Έμμεση αλλα σαφή πρόταση προς την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να προσδεθούν στο ρωσικό άρμα εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση “παγώσει” την ενταξιακή τους διαδικασία και παραπέμψει οριστικά στις καλένδες την ευρωπαϊκή τους προοπτική απευθύνει η Μόσχα.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης στο Ευρασιατικό Οικονομικό Forum που πραγματοποιείται στη Βερόνα Vladimir Chishov δήλωσε πως “οι υποψήφιες χώρες για την ΕΕ, τις οποίες οι Βρυξέλλες βάζουν ξανά στον “πίσω καυστήρα” (back burner), να γνωρίζουν πως θα βρουν μεγαλύτερη κατανόηση εάν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση”.
Το μήνυμα είναι σαφές και ισοδυναμεί με έμμεση πρόσκληση στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή πορεία και να ενταχθούν στον διεθνή οργανισμό που συνεργάζεται με την ΕΕ αλλά τελεί υπό την επιρροή της Ρωσίας.
Η Μόσχα διακρίνει, προφανώς, το γεωπολιτικό και “ψυχολογικό” κενό που δημιουργείται στα δυτικά Βαλκάνια από το ευρωπαϊκό “όχι” στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των δύο χωρών και σπεύδει να το καλύψει με σκοπό να διευρύνει τα ερείσματα που έχει ήδη δημιουργήσει με την αναβάθμιση των σχέσεών της με το Βελιγράδι.
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τις δηλώσεις Ζάεφ που κάνει λόγο για ενδεχόμενους κινδύνους για τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω του ευρωπαϊκού “όχι”, διπλωματικοί κύκλοι εξηγούσαν πως ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επισημαίνει τα αυτονόητα επιχειρώντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους ηγέτες που είχαν ενθουσιωδώς υποστηρίξει την συμφωνία.
Ωστόσο, ο Ζάεφ δεν αναφέρεται -όπως παρερμηνεύεται- στο σύνολο της συμφωνίας (συνέντευξή του στο Euronews ), καθώς μόνο το άρθρο 10β συνδέεται με την ενταξιακή διαδικασία. Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό Εξωτερικών εξηγούσαν πως ” κάποιοι έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΝΔ να υβρίζουν και συκοφαντούν Συμφωνία Πρεσπών και Ν.Κοτζιά. η αλήθεια είναι όμως, ότι η Συμφωνία ως προς τα άρθρα 1.7., 1.8., 1.9., 1.11 που αφορούν το erga omnes για όλους τους δημόσιους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας, για το προσωπικό τους, για τα νέα έγγραφα, καθώς και το Σύνταγμα άμεσα με επικύρωση Συμφωνίας αλλάζουν άμεσα και έχουν αλλάξει. Τα παλιά έγγραφα διεθνούς χρήσης και έγγραφα που μπορεί να κοινοποιηθούν στο εξωτερικό αλλάζουν (άρθρο 10α) εντός πενταετίας (όπως διαβατήρια κατοίκων εξωτερικού) και μόνο παλιά έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν στην εσωτερική αλληλογραφία των υπουργείων αλλάζουν με τη έναρξη διαπραγμάτευσης με ΕΕ. Και είναι φυσικό διότι μόνο η ΕΕ μπορεί να κάνει έλεγχο επ’ αυτών. Η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της με την επιμονή της να εμφανίζει ότι όλα τα έγγραφα εμπίπτουν σε αυτό τον κανόνα βοηθά όποιον στα Σκόπια δεν θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία. Είπαμε την υπονομεύει προκειμένου να επικαλείται τα αποτελέσματα της δικής της υπονόμευσης”.