“Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα φαινόμενα διγλωσσίας και αδράνειας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία δεν επιτρέπουν να συνεχίζει η χώρα μας να αξιοποιεί το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε o βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου:
“Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα φαινόμενα διγλωσσίας και αδράνειας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία δεν επιτρέπουν να συνεχίζει η χώρα μας να αξιοποιεί το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο Μακεδονικό βλέπουμε να συνεχίζονται φαινόμενα υποκρισίας και διγλωσσίας, όχι μόνο σε σχέση με το παρελθόν, όπου η Ν.Δ. επιχείρησε με λόγο δημαγωγικό να διχάσει τους Έλληνες, κάνοντας λόγο για εθνικά επιζήμια συμφωνία, για μειοδοσία και για προδοσία, αλλά και σήμερα. Ενδεικτικό παράδειγμα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ άλλη ανακοίνωση έβγαλε στα ελληνικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άλλη στα αγγλικά, μνημονεύοντας στη μια περίπτωση τη χώρα με το όνομά της σύμφωνα με τη συμφωνία, Βόρεια Μακεδονία, στην άλλη περίπτωση όχι.
Νομίζουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί. Θα πρέπει να φροντίσει άμεσα να επαναλειτουργήσει τις Επιτροπές για τα εμπορικά σήματα, μια που θεωρεί ότι αυτό είναι προτεραιότητα, αλλά και την Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία. Και για το λόγο αυτό κατέθεσα και σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών. Θεωρούμε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί και, κατά τη γνώμη μας, ενέργειες που δεν έχουν αναλυτικά εξηγηθεί, όπως για παράδειγμα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντιέται επίσημα με Κοσοβάρο αξιωματούχο, ενώ η χώρα μας δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., το Κόσοβο.
Αυτά, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα διγλωσσίας, σε σχέση για παράδειγμα με την ταύτιση των ευρωπαϊκών προοπτικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, μας κάνουν να ανησυχούμε και για τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής αλλά και για θέματα που είναι ιδιαίτερου εθνικού συμφέροντος, όπως η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητάς μας στην Αλβανία”.
«Τα προεκλογικά του επιχειρήματα δεν ήταν τίποτα περισσότερα παρά προσχήματα για μικροκομματικά οφέλη»
Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειαζόταν να ταξιδέψει μέχρι τη Νέα Υόρκη για να επιβεβαιώσει πως ένα προς ένα όλα τα προεκλογικά του επιχειρήματα δεν ήταν τίποτα περισσότερα παρά προσχήματα για μικροκομματικά οφέλη, σχολίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης 25/9 πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε προσώρας τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει:
1. Την παραδοχή του πως η τραγωδία στο Μάτι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε από το βήμα του ΟΗΕ το χυδαίο μικροπολιτικό παιχνίδι τυμβωρυχίας που ενορχήστρωσε όλη την προεκλογική περίοδο.
2. Την παραδοχή του ότι από «επιζήμια» και «προδοτική» η Συμφωνία των Πρεσπών, πλέον έγινε μία Συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί χωρίς καθυστερήσεις.
3. Την τραγελαφική επικοινωνιακή διαχείριση που επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, τον οποίον χαρακτήριζαν στις ενημερώσεις τους «ομόλογο» του κ. Μητσοτάκη, ξεχνώντας να αναφέρουν από πού είναι, ενώ στη συνέχεια ως διά μαγείας αφαιρέθηκε από τηλεγράφημά του ΑΠΕ η αρχική αναφορά σε «Βόρεια Μακεδονία».