Νέα Υόρκη- Απόστολος Ζουπανιώτης: Οι έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το «πράσινο φως» που θεωρούν ότι έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ στο Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, έχουν υποχρεώσει το Λευκό Οίκο να ανεβάσει τους τόνους της ρητορικής κατά της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία, προσπαθώντας να πείσει το αντίθετο. Πέραν των αναρτήσεων του Αμερικανού προέδρου στο Twitter και των δηλώσεών του, οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, μαζί με τον αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων, δίνουν καθημερινά δημοσιογραφικές διασκέψεις και συνεντεύξεις σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή, για να περιορίσει τις πολιτικές απώλειες στο Κογκρέσο, όπου κορυφαία στελέχη και των δύο κομμάτων προωθούν δικομματικά νομοσχέδια για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την Παρασκευή διάταγμα, με το οποίο εξουσιοδοτεί αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να καταρτίσουν κατάλογο με αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ωστόσο, για την άρση του εκτελεστικού διατάγματος απαιτείται μόνο η υπογραφή του προέδρου, ενώ για την ακύρωση ενός νόμου η ψήφος του Κογκρέσου.
Το σοβαρότερο θέμα, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ότι μέλη του Κογκρέσου εγείρουν θέμα με την χρήση αμερικανικής κατασκευής F-16 σε βομβαρδισμούς κουρδικών στόχων, με θύματα αμάχους. Κάτι που χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και οδήγησε στην επιβολή του εμπάργκο όπλων το 1975. Το ερώτημα είναι, γιατί στο περιβόητο τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, δεν χρησιμοποίησε αυτή την απειλή.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΜΠΕΟ
Η αποστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε μέσο έχουμε στη διάθεσή μας – οικονομική και διπλωματική ισχύ – για να διασφαλίσουμε ότι ο Ερντογάν δεν θα πράξει όσα δήλωσε πως πιθανόν θα κάνει, δήλωσε ο υπουργός Αμερικανός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στον τηλεοπτικό σταθμό WKRN-TV του Τενεσί.
Ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την πόλη Νάσβιλ του Τενεσί – που φιλοξενεί τον δεύτερον μεγαλύτερο σε μέγεθος κουρδικό πληθυσμό στις ΗΠΑ – όπου παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.
«Έχουμε ομάδα στην Συρία και στην περιοχή. Εργαζόμαστε με άλλες πρωτεύουσες. Το απόγευμα θα συνομιλήσω με Ευρωπαίους ομολόγους μου. Κινητοποιούμε όλον τον κόσμο για να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να βοηθήσουμε στην προστασία των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία. Γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό και η Αμερικανή δεσμεύεται να το επιτύχει».
Αργότερα ο Μάικ Πομπέο είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ύβ Λεντριάν και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν τις ανησυχίες τους «για την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, ενώ ο κ. Πομπέο ευχαρίστησε τη Γαλλία για τις δημόσιες τοποθετήσεις της».
Στη συνέντευξή του στον σταθμό WKRN-TV, ο Μάικ Πομπέο δικαιολόγησε την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είπε την Κυριακή, δεν έχουμε πολλούς στρατιώτες στο συγκεκριμένο μέρος, είμαστε σε κίνδυνο, ας τους αποσύρουμε για να μην διακινδυνεύσουν. Οι Τούρκοι κατέβαιναν σε σημαντικούς αριθμούς. Ο πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε την πρόθεσή του και ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε τη σωστή απόφαση, να απομακρύνει από τον κίνδυνο τους Αμερικανούς στρατιώτες».
Σε άλλη συνέντευξη προς τον τηλεοπτικό σταθμό WSMV-TV, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να καθησυχάσει τους Κούρδους που κατοικούν στο Νάσβιλ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν και θα συνεχίσουν να είναι απίστευτα υποστηρικτικές για την προστασία τους. Έχουμε θέσει στο κέντρο της δουλειάς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη θητεία μου, την προστασία όλων των ανθρώπων ανά τον κόσμο, των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων, της θρησκευτικής ελευθερίας, όλων των πραγμάτων που γνωρίζω ότι οι Κούρδοι που ζουν σ’ αυτή την περιοχή νοιάζονται βαθιά. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».
Τέλος σε συνέντευξη προς τον τηλεοπτικό σταθμό WZTV, ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλούμε, εργαζόμαστε να πείσουμε τους Τούρκους ότι οι ενέργειες που έχουν αναλάβει στη λωρίδα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θέτουν σε τεράστιο κίνδυνο τους Κούρδους».
ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν τις κουρδικές συμμαχικές δυνάμεις έστειλε και ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο από κοινού με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Ανέφερε ότι η απόφαση της Τουρκίας έχει φέρει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση και ότι προειδοποίησε τους Τούρκους εταίρους του για τη «ζημιά που η κατάσταση αυτή προκαλεί στις διμερείς σχέσεις μας».
Ομολόγησε, πάντως, ότι αν και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ να σταματήσουν την επιχείρηση, δεν έλαβε κάποια ένδειξη ότι επιθυμούν να σταματήσουν.
