Οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των αποδήμων αλλά και την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μονοπωλήσουν το πολιτικό ενδιαφέρον την προσεχή εβδομάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί πλαίσιο συνεννόησης γνωρίζοντας πως κανένα από τα μείζονα αυτά θέματα δεν μπορεί να έχει τύχη καθώς δεν είναι επαρκείς οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί παρά την άνετη αυτοδυναμία των 158 βουλευτών που διαθέτει.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται δίχως άλλο στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες που προέρχονται και από τα δύο επιτελεία αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να προτείνει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έναν εκλογικό νόμο που θα ενισχύει τον διπολισμό και, υπό μία έννοια, συμφέρει και τα δύο μεγάλα κόμματα καθώς έχουμε εισέλθει, πλέον, σε μια μακρά φάση εναλλαγής στην εξουσία για τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην απλή αναλογική που ο ίδιος πέρασε από την προηγούμενη Βουλή και θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές αφού δεν μπορεί να συγκεντρώσει 200 ψήφους (όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ) και ο πρωθυπουργός φέρεται να αναζητά “παράθυρο ευκαιρίας” για προσφυγή στις κάλπες σε ένα σενάριο που θα “καίει” την απλή αναλογική και θα οδηγεί σε μια δεύτερη αναμέτρηση. Αυτό, όμως, απαιτεί τον κατάλληλο χρόνο ώστε να θεωρείται βέβαιο πως θα κερδίσει μια τέτοια δεύτερη αναμέτρηση με το νέο εκλογικό νόμο που θα έχει περάσει από τη Βουλή, πιθανότατα με τη συνδρομή του ΚΙΝ.ΑΛ ή έστω του μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών του.
‘Όχι” θα εισπράξει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να συνεννοηθεί, μεταξύ άλλων, για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Στον Tύπο εμφανίζεται ως επιχείρηση «συναίνεσης», επειδή η ρύθμιση του ζητήματος απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Γιατί πρέπει να συμφωνήσουν 200 βουλευτές προκειμένου να μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο ή άλλον πρόσφορο τρόπο όσοι βρίσκονται έξω από την Ελλάδα; Διότι αυτό ακριβώς επιβάλλει το Σύνταγμα στο άρθρο 51.4.
Το ΚΙΝ.ΑΛ εμφανίζεται να μεταβάλλει την παλαιότερη στάση του και να συναινεί προς την κατεύθυνση αυτή, αν και είναι πιθανό να υπάρξουν δύο τουλάχιστον “διαρροές”, αυτές των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη.
Με αυτά τα δεδομένα, ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών -παρότι ο Κυριάκος Μητσιοτάκης διαθέτει “καθαρή” εντολή 4αετίας- θα κριθεί από πολλές παραμέτρους. Στα επιτελεία του Μαξίμου αλλά και της Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν έναν αιφνιδιασμό Μητσοτάκη, το επόμενο φθινόπωρο (2020) εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Οι λόγοι είναι αρκετοί αλλά ο στόχος θα είναι να “καεί” η απλή αναλογική.
Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάει νωρίτερα σε εκλογές διότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται συνταγματικά καθώς πρέπει να έχει παρέλθει ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές (7 Ιουλίου). Εάν, όμως, το αποφασίσει θα ήταν βολικό να το πράξει εντός του 18μηνου, ώστε να έχει την ευχέρεια της λίστας και έτσι να ανανεώσει πλήρως την κοινοβουλευτική του ομάδα με πρόσωπα “δικά του”, καθώς τώρα τελεί υπό την πίεση του Αντώνη Σαμαρά που ελέγχει έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να το επιτρέπουν οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία και, φυσικά, να βρεθεί επαρκής λόγος για την προκήρυξη εκλογών. Δύσκολο, αλλά στο Μαξίμου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες.