Το ζήτημα της τοποθέτησης του επιτρόπου ή μιας διευρυμένης Τρόικας στην Αθήνα καθώς και ενός δανείου – γέφυρα προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο των 15 δισ ευρω που λήγει στις 20 Μαρτίου φαίνεται να είναι μεταξύ άλλων τα δυο κύρια ζητήματα που θα θέσουν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας οι υπουργοί οικονομικών της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι ευρωπαίοι επιθυμούν -είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές εντός των επόμενων εβδομάδων- μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου των 130 δισ ευρω στην Ελλάδα.
Πηγές από το Φινλανδικό υπουργείο Οικονομίας σε σχετική ερώτηση εξήγησαν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση επίτροπος να οριστεί ο Χορστ Ράιχενμπαχ…
καθώς ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη την πολύμηνη εμπειρία της ελληνικής πραγματικότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν τελικά προκριθεί η λύση αυτή, η σούπερ πρώτη δόση (από το σύνολο των 130 δις ευρω) των 89 δις ευρω να δοθεί τμηματικά, τότε θα γίνει ως εξής:
α)30 δισ ευρω θα δοθούν έως τις 15 Μαρτίου στα πλαίσια του PSI+. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει οι χώρες μέλη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την αύξηση των εγγυήσεων στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα. Αυτό έπρεπε ήδη να έχει γίνει από τις 8 Φεβρουάριου. Εάν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του PSI+. Η αύξηση των εγγυήσεων που θα
δίνει ο EFSF είναι ζωτικής σημασίας καθώς θα εξασφαλιστεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά την διάρκεια υλοποίησης του PSI+.
β)15 δισ ευρω θα δοθούν έως τις 18-19 Μαρτίου έτσι ώστε στις 20 Μαρτίου να πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Το ποσό αυτό μπορεί να χορηγηθεί και ως προσωρινό δάνειο και να μην αποτελέσει κομμάτι της σούπερ δόσης των 89 δισ ευρω.
Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.
«Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.
Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται και η ιδέα των Μέρκελ και Σαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.
Πηγή: protothema.gr