«Δεν με εκπλήττει γιατί από τότε που ανέλαβα καθήκοντα, στα τέλη Ιουλίου, και είχα πολλαπλές συνομιλίες μαζί του, αυτό ήταν το μόνιμο θέμα, για την τρομοκρατική απειλή από το PKK και το YPG.. Ήταν αμετακίνητοι στο να κάνουν αυτή την επέμβαση και ήταν δυσαρεστημένοι με την πρόοδο που έχουμε σημειώσει, οπότε δεν έχω δει καμία ελάττωση όσον αφορά τη δέσμευσή τους, αυτή τη στιγμή».
Ο στρατηγός Μίλεϊ έδωσε στοιχεία για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, που καλύπτουν αυτή τη στιγμή πλάτος 125 χιλιομέτρων – από τα 440 – της Τουρκοσυριακής μεθορίου, μεταξύ του χωριού Tal Abyad (δυτικά) και του Ras al-Ain (ανατολικά). Από τις περιοχές αυτές έχουν απομακρυνθεί οι Αμερικανοί στρατιωτικοί, όμως η παρουσία τους συνεχίζεται σε άλλες περιοχές της Συρίας.
Μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι έχουν διενεργήσει βομβαρδισμούς θέσεων με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επίγειες μονάδες πυροβολικού καθώς και τεθωρακισμένων.
Σε σχέση με τις χερσαίες δυνάμεις, χαρακτήρισε μέχρις στιγμής σχετικά περιορισμένη την επιχείρηση και έχουν καταληφθεί δύο χωριά, ανατολικά και δυτικά της «Ζώνης του Μηχανισμού Ασφαλείας’
«Έχουν έρθει νότια και στις δύο πλευρές με τουρκικό ελαφρύ πεζικό και καταδρομείς, σε συντονισμό με τον ελεύθερο συριακό στρατό. Αριθμητικά μιλούμε για μερικές εκατοντάδες Τούρκων στρατιωτών και ίσως μέχρι περίπου 1.000 άνδρες του Ελεύθεροy Συριακού Στρατού.
Έχουν προχωρήσει στα δυτικά πέντε έως επτά, ίσως 10 χιλιόμετρα, και στα ανατολικά κάτι σαν ένα έως δύο με τρία χιλιόμετρα. Έτσι, η επιδρομή στο έδαφος είναι σχετικά περιορισμένη, αλλά οι βομβαρδισμοί από εδάφους και αέρος συνεχίζονται».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε την Παρασκευή την Τουρκία ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις μετά την επέμβαση στη Συρία. Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο εξουσιοδοτεί αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να ετοιμάσουν “πολύ σημαντικές νέες κυρώσεις” σε βάρος της Τουρκίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ενεργοποιηθούν επί του παρόντος.
“Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε. Αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν χρειαστεί να το κάνουμε. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον πληθαίνουν οι κινήσεις στο Κογκρέσο, από όλες τις πτέρυγες, για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Βουλή και η Γερουσία είναι σε διακοπές και θα ανοίξουν τη Δευτέρα. Πέραν της δικομματικής πρότασης που παρουσίασαν οι γερουσιαστές Γκράχαμ και Βαν Χόλεν, την Πέμπτη εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση των ηγετών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου καταδικάζεται η τουρκική εισβολή και εκφράζεται απογοήτευση για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, 29 ρεπουμπλικανοί βουλευτές, με επικεφαλής τη Λιζ Τσέινι. ανακοίνωσαν ότι προτίθενται επίσης να παρουσιάσουν νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Τουρκία, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεση εναντίον των κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ».
Μπροστά σ’ αυτές τις αντιδράσεις, το Πεντάγωνο δημοσιοποίησε συνομιλία των υπουργών Άμυνας Έσπερ και Ακάρ, όπου ο αμερικανός επίσημος ενθάρρυνε έντονα την Τουρκία να διακόψει τις επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο, όπως ομολόγησε την Παρασκευή, ο κ. Ακαρ δεν έδωσε ένδειξη ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα.
ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Άκαρπη παρήλθε το πρωί της Παρασκευής, η προθεσμία που είχε δοθεί την προηγούμενη στα μέλη του Σ.Α. κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, να λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους και να δουν αν υπάρχει δυνατότητα να εκδοθεί ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, μετά την τουρκική εισβολή. Καθώς δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι οι χώρες – μέλη άλλαξαν στάση, οι διαβουλεύσεις δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα και συζητήθηκε το προγραμματισμένο ζήτημα των χημικών όπλων στη Συρία, όπου εδώ και μήνες υπάρχει αδιέξοδο, λόγω της άρνησης της Κίνας και της Ρωσίας να υπάρξει κάποια αντίδραση του Σ.Α..
Ο νοτιοαφρικανός πρόεδρος του Σ.Α. Τζέρι Μαντζίλα, ερωτηθείς μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη βορειοανατολική Συρία και εκτίμησε ότι οι χώρες – μέλη θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσές τους και θα επανέλθουν τη Δευτέρα.
Και η βρετανίδα πρέσβυς Κάρεν Πιρς επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη νοτιοανατολική Συρία.
Υπενθυμίζουμε ότι το Σ.Α. συγκλήθηκε την Πέμπτη κατόπιν αιτήματος των πέντε ευρωπαϊκών μελών του, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να υποβάλλουν χωριστές προτάσεις.
Πηγή: greeknews.com