Όλα τα ανοιχτά θέματα συζήτησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους που διήρκησε περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ζήτημα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά, κατά τις ίδιες πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος έθεσε τα γνωστά ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας την οποία θα αναλάβουν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου.
Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν θα μπορούσε να λείπει το Κυπριακό με την Ελλάδα να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Βέβαια, ο Ερντογάν είχε προετοιμάσει ήδη το έδαφος στο συγκεκριμένο θέμα με την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί, ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού στην “ασυμβίβαστη, άνιση και άδικη θέση των Ελληνοκυπρίων”, λέγοντας ότι “στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων” και υποστηρίζοντας πως “όσοι ζητούν μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις έχουν κακές προθέσεις”.
Τη στάση της Τουρκίας στηλίτευσε εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δε βοηθά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.