Συζητείται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για το άσυλο ενώ αυτήν την ώρα στο βήμα είναι ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί και έχει δεχτεί σφοδρότατες επικρίσεις τόσο για την ολιγοήμερη διαβούλευση όσο και για τις διατάξεις του που εγκυμονούν σοβαρούς περιορισμούς δικαιωμάτων για χιλιάδες ανθρώπους. Η κυβέρνηση επιδιώκει να «βαφτίσει» μεταναστευτικό το προσφυγικό ζήτημα, ένα εκ του πονηρού παιχνίδι με τις λέξεις που επιδιώκει να χαϊδέψει τα πιο συντηρητικά ακροατήρια και τα ακροδεξιά αντανακλαστικά .Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν πολιτικοί αρχηγοί, ενώ ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μιλήσουν 90 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές έχει θέσει ως στόχο «την επιστροφή 10.000 ανθρώπων, οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» – ένας στόχος που εκτός από ανεδαφικός υποκρύπτει και κινδύνους σοβαρών παραβιάσεων των ατομικών δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών. Το ν/σ προβλέπει επιπλέον πως «μπορούν να τεθούν υπό κράτηση, κατ’ εξαίρεση, υπήκοοι τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς για διαπίστωση στοιχείων, κίνδυνο διαφυγής ή αν θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ, όποιος αιτών άσυλο παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, όπως, για παράδειγμα, ως προς το αίτημα εξέτασης ασύλου».
Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες και καινοτόμες θεσμικές παρεμβάσεις, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Παναγής Καππάτος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο οποίος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο, «ο κατακερματισμός διάσπαρτων διατάξεων αντικαθίσταται από σαφές, συνεκτικό και εύκολα προσβάσιμο νομικό πλαίσιο και το εν πολλοίς αδόμητο ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου διορθώνεται και δίνει τη θέση του σε ένα βελτιωμένο και αναδιαμορφωμένο σύστημα». «Επανασχεδιάζουμε ένα σύστημα σε αρμονία με τις επιταγές του ενωσιακού νομοθέτη που δεν διακηρύσσει απλά, αλλά σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. Υιοθετούμε κανόνες σαφείς και συγκεκριμένους, ως προς το τι ισχύει στην ελληνική έννομη πράξη και πώς εφαρμόζεται στο πεδίο, λαμβάνοντας υπόψη και την ανάγκη των αιτούντων άσυλο να κατανοήσουν ουσιαστικά τη διαδικασία, υπό την πίεση της δυσχερούς θέσης στην οποία περιέρχονται», είπε ο κ. Καππάτος και υποστήριξε ακόμα ότι με το νομοσχέδιο εξαλείφονται οι συνέπειες μίας νομοθέτησης που οδήγησε μεγάλο αριθμό αιτούντων σε μία μετέωρη κατάσταση. «Οι αργοί ρυθμοί, οι περίπλοκες διαδικασίες και η αναποτελεσματική διαχείριση λειτούργησαν ως τροχοπέδη για την απαγκίστρωση των αιτούντων άσυλο από αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας», τόνισε ο βουλευτής και επισήμανε: «Αν νομίζουμε πως όσα συνέβησαν τα τελευταία 4,5 χρόνια είχαν σχέση με τον ανθρωπισμό, μάλλον ζούμε σε άλλο κόσμο». «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βάση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η ελληνική κοινωνία και η ανάγκη διατήρησης της συνοχής της», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ για να συμπληρώσει πως δεν μπορεί να προκύψει ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού όταν δίνεται η εντύπωση στον Έλληνα πολίτη ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται.
Ο Γιώργος Ψυχογιός, αν. τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη Διεθνή Προστασία, τόνισε στην ομιλία του ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα πολυεπίπεδο. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι εμμένει να το βλέπει κοντόφθάλμα και ξενοφοβικά, ως «εθνική απειλή», χωρίς να έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του ζητήματος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκλίσεις και συμμαχίες με άλλες χώρες για δίκαιο καταμερισμό και κοινές λύσεις και πετυχαίνοντας περισσότερες μετεγκαταστάσεις, οικογενειακές επανανώσεις σε χώρες της Ε.Ε.
Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κωδικοποίηση, αλλά για κακότεχνη συρραφή ήδη ενσωματωμένων ευρωπαϊκών οδηγιών πίσω από τις οποίες η ΝΔ κρύβει τον απώτατο σκοπό της: την αποτροπή και την κράτηση αιτούντων άσυλο.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τα κυριότερα προβλήματα του νομοσχεδίου που είναι η μετατροπή του ζητήματος από προσφυγικό σε μεταναστευτικό, τα συνεχή εμπόδια που βάζει στη διαδικασία ασύλου και η έκπτωση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και βεβαίως η γενικευμένη κράτηση.
Ο Γιώργος Ψυχογιός έκλεισε την εισήγησή του υπογραμμίζοντας:
«Εμείς σαν ΣΥΡΙΖΑ ήμασταν και θα είμαστε αρωγοί, σαν βουλευτές σαν κόμμα σαν μέρος του κινήματος αλληλεγγύης στις προσπάθειες που γίνονται πρικειμένου να διαχειριστούμε το προσφυγικό με έναν τρόπο συννομο και ανθρωπιστικό. Είμαστε, λοιπόν, απέναντι σε νομοσχέδια όπως αυτό τα οποία επενδύουν στην αποτροπή και την κράτηση, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αλλά και δεν συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού.
Κι αυτό γιατί πέρα από τα υπόλοιπα, υπάρχουν και οι πολιτικές διαφορές. Σαν Αριστερά, εμείς εντάσσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος, όχι από ευαισθησία ή από φιλανθρωπία, αλλά από μια βαθιά πεποίθηση ότι αυτά συνιστούν βασική προϋπόθεση για την ισότητα, τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή και τη χειραφέτηση. Δηλώνω, λοιπόν, από το βήμα αυτό περήφανος και για τους συνεργάτες μας και για τους βουλευτές μας και για την προηγούμενη Κυβέρνηση, που παρα τα λαθη και τις παραλείψεις, έδωσε μια τεράστια μάχη για να βάλουμε πάνω απ’ όλα τον Άνθρωπο και την Αλληλεγγύη. Για εμάς αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε εντός και εκτός Βουλής».