Ως ένδειξη δυσαρέσκειας ερμηνεύεται η απουσία του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο ● Πιθανή αιτία η στάση του αντιπροέδρου στο σκάνδαλο της Novartis.
Το ρεπορτάζ του left.gr:
Εντονα ερωτήματα εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απουσιάσει από τη συζήτηση για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, εγκαταλείποντας τον αρμόδιο υπουργό του Αδωνι Γεωργιάδη.
Τα ερωτήματα αυτά πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι επρόκειτο για το κορυφαίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης ως τον νούμερο ένα στόχο της, και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην είναι εκεί για να το υπερασπιστεί και απλώς περιορίστηκε να το κάνει μέσω τουίτερ, ενώ μπήκε στην Ολομέλεια μόνο για να ψηφίσει.
Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απαντούσαν ότι ο πρωθυπουργός «δεν θα είναι σε κάθε νομοσχέδιο, ούτε είχε πει ποτέ ότι θα πάει. Θα πηγαίνει όταν κρίνει». Αλλά το γεγονός ότι δεν δίδεται μια πειστική απάντηση από το μέγαρο Μαξίμου, ενισχύει την άποψη στελεχών του κόμματος που μιλούν για μήνυμα δυσαρέσκειας απέναντι στον Αδωνι Γεωργιάδη.
Στην ελβετική TV
Πρώτα ήταν η δήλωση του κ. αντιπροέδρου στην ελβετική τηλεόραση, όπου ήταν ο ίδιος που είπε ότι στην υπόθεση Novartis το σκάνδαλο είναι και πολιτικό, καταρρίπτοντας το μέχρι σήμερα γνωστό επιχείρημα στελεχών της Ν.Δ. ότι στην υπόθεση Novartis υπάρχει μόνο σκάνδαλο γιατρών και όχι πολιτικών προσώπων.
Δήλωση που ξεσήκωσε αντιδράσεις και για την οποία το μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να πάρει θέση. Και με αφορμή αυτή τη δήλωση, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στις περιβόητες δηλώσεις του με τις οποίες επιχείρησε να βάλει στο κάδρο του χρηματισμού τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη, δυναμιτίζοντας το κλίμα, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης φιλοτεχνεί ένα συναινετικό προφίλ και που ήταν ο ίδιος που αποφάσισε να βγάλει από το κάδρο της προανακριτικής τον τέως πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι θα ενισχυόταν το προφίλ του.
Η δήλωση Γεωργιάδη, λοιπόν, η οποία ήρθε και σκέπασε την εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΦΠΑ στα ακίνητα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και δυσφορία εσωκομματικά, με αποτέλεσμα στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης να ανασκευάσει.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη (Action24): «Πιστεύω ότι, όπως τουλάχιστον είδα να ανασκευάζει την αρχική του δήλωση, περισσότερο εκτιμώ ότι το έκανε επικοινωνιακά για να προκαλέσει. Εγώ δεν θα το έκανα. Εγώ θα προσπαθούσα με στοιχεία να μιλήσω, με ηρεμία και με νηφαλιότητα. Ιδιαίτερα για μια υπόθεση η οποία βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και θέλουμε όλοι να διαλευκανθεί μέχρι τέλους είτε αφορά πολιτικά πρόσωπα είτε δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα».
Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλλιεργώντας το συναινετικό προφίλ που αναφέραμε, επιχειρεί όλο το τελευταίο διάστημα να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής μέσω της προανακριτικής επιτροπής που ο ίδιος αποφάσισε και να μένει εκτός της αντιπαράθεσης για τη Novartis.
Αυτό είδαμε και χθες στην Ολομέλεια, όπου άφησε μόνο του τον κ. Γεωργιάδη, με τον οποίο απέφυγε να ταυτιστεί. Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι, εφόσον η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμείνουν να εξαιρεθούν οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης από την προανακριτική επιτροπή, θα επιμείνουν κι εκείνοι με κάθε τρόπο να μη γίνει δεκτό το αίτημα αυτό.
Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα από το βήμα της Ολομέλειας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής! Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική! Δεν θα σας βγει!».
Στην Κουμουνδούρου λένε ότι οι βουλευτές που είναι μέλη της επιτροπής λογίζονται πλέον σαν εισαγγελείς και ένας εισαγγελέας δεν μπορεί να κάνει αίτημα εξαίρεσης για άλλον εισαγγελέα, αλλά πρέπει να εξεταστεί από δικαστικό συμβούλιο.
