Παράταση λίγων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών για την ένταξη των ενδιαφερομένων στην ρύθμιση οφειλών μέχρι και 120 δόσεις. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι όλα είναι ανοικτά, αν και αφήνει να εννοηθεί ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι τελικά να δοθεί παράταση αφήνοντας να εννοηθεί ότι τελικά αυτή θα είναι ημερών.
Ως εκ τούτου δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα πολλών φορέων που ζητούν η παράταση να φτάσει τον έναν μήνα.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δείξει ότι το μέτρο δεν είναι στο διηνεκές αλλά έχει σαφή ημερομηνία λήξης.
Ένα άλλο στοιχείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τελικά θα υπάρξει μία παράταση για όλους, δηλαδή και για αυτούς που είναι ήδη στην ρύθμιση και θέλουν να ενταχθούν στην βελτιωμένη έκδοσή της, αλλά και για τους νέους. Και το αναφέρουμε αυτό διότι οι πληροφορίες μέχρι και την Παρασκευή ανέφεραν ότι οι παρατάσεις θα είναι δύο, άλλη για τους παλαιούς και άλλη για τους νέους.
Οι δανειστές ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι στην συγκεκριμένη ρύθμιση και γενικά οποιαδήποτε ρύθμιση οφειλών, θεωρώντας ότι έτσι εδραιώνεται μία κουλτούρα μη πληρωμών. Από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να δώσει έναν αέρα μέσω παράτασης, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι μεγάλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση των 120 δόσεων έχουν ενταχθεί (στοιχεία Παρασκευής 27/9) 351.128 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 2,2 δισ. ευρώ, οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις ύψους 789,1 εκατ. ευρώ φθάνουν συνολικά στα 2,99 δισ. ευρώ. Το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό Δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη τους ανέρχεται στα 309,6 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του έτους στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περί τα 500 εκατ. ευρώ.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και το υπουργείο Εργασίας το οποίο είναι γεγονός ότι αντιμετώπισε πολύ περισσότερα προβλήματα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν είχαν καν «ανέβει» στο σύστημα οι οφειλές του 2018 με αποτέλεσμα να έχουν γίνει «τυφλές» αιτήσεις από οφειλέτες οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να τακτοποιήσουν τα χρέη τους χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι αυτά. Το αν το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη παράταση, θα φανεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία σε έως και 120 δόσεις, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις , μετά τις βελτιώσεις προβλέπει να εξής:
- Μείωση επιτοκίου από 5% στο 3%.
- Μείωση ελάχιστης δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ.
- Ένταξη νομικών προσώπων με οφειλές έως 1 εκατ. ευρώ
Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων (ηλεκτρονική αίτηση για βεβαίωση αποδέσμευσης την οποία ο οφειλέτης προσκομίζει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης).
Οι μειώσεις προσαυξήσεων και τόκων διαμορφώνονται σε ποσοστά ως εξής:
- 100% εφάπαξ αποπληρωμή
- 95% με αποπληρωμή σε 2 έως 4 δόσεις
- 85% με αποπληρωμή σε 5 έως 12 δόσεις
- 80% με αποπληρωμή σε 13 έως 24 δόσεις
- 75% με αποπληρωμή σε 25 έως 36 δόσεις
- 45% με αποπληρωμή σε 37 έως 48 δόσεις
- 30% με αποπληρωμή σε 49 έως 60 δόσεις
- 20% με αποπληρωμή σε 61 έως 72 δόσεις
- 15% με αποπληρωμή σε 73 έως 96 δόσεις
- 10% με αποπληρωμή σε 97 έως 120 δόσεις
Με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα του ακατάσχετου λογαριασμού και επανέρχονται οι προσαυξήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο θέλει να κλείσει τη διαδικασία με τη ρύθμιση των 120 δόσεων (τόσο για την εφορία όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία) πριν καταθέσει στη Βουλή την νέα πάγια ρύθμιση. Οι πρώτες αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί:
Οι 12 δόσεις θα παραμείνουν ως έχουν για όσους εμφανίζουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Όσοι έχουν αποδοχές μέχρι 10.000 ευρώ θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 24 δόσεις ενώ οι έχοντες εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω θα έχουν περισσότερες από 12 δόσεις, όχι όμως και 24. Ο τελικός αριθμός θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος του χρέους αλλά και το ατομικό εισόδημα,
Αν τα χρέη προέρχονται από έκτακτη αιτία όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς, οι δόσεις από 24 που είναι σήμερα θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις 48.
Η νέα πάγια ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2020 και δεν θα καλύπτει τα φετινά ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν σε 12 ή 24 δόσεις.