Ήταν πρωί της Πέμπτης, γύρω στις 09:30, όταν στις εισόδους των κεντρικών γραφείων διοίκησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκαν ομάδες των 15-20 ατόμων. Χτύπησαν το κουδούνι και είπαν: «Θα θέλαμε να δούμε τον διευθύνοντα σύμβουλο. Είμαστε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού». Και μέσα σε λίγα λεπτά οι υψηλότεροι όροφοί τους, όπου βρίσκονται τα γραφεία των ανώτερων στελεχών και συνήθως επικρατεί ησυχία, γέμισαν με κόσμο και φωνές.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, «πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις, που δεν έχουμε ξαναζήσει στον τραπεζικό κλάδο. Ξαφνικά βρέθηκαν 4-5 άτομα στο γραφείο μου και άρχισαν να τα ψάχνουν όλα. Τα email μου, τα χαρτιά μου, ακόμη και τις φωτογραφίες που έχω στον υπολογιστή μου». Δεν έλειψαν μάλιστα και στιγμές έντασης. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό με τραπεζίτη που επιχείρησε να βγει από το γραφείο με τον χαρτοφύλακά του και οι ελεγκτές τον σταμάτησαν. Αμεσα κλήθηκε η νομική υπηρεσία της τράπεζας για να επιληφθεί του θέματος και τα πνεύματα ηρέμησαν. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίστηκε κανονικά και ήταν ενδελεχής.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» είναι χαρακτηριστικό ότι σε συστημικό όμιλο τα στελέχη της Επιτροπής έκλεισαν οκτάωρο. Κι αυτό διότι έλεγχοι έγιναν κατά ομάδες στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων, προέδρων, αναπληρωτών CEOs και των αρμοδίων για τη λιανική τραπεζική γενικών διευθύνσεων. Η επιλογή των τελευταίων δεν έγινε τυχαία. Είναι προφανές, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά εάν υπήρχε προσυνεννόηση για τις προμήθειες που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ιδιωτών.
Όπως αναφέρουν, η έφοδος στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών είχε στόχο να αναζητηθούν στοιχεία, όπως έγγραφα και emails τα οποία θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες για παραβάσεις σε θέματα ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η όλη επιχείρηση έγινε αυτεπάγγελτα και με άκρα μυστικότητα έπειτα από καταγγελίες που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή από θιγόμενους, ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη παράτυπη συμπεριφορά των τραπεζών κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διαφόρων χρεώσεων και προμηθειών που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες.
Η αλήθεια είναι πως οι χθεσινοί έλεγχοι εξέπληξαν τις τραπεζικές διοικήσεις. Κι αυτό διότι όλα έδειχναν, κατά τους ίδιους, πως το κλίμα έντασης με την κυβέρνηση, με αφορμή τις προμήθειες, είχε εκτονωθεί μετά τις ανακοινώσεις κατάργησης συγκεκριμένων χρεώσεων την περασμένη Παρασκευή.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης τονίζουν ότι η επιχείρηση από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή, κινήθηκε αυτεπαγγέλτως και χωρίς να έχει αποσταλεί κανένα σχετικό αίτημα από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Σε σχέση με τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως αποτελεί πάγια τακτική της Επιτροπής. «Πάντα έτσι συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις που διερευνούμε. Ετσι έγινε στο παρελθόν σε όλες τις μεγάλες έρευνες για καρτέλ, όπως στα σουπερμάρκετ, στον κατασκευαστικό κλάδο, σε επιχειρήσεις ζυθοποιίας και σε γαλακτοβιομηχανίες. Οι έλεγχοι δεν προαναγγέλλονται» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής είχε αναφερθεί στο θέμα, με αφορμή επερώτηση από το ΚΙΝΑΛ. Οπως είχε πει, «εξετάζουμε πάρα πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλά, εάν αποδειχθεί ότι υπάρχουν και οι τέσσερις τράπεζες από κοινού αποφασίζουν παρόμοιες χρεώσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι εδώ και είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελία για κάτι τέτοιο. Το θεσμικό πλαίσιο είναι εκεί και τα πρόστιμα πάρα πολύ μεγάλα. Άρα, εναρμονισμένες πρακτικές δεν θα επιτρέψουμε».
Σημειώνεται ότι οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού αξιολογήσουν τα στοιχεία της έρευνας, είτε θα παραπέμψουν τον φάκελο στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αν στοιχειοθετείται παράβαση του νόμου, είτε θα βάλουν τη υπόθεση στο αρχείο αν δεν βρεθούν ενοχοποιητικά στοιχεία. Στη πρώτη περίπτωση η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής θα εξετάσει το θέμα και θα υποβάλει την εισήγηση της στην Ολομέλεια της Επιτροπής, η οποία και θα κληθεί στη συνέχεια να λάβει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με την επιβολή προστίμων.
Μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, κάποιες προμήθειες είτε καταργήθηκαν ή ανεστάλη η προγραμματισμένη επιβολή τους. Συγκεκριμένα, με τις ανακοινώσεις τους την περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστές οι εξής αλλαγές στα τιμολόγια:
- Η Εθνική Τράπεζα δεν προχώρησε στην εφαρμογή της χρέωσης για το mini statement και την επανέκδοση PIN. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι σε 25 περιοχές όπου δεν διαθέτει ΑΤΜ θα επιδοτεί το κόστος ανάληψης μετρητών.
- Η Eurobank κατάργησε την προμήθεια επανέκδοσης PIN και αύξησε τα σημεία όπου δεν έχει παρουσία από τα 14 στα 30 για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών χωρίς κόστος.
- Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι σε όλα τα νησιά που δεν διαθέτει ΑΤΜ θα επιστρέφει στους πελάτες της την προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ τρίτων.
- Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιβάρυνση κατά την ανάληψη μετρητών μέσω ATM τρίτων σε όλα τα νησιά και τις δυσπρόσιτες περιοχές, όπου η ίδια δεν έχει δίκτυο. Επιπλέον, μηδενίζει το κόστος σειράς εργασιών μέσω ΔΙΑΣ όπως ερώτηση υπολοίπου, αλλαγή Προσωπικού Κωδικού Ασφαλείας (PIN) ή απεμπλοκή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπό εξέταση συναλλαγές θα χρεώνονται σε πόλεις όπου υπάρχει εναλλακτική χρήση του δικτύου της τράπεζας στην οποία τηρείται ο λογαριασμός. Το σχετικό κόστος κυμαίνεται από 2,50 έως 3,75 ευρώ ανά συναλλαγή.
ΠΗΓΗ: newpost.gr