Η ψήφος των αποδήμων
Την ίδια ώρα εσωκομματική αναταραχή έχει προκληθεί στη Ν.Δ. και μετά τη διακομματική συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων, η οποία, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του ΚΚΕ, προβλέπει το μέτρο να ισχύσει για όσους βρίσκονται στο εξωτερικό από 35 χρόνια και κάτω και θα πρέπει να αποδεικνύουν τουλάχιστον δύο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα.
Περιορισμός που βρίσκεται στην κατεύθυνση του να αποφευχθεί η δημιουργία φάμπρικας μαζικής απόκτησης ιθαγένειας και η αισθητή επίδραση στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από έναν απροσδιόριστο αριθμό μεταναστών στο εξωτερικό ακόμα και πέμπτης γενιάς, χωρίς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. δεν λείπουν και εκφράστηκαν με τη δήλωση του αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη (Ελληνικό Πρόγραμμα ραδιοφωνίας SBS), όπου χαρακτήρισε τον παραπάνω συμφωνηθέντα περιορισμό «σοβαρό λάθος, να μην πω και ντροπή». Στη συνέχεια, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δήλωσε (Real FM) ότι δεν διαφωνεί με τον πρωθυπουργό και ότι «αυτό που είπα είναι ότι είναι ντροπή για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βάζουν όρους».
Πυκνώνουν, ωστόσο οι βολές που δέχεται ο πρωθυπουργός και από τα μέσα που φέρονται να πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά και διάκεινται φιλικά στον Αδωνη Γεωργιάδη.
Χαρακτηριστικό είναι το νέο δημοσίευμα του antinews.gr που έχει καταχωρηθεί ως προσκείμενο στην “ομάδα Σαμαρά:”
Ο κυβερνητικός μήνας του μέλιτος τέλειωσε όπως μας πληροφόρησε ο Τσίπρας και αρχίζει το σκληρό ροκ.
Ας κοιτάξει πρώτα να συμμαζέψει το κόμμα του που έχει καταντήσει σκορποχώρι κι ας σκληρύνει ύστερα την αντιπολιτευτική του ρητορική.
Ωστόσο με τις πάσες… νεκρανάστασης που του δίνει ο Μητσοτάκης ενδέχεται να επισκιαστούν τα εσωκομματικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη να αρπάζει το δωράκι αυτοϋπονόμευσης, όπως έκανε τις προάλλες στη Βουλή, χαράζοντας νέα πορεία προς τον λαό.
Το μέλλον θα δείξει…
Σε κάθε περίπτωση, ασχέτως από την έκβαση των προσπαθειών του Τσίπρα να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες της κυβέρνησης μπας και μετεξελιχθεί σε σοβαρό ηγέτη, η κανονικότητα που προσπαθεί να μας σερβίρει το Μαξίμου με την αμέριστη συμπαράσταση του φιλοκυβερνητικού τύπου είναι πλέον αντιμέτωπη με την στυγνή πραγματικότητα.
Πραγματικότητα που χτυπάει απειλητικά την πόρτα του Μαξίμου κι αν δεν υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις η κυβερνητική φθορά πάνω στον χρόνο θα είναι μεγάλη.
Με κίνδυνο να αρχίσουν οι ψίθυροι περί αντίστροφης μέτρησης.
Προσέξτε, ούτε τέσσερις μήνες δεν έχουν περάσει από τότε που ορκίστηκε η κυβέρνηση και ήδη η φθορά της έχει κάνει αισθητή την παρουσία της. Φανταστείτε πόσο θα έχει ενταθεί μέσα σε ένα χρόνο αν οι κυβερνώντες δεν αλλάξουν μυαλά.
Αλλά θα μας πείτε, είναι δυνατόν να αλλάξει μυαλά η αγία οικογένεια; Έτσι δεν πορευόταν ανέκαθεν;
Φορούσε τον μανδύα του φιλελευθερισμού κι από πίσω έκαναν πάρτυ ο κρατισμός και τα συμφέροντα (περισσότερες πληροφορίες εδώ: Ντόρα – Μαρέβα: Οι Μαρίες Αντουανέτες της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα «πλυντήρια» της Siemens, Συζήτηση στη Βουλή για σκάνδαλα: “Αλέξη μου, Κυριάκο μου”).
Ναι, αλλά τότε δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και δεν ήμασταν χρεοκοπημένη αποικία.
Που σημαίνει ότι αν η αγία οικογένεια δεν εγκαταλείψει τις αγαπημένες της πρακτικές, θα υπάρξει επανάληψη του 93’ και ο νοών νοείτω.
