη Χίο.
Η προσφυγική κρίση στον διεθνή Τύπο
Η πίεση που ασκείται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έγιναν αντικείμενο δημοσιευμάτων. Η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν «στα ελληνικά νησιά φθάνουν και πάλι τόσοι πρόσφυγες όσοι το 2016», προσθέτοντας: «Στα πρόθυρα αποτυχίας η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;» Η εφημερίδα, πάντως, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τη βούληση να δώσει λύσεις.
Από την πλευρά της, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπενθυμίζει πως «πλησιάζει δραματικός χειμώνας στα ελληνικά νησιά» και αναλύει τις αιτίες που προκάλεσαν την αναζωπύρωση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στο Αιγαίο.
«Πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν οι Σύροι πρόσφυγες
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να εξαπολύει απειλές προς την Ελλάδα με «όπλο» το προσφυγικό, καθώς οι Σύροι πρόσφυγες είναι «πονοκέφαλος» για τον Ερντογάν.
Πιο αναλυτικά, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας περιπλέκεται, καθώς Τουρκία και Ιράν αναπτύσσουν ρόλο αποσταθεροποιητικό και μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στο «ρουθούνι» των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας.
Ο Ερντογάν με την αξίωση του να επικοίσει περιοχές του Βορείου Ιράκ και της Συριας που διαμένουν Κούρδοι προκαλεί ήδη την δυσαρέσκεια στην Ρωσία αλλά και στο καθεστώς Άσαντ. Ο τούρκος Πρόεδρος δείχνει να επαναφέρει στην δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου παρα την παρότρυνση του Ρώσου Προέδρου να εγκαταλείψει κάθε τέτοια σκέψη διότι είναι αντίθετη ως προς το σχέδιο σταθεροποίησης της περιοχής που έχουν ήδη συμφωνήσει οι υπερδυνάμεις (ΗΠΑ – Ρωσία).
Ο Ερτογάν επιμένει να διατηρεί στο «στόχαστρο» του τις συγκεκριμένες Κουρδικές περιοχές καθως έχει αυτοπαγιδευτεί στην στρατηγική που ανέπτυξε ως προς την διαχείρηση του μεταναστευτικού ρεύματος που διογκώθηκε την τελευταία δεκαετία με την κρίση στην Συρία. Ο σουλτανος αρχικά πίστεψε ότι τους Σύρους προσφύγες θα μπορούσε να τους χρησιμοποιήσει για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Ωστόσο κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ανέφικτο.
Απεναντίας, οι Σύροι πρόσφυγες που παρέμειναν στην Τουρκία ενσωματώθηκαν ταχύτατα στην καθημερινή ζωή και την εμπορική δραστηριότητα της γειτονος.
Μάλιστα, οι Σύροι ως έξυπνος και εργατικός λαος κατάφεραν να αναπτύξουν αξιοζήλευτη εμπορική δραστηριότητα σε κεντρικές πόλεις της Τουρκίας όπως για παράδειγμα στην Κωνσταντινούπολη.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία προκαλεί τριβές και διαμαρτυρίες στους τοπικούς πληθυσμούς με αποτέλεσμα τώρα η τουρκική κυβέρνηση να επιδιώκει την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού Σύρων προσφύγων από την Τουρκία!
Επίσης, επιπρόσθετο πονοκέφαλο γεννά στην τουρκική κυβέρνηση το γεγονος ότι ανάμεσα στους εργατικούς και φιλήσυχους Σύρους πρόσφυγες εχουν δημιουργηθεί θύλακες τζιχαντιστών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και απειλούν όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και την ίδια την Τουρκία καθως πλέον δεν μπορεί να τους ελέγξει η κυβέρνηση Ερτογαν η οποία ήδη έχει ζητήσει την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών των μεγάλων χωρών που διεθνως παρακολουθούν στενά και αδιαλείπτως την δράση των τζιχαντιστών!
Στην ίδια «σκακιέρα» της περιοχης με ανορθόδοξο τρόπο παίζει και η Τεχεράνη. Οι Ιρανοί επιχειρούν να φτιάξουν στρατιωτική βάση στα σύνορα Συριας και Ιράκ προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ οι οποίες θεωρούν το Ιράν ως την πλέον παραβατική χώρα στην περιοχή και γι αυτό ζητούν από ολόκληρη την Δύση να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία του καθεστώτος της Τεχεράνης.
Για τον λόγο αυτό η Ουάσιγκτον εκδηλώνει ήδη την δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό της ως προς την στάση της Γαλλίας που επιχειρεί να διατηρήσει εμπορικες σχεσεις με την Τεχεράνη πηγαίνοντας ευθέως κόντρα στις αποφάσεις των ΗΠΑ για εμπάργκο στο Ιράν. Στο μεταξύ αμερικανοί αναλυτες θεωρούν ότι και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι έτοιμες να επικρίνουν οπως και οι ΗΠΑ την στάση Μακρον ως προς το Ιράν.
Με πληροφορίες από το newpost.gr