Ο συναγερμός που έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό δεν είναι κρυφός και φάνηκε από τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε τις τελευταίες ημέρες το επιτελείο της Ηρώδου Αττικού. Ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ανέλαβε τον επιχειρησιακό συντονισμό, η επικοινωνιακή στρατηγική ανήκει στον αρμόδιο Γραμματέα Μάνο Λογοθέτη, το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να παρακολουθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση τις μετεγκαταστάσεις, ενώ και η Κεντρική Υπηρεσία Ασύλου μεταφέρθηκε στο κτίριο Κεράνη μετά από εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Είναι αρκετά τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που ανησυχούν, γνωρίζοντας πως αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο και οι ροές αυξηθούν το μεταναστευτικό θα αποτελέσει την “αχίλλειο πτέρνα” της κυβέρνησης αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό κλίμα που αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο προβληματισμός που υπάρχει δεν είναι τυχαίος και στο Μαξίμου μελετούν με μεγάλη προσοχή τις μετρήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σχετικά με τους τομείς που τα πήγε καλύτερα η κυβέρνηση στις 100 πρώτες ημέρες, το 30% απάντησε στα φορολογικά, 10% εκτίμησε ότι πέτυχε στον τομέα της ασφάλειας, 8% στις επενδύσεις και μόλις 1% στο μεταναστευτικό.
Την ίδια στιγμή το προσφυγικό ανεβάζει στο κόκκινο το θερμόμετρο με την Άγκυρα προοικονομώντας νέες θερμές ημέρες με τους γείτονες. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιμένει σε προκλητικούς ισχυρισμούς δείχνοντας πως η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει έτσι εύκολα. Μετά τους “πυροβλισμούς και τους πρόσφυγες που στέλνει πίσω η Ελλάδα” χθες το ΥΠΕΞ των γειτόνων τόνισε πως “από συνεντεύξεις μεταναστών που επέστρεψαν στην Τουρκία προκύπτει ότι αυτά τα άτομα συνελήφθησαν από τους Έλληνες που κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, έγιναν αποδέκτες παράνομης συμπεριφοράς σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν θύματα ξυλοδαρμού και επέστρεψαν με τη βία στα σύνορα, συνοδευόμενοι από έλληνες αξιωματούχους”.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η πολιτική της κυβέρνησης αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες και στο Μαξίμου έχουν βάλει ως χρονικό όριο την άνοιξη προκειμένου όλο το πλέγμα των δράσεων που θα ληφθούν να αποδώσει καρπούς:
– Φύλαξη των συνόρων
Για αυτό το θέμα η σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σφοδρή εδώ και αρκετές εβδομάδες και οι εκατέρωθεν δηλώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης. “Το αναφέρουν λες και οι στρατηγοί ήταν επίορκοι και φυλάσσουν τα σύνορα τώρα. Είναι σαχλαμάρες αυτές δεν βοηθάνε”, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συμπλήρωσε για το θέμα πως “η κυβέρνηση καθυστερεί κάνοντας προπαγάνδα ότι φυλάξαμε τα σύνορα. Κλείσαμε τον Έβρο λένε και γελάει όλος ο Έβρος και η Θεσσαλονίκη. Δεν κλείνει ο Έβρος είναι 160 χιλιόμετρα ποτάμι”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως “εμείς φυλάμε τα σύνορά μας και αν αυτό ενοχλεί κάποιους είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.
Η δήλωση, ωστόσο που προκάλεσε νέα σφοδρή σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η αναφορά του κ. Πέτσα στο περιστατικό που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης με το φουσκωτό του λιμενικού το οποίο συγκρούστηκε με μια βάρκα με μετανάστες στην Κω και είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την ανάσυρση από τη θάλασσα ενός νεκρού τρίχρονου παιδιού.
“Ζητάμε παντού και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων, ότι όταν αυξάνουμε τις περιπολίες – είχαμε αυξήσει κατά 23 τις περιπολίες την προηγούμενη εβδομάδα και όσο τελειώνει η τουριστική περίοδος αυξάνουμε και άλλο από το λιμενικό – αυξάνει η στατιστική πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς θέματα όπως αυτό που είχαμε το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες”. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κορυφώνοντας τη σύγκρουση με την κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσής του ρώτησε τον κ. Πέτσα: “Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του λιμενικού – τα οποία μάλιστα πραγματοποιούν αυξημένες περιπολίες – τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;”
– Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου
Την Τρίτη συζητείται στη Βουλή στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και αναμένεται ακόμα και μέσα στην εβδομάδα να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Μεταξύ άλλων συστήνονται Ειδικά Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου για την προτεραιοποίηση των αιτημάτων. Επανακαθορίζεται η συγκρότηση των επιτροπών προσφυγών, που απαρτίζονται πλέον μόνο από δικαστικούς λειτουργούς (Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν τονίζοντας πως η παρουσία του εκπροσώπου της UNHCR, που δεν θα υπάρχει πια, ήταν δικλείδα ασφαλείας για αυτούς που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα). Επίσης με το νέο σχέδιο νόμου επανακαθορίζονται οι διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας και η αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων για την εκδίκαση υποθέσεων. Δικαίωμα παραμονής στη χώρα έχουν οι αιτούντες ως την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας εξέτασης της αίτησης στον πρώτο βαθμό.
Παράλληλα το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με την πρόσληψη 200 υπαλλήλων, ενώ ακόμα 220 θα έχουν προσληφθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.
– Διαδικασία δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων
Σε αυτά θα οδηγούνται όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο.
Παράλληλα ήδη γίνονται μελέτες για περιοχές στην ενδοχώρα που θα δημιουργηθούν μεγάλα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ενώ έχει συνταχθεί και λίστα με ξενοδοχεία που θα φιλοξενήσουν το επόμενο διάστημα περίπου 10.000 πρόσφυγες.
– Αυξημένες επιστροφές
Ο στόχος είναι να φτάσουν τις 10.000 έως το τέλος του 2020. Στις 18 -19 Οκτωβρίου 21 άτομα, των οποίων η αίτηση για άσυλο είχε απορριφθεί επέστρεψαν σε τουρκικά εδάφη, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Έχει προγραμματιστεί η επιστροφή ακόμα 37 μεταναστών. Εκτιμάται ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκονται στα νησιά πριν από το 2016 και σύμφωνα με το νέο νόμο που θα ψηφιστεί θα υποχρεωθούν να υποβάλουν νέα αίτηση. Αν δεν το κάνουν θα μπουν αυτομάτως στη λίστα όσων θα επιστρέψουν στην Τουρκία.
Από την ελληνική κυβέρνηση ευελπιστούν πως η πρόταση από Ευρωπαίους αξιωματούχους για αποστολή δύναμης της Frontex στην Τουρκία με σκοπό τον έλεγχο των προσφυγικών ροών θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο για τη μείωση των ροών και ότι από τη στιγμή που ο σχεδιασμός θα πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στα δίκτυα των διακινητών.
Πηγή: newpost.gr