Τελικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν δεν τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε το γιατί λέγοντας πώς δεν συζητήθηκαν τέτοια θέματα διότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει “σε μια θετική και ειλικρινή πρώτη συνάντηση”!!!
Τι ειπώθηκε στην ΕΡΤ:
Νίκος Μελέτης: Υπήρξε κάποια αναφορά από τον κ. Ερντογάν όταν τέθηκε το θέμα της έντασης στο Αιγαίο, των παραβιάσεων, των υπερπτήσεων, που συμβαίνουν εχθές και προχθές. Υπήρξε κάποια αντίδραση συγκεκριμένη από τον κ. Ερντογάν για αυτό;
Στέλιος Πέτσας: «Νομίζω ότι αυτή η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση που έμεινε στα θέματα που είπαμε και πριν, δηλαδή προσφυγικό, Κυπριακό, ζήτημα οικονομικής συνεργασίας, αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων, δεν πήγαμε σε θέματα όπως αυτά που αφορούν το Αιγαίο. Δεν συζητήθηκαν επομένως ζητήματα του Αιγαίου, κοιτάζουμε να χτίσουμε πάνω σε μια θετική και ειλικρινή πρώτη συνάντηση, μια θετική ατζέντα και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα».
Φάνης Παπαθανασίου: Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο πάντα υπάρχει συζήτηση και όπως είπατε υπάρχει ειλικρινής συζήτηση και ο καθένας λέει τις δικές του θέσεις από τη μία και την άλλη πλευρά. Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε και από την πλευρά της Αθήνας και από την πλευρά της Άγκυρας ότι επιθυμούν να υπάρξει μια επανεκκίνηση, μάλιστα η Αθήνα αυτό που επισημαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει πει, είναι ότι θα ήθελε αυτή η συνεργασία, αυτή η επανεκκίνηση, να βασίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Επομένως διαπιστώσατε εσείς από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν, διάθεση από εδώ και πέρα κατευνασμού αυτών των ακραίων φωνών από την πλευρά της Τουρκίας προκειμένου να προχωρήσει και η θετική ατζέντα και να υπάρχει μια συζήτηση και σε άλλα ζητήματα;
Στέλιος Πέτσας: «Είπαμε ότι η βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανεβαίνουν οι προσδοκίες δίχως να υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Και αυτό το χειροπιαστό, εννοώ ένα καλύτερο κλίμα που θα αποτυπώνεται και στα ζητήματα που θα συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μένει να το διαμορφώσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών. Σε λίγους μήνες πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Αλλά ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Κοινοτικού Κεκτημένου είναι κάτι που χαρακτηρίζει πάντα όλες τις θέσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και αυτό είναι αυταπόδεικτο».