Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου ομολόγου του στη Νέα Υόρκη, ως προς το σκέλος του διαύλου επικοινωνίας αν και παραδέχονται ότι τα προβλήματα παραμένουν. Εξάλλου η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντοπίζεται σε αυτό ακριβώς το σημείο ότι δηλ. δεν υπήρξε καμία αναφορά στα μείζονα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που είναι οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και οι παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Θετικά σημεία για την ελληνική πλευρά τη συμφωνία για συνεργασία στο προσφυγικό, την επανενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και τις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Όμως, μια σειρά από «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν. Τούτο φαίνεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι δεν προέκυψε κάποιο ακριβές συμπέρασμα για τις θέσεις του κ. Ερντογάν όσον αφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και το ζήτημα που βάζει η Άγκυρα για τη μειονότητα της Θράκης, εμπλουτίζοντάς το μάλιστα και με θέματα που αφορούν τους μουσουλμάνους υπηκόους και σε άλλες περιοχές (π.χ. Αθήνα–Θεσσαλονίκη).
Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται, άλλωστε, πως η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι άνοιξε μεν ένας δίαυλος επικοινωνίας, αλλά δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Όπως αποκάλυψε δε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα, ζητώντας ουσιαστικά από την πλευρά του να κάνει η Άγκυρα παραπάνω πράγματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα μπορέσει σ’ αυτή την περίπτωση ν’ ανταποκριθεί στο τουρκικό αίτημα για πίεση προς τις Βρυξέλλες προς την κατεύθυνση της αύξησης των κονδυλίων που θα κατευθυνθούν προς την Άγκυρα, όπως φέρεται να ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών.Μητσοτάκης
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι τώρα αυτοί που θα αναλάβουν την προετοιμασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία των δύο χωρών και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
«Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Twitter ο πρωθυπουργός.
Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή. #UNGA pic.twitter.com/0MqdRpYEiX
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 25, 2019
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ο κ. Ερντογάν είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η εκλογή του έχει δημιουργήσει προσδοκίες στην Τουρκία.
Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες, το οποίο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου, Ουίλμπουρ Ρος. Η προσέλκυση επενδύσεων, άλλωστε, και η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, μέσα από την τήρηση των στόχων, αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου για χαμηλότερα πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις και σειρά αποκρατικοποιήσεων είναι οι άξονες του οικονομικού προγράμματος που περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης τόσο στους υποψήφιους επενδυτές όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.