Ο πρωθυπουργός εξετάζει αρκετά από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν το ανώτατο πολιτειακό θεσμό, ωστόσο ο γρίφος της σύνθεσης μάλλον είναι άλυτος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε για παράδειγμα στη θέση του Προέδρου Δημοκρατίας να εκλεγεί γυναίκα. Ταιριάζει στη φυσιογνωμία του ως υποστηρικτή των μεταρρυθμιστικών πολιτικών, θα ήθελε να αλλάξει εικόνα η Ελλάδα με την εκλογή γυναίκας στο τιμόνι της χώρας, θα μπορούσε μια γυναίκα να ενώσει και όχι να χωρίσει τα κόμματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει αρκετές φορές ότι δεν τον ενδιαφέρει αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι βουλευτές και η βάση του κόμματος του για αν ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που είχε επιλέξει ή τουλάχιστον συζητήσει με συνεργάτες του σε πρώτη φάση, ήταν και η πρώην επίτροπος της ΕΕ και υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Η ίδια πάντως δηλώνει σε συνομιλητές της ότι «δεν της έχει γίνει η παραμικρή νύξη».
Ωστόσο, μπορεί η κ. Διαμαντοπούλου να έχει ξεχωρίσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάμεσα στα άλλα πρόσωπα, δυστυχώς όμως στην πολιτική δεν φτάνει μόνο το τι λέει η καρδιά, χρειάζεται πολλές φορές να εξυπηρετείται και ο στόχος μέσω σκοπιμοτήτων.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με το CNN Greece τελευταία φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη, πρώην επίτροπος της Κομισιόν για την αλιεία που τώρα ζει και εργάζεται σε διεθνές ίδρυμα στην Ουάσιγκτον. Κατά πάσα πιθανότητα έγιναν και μετρήσεις δημοσκοπικές για να αποτυπωθεί η εικόνα που διαθέτουν οι πολίτες για μια τέτοια επιλογή.
Φαίνεται, λοιπόν, πως θα προτιμούσε την κ. Διαμαντοπούλου με την οποία συναινεί και το ΚΙΝΑΛ, αλλά προσκρούει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα ώστε με δυσκολία να αρνηθεί τη θετική ψήφο, σκέφτεται το πρόσωπο της κ. Μ. Δαμανάκη.
Υπάρχει και μια ακόμη πιθανότητα. Να θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ασκήσει την πάγια τακτική των πολιτικών και να ρίχνει στο τραπέζι ονόματα, ώστε να μετρήσει αντιδράσεις από τη μία ή να τα κάψει από την άλλη – κάτι που κάνει ο πρόεδρος, αναφέρει στέλεχος της πλειοψηφούσας παράταξης.
Υπάρχουν και στελέχη επίσης που θεωρούν ότι δεν έχει πολιτική σημασία η πολιτική καταγωγή του προέδρου δημοκρατίας αφού πρόκειται για υπερκομματικό θεσμό και επομένως μια λύση του τύπου Κώστα Καραμανλή δεν θα την έβλεπαν με κακό μάτι.
Υπάρχει και η λύση ενός προσώπου εκτός πολιτικής, όπως η κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ ή ο κ. Δρακόπουλος από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε μόλις εξελέγη πρωθυπουργός.
Με πληροφορίες από cnn.gr