Πολύ φοβούμαστε εντούτοις ότι η αλαζονεία, απόρροια του 40%, το οποίο η δόλια νομίζει ότι είναι δικό της, την οδηγεί σε ανάλογα σφάλματα με τότε.
Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να απουσιάζει ο πρωθυπουργός από την κύρωση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου τη στιγμή που έχει κάνει σημαία του την ανάπτυξη και να αφήνει την υπεράσπισή του στον αρμόδιο υπουργό; O οποίος λόγω των απίστευτων δηλώσεων περί… αλτρουισμού της Novartis, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει τα όποια θετικά του νομοσχεδίου καθώς αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τα αντιπολιτευτικά πυρά;
Έλεος!
Εκτός κι αν ισχύουν όσα γράφονται και λέγονται για την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο ανδρών, εξ ου και η απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή.
Κι αν όντως ο Άδωνις είναι εξοργισμένος για την… αθώωση του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη και γι΄ αυτό έχει σηκώσει παντιέρα, τότε η καρατόμησή του θα έπρεπε να γίνει χθες για ευνόητους λόγους.
Ήδη οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την προσέλκυση επενδύσεων που διατρανώνει η κυβέρνηση. Άρα μόνο καλό δεν της κάνει αυτή η κόντρα, καθώς θα ενισχύσει την δυσπιστία.
Θα μας πείτε, ακόμη κι αν ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης εμφανίζονταν στη Βουλή ενωμένοι σαν γροθιά, ποια θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου θα μπορούσαν να προβάλουν;
Τα ρουσφέτια σε κουμπάρους και ημετέρους ή την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που βαφτίστηκε ανάπτυξη για όλους;
Μάλλον ανάπτυξη για όλους τους κολλητούς θα έπρεπε να την πουν.
Και να ήταν μόνο αυτή η κυβερνητική αδυναμία στον τομέα της οικονομίας.
Η ανάπτυξη του 4% και τα πλεονάσματα του 2% παραπέμπονται στις καλένδες. Κι επιστρέφει η συριζαίικη ελεημοσύνη για να τα αντικαταστήσει. Δίνεται και μια ανάσα ζωής στους φορολογούμενους για να μην καταρρεύσουν. Πως αλλιώς θα συντηρηθεί το επιτελικό κράτος των δικών μας παιδιών.
Στο μεταξύ οι τραπεζίτες ξεπουλάνε τα κόκκινα δάνεια σε κοράκια τα οποία είναι έτοιμα να πιουν το αίμα του καταχρεωμένου λαού με το μπουρί της σόμπας.
Παράλληλα γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον πρωθυπουργό και χωρίς αιδώ λένε… θα εξετάσουμε τη μείωση των χρεώσεων.
Με τον Μητσοτάκη να τους κοιτάει αποσβολωμένος αντί να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Αλήθεια, οι χρεώσεις δικαιολογούνται φορολογικά ή τεχνηέντως γίνονται μαύρα χρήματα; Καλό είναι να διευκρινιστεί γιατί επικρατεί σύγχυση.
Πάμε στο μεταναστευτικό. Ακόμη ένα πεδίο δόξης λαμπρό.
Το απόλυτο χάος. Τι περίμεναν δηλαδή οι κυβερνώντες όταν εφαρμόζουν την πολιτική των… τρύπιων συνόρων των προκατόχων τους;
Μόλις ένας στους δέκα θεωρεί ότι η κυβέρνηση χειρίζεται ορθά το ζήτημα. Θρίαμβος!!!
Όμως για να είμαστε δίκαιοι δεν ευθύνεται αποκλειστικά το Μαξίμου για το μπάχαλο. Το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι σφόδρα δυσαρεστημένο με τους χειρισμούς του ΠΡΟ – ΠΟ, γι΄ αυτό και αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον Στεφανή.
Μακάρι να τα καταφέρει, αν και εκτιμούμε ότι αν δεν αλλάξει εξ ολοκλήρου η πολιτική δεν πρόκειται να υπάρξει η ποθητή λύση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Μαξίμου είναι δυσαρεστημένο με το ΠΡΟ – ΠΟ και για τους χειρισμούς του όσον αφορά την ασφάλεια.
Πως να μην είναι άλλωστε όταν οι εγκληματίες συνεχίζουν το… θεάρεστο έργο τους με τον… Κάλαχαν να επιμένει ότι μέσω των επικοινωνιακών επιχειρήσεων δύναται να τους εξουδετερώσει.
