Πριν περίπου δέκα μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Επί τάπητος όλα τα μείζονα θέματα, από το προσφυγικό, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο, την κλιμακούμενη προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό κ.ά. Κατά τον απολογισμό που διένειμε το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου (και κατεγράφη στο ΑΠΕ) και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου “η συνάντηση εξελίχθηκε καλύτερα του αναμενομένου”!
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε όλα τα ανοικτά ζητήματα με αιχμή το μεταναστευτικό και το Κυπριακό. Ο ίδιος δήλωσε στη συνέχεια, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι «πιστεύει στις διαπροσωπικές σχέσεις και ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος», μέχρι να επιβεβαιωθεί στην πράξη από συγκεκριμένες ενέργειες της Άγκυρας ξεκινώντας από το προσφυγικό/μεταναστευτικό που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι ροές προς τα ελληνικά παράλια.
Συνεργάτες του ανέφεραν αργότερα ότι το κλίμα στην συνάντηση ήταν καλύτερο απ’ ό,τι περίμεναν. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης που διήρκεσε περίπου 50 λεπτά ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και απέφυγε να την αποκαλέσει τουρκική.
Θα περίμενε κανείς τουλάχιστον μία περίοδο ύφεσης στην τουρκική προκλητικότητα, κάτι που συνέβαινε μετά από παρόμοιες συναντήσεις Ελλήνων πρωθυπουργών με τον Τούρκο πρόεδρο κατά το παρελθόν.
Αντ’ αυτού είχαμε μια ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Αύξηση των παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο, κινήσεις του Γιαβούζ εντός της κυπριακής ΑΟΖ και απειλές για άμεση έναρξη γεωτρήσεων .
Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε προκλητικότατος:
«Το 1538 υπό την ηγεσία του Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά, το πολεμικό μας ναυτικό με την ναυμαχία της Πρέβεζας κατέστησε την Μεσόγειο τουρκική λίμνη, μετέφερε την επιτυχία των χερσαίων επιχειρήσεων στις θάλασσές μας και κατέδειξε την δύναμη του στόλου μας σε ολόκληρο τον κόσμο»
«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το Ναυτικό μας θα φέρει εις πέρας όλες τις αποστολές του και στο μέλλον, όπως το έκανε στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας με τις μονάδες, τον εξοπλισμό, την πειθαρχία και το εξειδικευμένο προσωπικό του», αναφέρει το μήνυμα, που καταλήγει με το χαιρετισμό του Τούρκου προέδρου προς όλους τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα τους.
Ακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ:
“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ‘γαλάζια πατρίδα’ μας συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου και των περιχώρων της». «Η Κύπρος είναι δική μας εθνική υπόθεση. Οι απόψεις και προσεγγίσεις μας σε αυτό το θέμα είναι καθαρές»
“Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας το 1974, έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα. Εμείς ως εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε και δικά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τ/Κ αδελφών μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»,
Και μετά απ΄ όλα αυτά:
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz εισέβαλε το απόγευμα της Πέμπτης, 03 Οκτωβρίου, εντός του Οικοπέδου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου και παραμένει. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που η Τουρκία στέλνει γεωτρύπανο εντός… οριοθετημένου, και όχι μόνο οριοθετημένου αλλά και… αδειοδοτημένου, Τεμαχίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το Οικόπεδο 7 έχει, άλλωστε, παραχωρηθεί στην κοινοπραξία TOTAL/ENI (Γαλλία/Ιταλία) για έρευνες. Σημειώνεται ότι το έτερο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Fatih, «χτύπησε» μεν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά σε σημείο εκτός των ήδη οριοθετημένων Οικοπέδων αυτής. Η πρόκληση όπως εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο είναι, με άλλα λόγια, πρωτοφάνης.
Είναι, όμως, μια πρόκληση που «έτυχε» να συμπέσει χρονικά με την παρουσία των κ.κ. Κουμουτσάκου, Αβραμόπουλου και Ζεεχόφερ στην Τουρκία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και να προηγηθεί χρονικά της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, αλλά και της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο, όπως γράφει ο Γιώργος Σκαφίδας στο hellasjournal.com
Είχαν προηγηθεί οι ευθείες απειλές προς την Ευρώπη και την Ελλάδα για τις προσφυγικές ροές:
«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες. Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν. Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό, η ζώνη ασφαλείας ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή θα μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και, για να πάρουμε τη στήριξη, ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό», είπε ο ίδιος ο Τουρκός πρόεδρος.
Γερμανικός Τύπος: Κίνδυνος να ζήσουμε ένα δεύτερο 2015 στο προσφυγικό
Η Αθήνα προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους. Ενίοτε και υπερβολικά χαμηλούς, όπως έπραξε και στην περίπτωση της ακύρωσης της υπερπτήσης δύο ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, πάνω από την στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία και ενώ δίπλα στον πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η κυβέρνηση απέφυγε να διαψεύσει τις πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ ότι η ακύρωση αυτή έγινε μετά από “ενόχληση” της Άγκυρας, το δε αποτέλεσμα έτυχε μεγάλης προβολής στα τουρκικά ΜΜΕ ως “υποχώρηση της Αθήνας”.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό, πλέον, πρόβλημα του προσφυγικού. Προσώρας, μοναδική κίνηση είναι το γεγονός ότι το “βαφτίζει” ως μεταναστευτικό και προαναγγέλλει ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων. Ανακαλύπτει, βεβαίως, ότι υπάρχουν θέματα με το Δίκαιο της Θάλασσας και πως το θέμα -ορθώς- είναι γεωπολιτικό και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση! Λύση, όμως, που δεν φαίνονται ικανοί πως μπορούν να δώσουν οι Ευρωπαίοι εάν κρίνει κανείς από τους ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, τα “ευχαριστώ” και την επιβράβευση της Τουρκίας με κονδύλια και επενδύσεις κατά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Ζεεχόφερ στην Άγκυρα.
Ουδείς αναμένει μαγικές λύσεις από την κυβέρνηση. Πρόδηλος, όμως, από την άλλη ο πανικός. Μέσα σε μερικά 24ωρα η “καλύτερη του αναμενομένου” συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν μετατράπηκε σε ένα όργιο προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας.
Είναι μάλλον προφανές πως υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής και κατανόηση της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Η επίσκεψη του Μάϊκ Πομπέο είναι αναμφίβολα σημαντική αλλά θα ήταν κουτό να περιμένει κανείς ότι θα κατευνάσει την Άγκυρα.
Η επιβεβαίωση της αμηχανίας ήρθε δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου σήμερα (συνέντευξη στα “Παραπολιτικά”):
“Από τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα αυτά ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί – και όχι να διαψευσθεί – το καλό κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση της Ν. Υόρκης”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι “σε κάθε περίπτωση καθιστούμε σαφές ότι θέλουμε τον διάλογο και τη συνεργασία, αλλά με μια βασική και απαράβατη προϋπόθεση: τον σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας”.
Δεν έχει ήδη διαψευσθεί το “καλό κλίμα”;
Και μήπως η συνάντηση με τον Ερντογάν δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, όπως συνήθιζε να λέει για παρόμοιες συναντήσεις Τσίπρα- Ερντογάν η Ν.Δ;