Οι πηγές προσθέτουν επίσης ότι σύντομα αναμένονται αλλαγές. Μάλλον στην ηγεσία της αστυνομίας για να προστατευθεί το προφίλ του… Κάλαχαν. Αν νομίζουν στο Μαξίμου ότι έτσι θα καταφέρουν να διορθώσουν την λανθασμένη επιλογή τους καλύτερα να αναθεωρήσουν. Εκτός κι αν ζητήσουν τη συνδρομή της CIA και της MI-6, όπως έκανε η τότε κυβέρνηση για την εξάρθρωση της 17Ν, μπας και σώσουν τον υπερτιμημένο υπουργό.
Ακολουθούν τα εθνικά.
Κι από που να τα πρωτοπιάσουμε…
Από την πλήρη απουσία συγκεκριμένης πολιτικής ανάσχεσης του επιθετικού γείτονα που μετά από τη Συρία είναι έτοιμος να μπουκάρει στο Αιγαίο;
Από το γεγονός ότι έχουμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες στους Αμερικανούς, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στον Σουλτάνο για να τσακίσει τους Κούρδους;
Ας ελπίσουμε μαζί με τον μπάρμπα Σαμ, να μας προστατεύσει και το διεθνές Δίκαιο. Έτσι ίσως χάσουμε μόνο το Καστελόριζο.
Θα μας πείτε, μετά από την σοφή λύση που βρήκε ο πρωθυπουργός για το… brand Μακεδονία, ενδέχεται να σκιαχτεί ο Ταγίπ και να κάνει πίσω φοβούμενος μια ανάλογη λύση και για τα ελληνοτουρκικά που θα οδηγήσει στην ήττα του.
Σοβαρευτείτε κύριοι του Μαξίμου προτού να είναι αργά. Μέχρι κι οι εθνομηδενιστές βγάζουν γλώσσα με την κατάντια της χώρας.
Κι ερχόμαστε στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ουδέν σχόλιον. Αρκούν οι τοποθετήσεις του Διαματάρη καθώς και των νεοφιλελεύθερων συντρόφων που περνάνε γενεές δεκατέσσερις τον Μητσοτάκη για το προσκύνημα στο ΚΚΕ.
Τι μας μένει;
H εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου η όποια επιλογή του Μητσοτάκη θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εσωτερικό της ΝΔ.
Ακούγεται ότι τελικά η χώρα θα χάσει την ευκαιρία να έχει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο.
Ο Κυριάκος λέει τα ζύγισε τα πράγματα και μάλλον θα προτείνει πάλι τον Παυλόπουλο.
Για τον Σαμαρά ξεχάστε το λένε οι κακές γλώσσες, διότι όπως εκμυστηρεύτηκε σε στενούς του συνεργάτες δεν… ξεχνάει το 93’.
Και πολύ καλά πράττει.
Το πρόβλημα είναι πως πίστευε ο Σαμαράς ότι θα το ξεχάσει και θα τον πρότεινε για Πρόεδρο.
Ίσως κάποιος από τους συνεργάτες του να γράψει καμιά βαρύγδουπη ανάλυση μήπως και γίνουμε σοφότεροι.
Έτσι, λένε παράλληλα οι κακές γλώσσες, ο Μητσοτάκης μέσω της επανεκλογής του Παυλόπουλου θα έχει πετύχει διττό στόχο.
Από τη μία θα λάβει την πολυπόθητη ευρεία συναίνεση στριμώχνοντας τον Τσίπρα, κι από την άλλη θα έχει συμμαχήσει με τους καραμανλικούς έχοντας να αντιμετωπίσει μόνο την οργή των σαμαρικών τους οποίους θεωρεί αδύναμους και ανίκανους να τον πλήξουν.
Μιας και μιλάμε για εσωτερικά μέτωπα, φήμες λένε ότι ο Μητσοτάκης είναι εκνευρισμένος με προσωπικές ατζέντες που εμφανίζουν… πραιτοριανοί του Μαξίμου.
Κι εκεί προβλήματα; Είδατε τι δυσχέρειες μπορεί να δημιουργήσουν τα… βαριά βιογραφικά και τα… λευκά κολάρα;
Σαν πολλά δεν είναι τα μέτωπα για μια κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει ούτε τέσσερις μήνες και ευαγγελίζεται την επιστροφή στην κανονικότητα;
Συνεχίζεται…
Πηγή: left.gr, antinews.gr